Export (export.cz)
Export  |  05.03.2024 10:10:00

Indie podpoří výstavbu silnic, letišť a domácí průmysl, plánuje i výrobu vodíku

Indická ministryně financí Nirmala Sitharaman představila v únoru prozatímní rozpočet Indické republiky pro nadcházející finanční rok 2024/25, který trvá od 1. dubna do 31. března. Návrh bude ve své finální rozšířené verzi schválen dolní komorou parlamentu. Ta se v novém složení sejde nejdříve po letošních volbách do Sněmovny lidu (Lok Sabha) v dubnu nebo květnu 2024. I přesto prozatímní rozpočet nabízí zásadní pohled do vládních priorit a plánů výdajů, a lze očekávat, že parametry prozatímního rozpočtu budou obdobné, jako toho finálního.

Indie chystá další investice do dopravní infrastruktury. Foto: Shutterstock

Indická vláda plánuje v letošním finančním roce konsolidovat veřejné finance a pokračovat ve snižování deficitu veřejného rozpočtu. Ten by měl dosáhnout 5,1 % ve finančním roce 2024/25 s výhledem dalšího snižování v následujícím finančním roce. Důvodem je konzervativní fiskální politika, ale také mírné zvýšení příjmů z daní a celkové dobré tempo růstu indické ekonomiky.

INVESTICE DO INFRASTRUKTURY

Dobrou zprávou pro modernizaci indické ekonomiky a příležitostí pro soukromý sektor je také deklarace navýšení kapitálových výdajů o 11,1 % oproti minulému finančnímu roku na zhruba 134 miliard USD odpovídajícím asi 3,4 % HDP. Plnění tohoto cíle však závisí na ochotě centrální vlády i jednotlivých států dokončovat strategické infrastrukturní projekty. V minulém finančním roce vláda nesplnila svůj cíl kapitálových výdajů především kvůli zaujatosti státními volbami a pozastavením některých projektů výstavby silnic a dálnic.

Důsledný tlak centrální vlády na kapitálové výdaje nicméně vytváří stimul pro dokončování důležitých infrastrukturních projektů, které by měly být uvedeny do provozu během tohoto finančního roku. Jsou to především dálnice Dillí-Mumbaj a Bengalúr-Chennai, mezinárodní letiště Navi Mumbaj, mezinárodní letiště Noida a projekt pobřežní silnice v Bombaji. Další významné kapitálové výdaje zahrnují sektory obrany, železnic a telekomunikací. Vláda má v úmyslu umožnit participaci soukromých investorů či financování v rámci projektů PPP (public-private partnership), kde vznikne prostor i pro zapojení českých firem v pozici subdodavatelů.

PRIVATIZAČNÍ PLÁNY, POBÍDKY PRO VÝROBU

Současná vláda se chystá v letošním finančním roce pokračovat v deklarované privatizaci indických státních podniků. Privatizační plány se týkají ocelářské společnosti NMDC Steel, největší indické přepravní společnosti Shipping Corporation of India a největší indické společnosti na těžbu a zpracování zinku Hindustan Zinc Limited a jsou v plánu pro tento rok, ale naráží na utlumený zájem investorů, nedokončené úpravy pravidel pro zahraniční investice a geopolitickou nejistotu.

Finální rozpočet bude schválen nejdříve v polovině letošního roku. Očekává se však, že kromě bližšího definování alokace kapitálových výdajů dojde k rozšíření sektorů (ze současných čtrnácti) pro pobídky vázané na výrobu, které umožňují stimulovat domácí výrobu v Indii, jako je například výroba čipů, biotechnologie, pokročilá chemie, čistá a zelená energie, vesmírné technologie, automobilový průmysl a další.

VODÍKOVÁ MISE

Vláda také deklarovala zvýšené výdaje na podporu udržitelných zdrojů energie, především solární zdroje pro domácnosti, a také navýšení výdajů na National Green Hydrogen Mission (program na podporu produkce zeleného vodíku v Indii). Indie tímto cílí na větší nezávislost na importu fosilních zdrojů stejně jako závazek dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2070.

Velvyslanectví ČR v Dillí ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR chystá ve dnech 18. – 21. března 2024 incomingovou vodíkovou misi, které se zúčastní významné indické firmy zabývající se produkcí vodíku. Mise má za cíl prozkoumat možnosti komerční a výzkumné spolupráce v této oblasti mezi českou a indickou stranou.

Laura Vlachová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Dillí

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688