Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  05.03.2024 11:46:03

ECB sníží sazby poprvé v červnu (Tématické reporty)

Evropská centrální banka ponechá tento týden nastavení úrokových sazeb beze změny. Naše očekávání jejich prvního snížení jsme nicméně posunuli ze září letošního roku na červen. Tuto změnu umožnil námi očekávaný vývoj inflace, která by se v příštím roce měla dostat udržitelněji k inflačnímu cíli poté, co 2 % dosáhne již letos na podzim. Zároveň ale vzhledem k utaženému trhu práce a svižně rostoucím mzdám neočekáváme, že by tempo utahování měnových podmínek mělo být nějak razantní. Naše prognóza počítá se snižováním sazeb o 25 bb jednou za kvartál, a to až do doby, než depozitní sazba dosáhne úrovně dvou procent.

Data zveřejněná od posledního zasedání ECB byla víceméně v souladu s jejím ohodnocením ekonomické situace z prosince a ledna. Přestože nová prognóza ECB může přinést revizi růstu HDP a inflace pro tento rok směrem dolů, stále není jisté, že se vyšší mzdové náklady nepromítnou do vyšších cen pro koncové zákazníky a neroztočí mzdově cenovou spirálu. K diskuzi o uvolňování měnových podmínek tak bude ECB potřebovat další data, která nebude mít k dispozici dříve než ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Na březnovém zasedání tedy jednání o snižování úrokových sazeb neočekáváme.

Trh práce v eurozóně je nebývale utažený. Míra nezaměstnanosti se nachází na historicky nejnižších úrovních (6,4 % v lednu), což nahrává mzdovým vyjednáváním. Většina z nich bych měla být uzavřena do konce letošního prvního čtvrtletí. Monitor Evropské centrální banky, který se snaží předpovídat výsledky mzdových vyjednávání a vývoj minimální mzdy v Německu, Španělsku, Itálii, Francii, Holandsku, Rakousku a Řecku, naznačuje, že by mzdy měly v závěru letošního roku růst až o pět procent po loňských průměrných 3,7 %. To by mělo výrazný dopad na cenový vývoj v oblasti služeb, kde mzdové náklady představují 40 % z jejich celkové výše. Korelace mezi mzdovými náklady a cenovým vývojem ve službách je velmi vysoká, a to obzvláště v dobách rychlého cenového růstu. Přestože celková inflace se na podzim letošního roku dostane vlivem vývoje cen energií zřejmě pod dvě procenta, jádrová inflace představuje pro náš základní scénář riziko ve směru pomalejšího či pozdějšího uvolňování měnových podmínek. Nyní očekáváme počínaje červnem jedno snížení úrokových sazeb za kvartál, a to až do doby, než depozitní sazba dosáhne dvou procent. Finanční trhy jsou v tomto mírně agresívnější, když na konci letošního roku očekávají depozitní sazbu na úrovni zhruba třech procent.

Na přetřes během zasedání může opět přijít velikost bilanční sumy a další postup jejího snižování. Detailnější informace zde ale nepředpokládáme. Obecně by ECB podle našeho názoru měla pokračovat ve snižování bilanční sumy k úrovním okolo 20-25 % HDP, a to i v období, kdy ECB již bude úrokové sazby snižovat. V současné době velikost bilance dosahuje 50 % HDP eurozóny. K redukci bude ECB nutit jednak vidina vysokých ztrát, dále i legislativní důvody, které vyplývají z držby vládních dluhopisů jednotlivých zemí. Zatím je nicméně postup Evropské centrální banky opatrný.

Reinvestice z pandemického programu PEPP by měly být v polovině letošního roku sníženy na polovinu (7,5 mld. EUR měsíčně). Skončit by měly na začátku roku 2025. To by znamenalo navýšení kvantitativního utahování (QT) v letošním roce pouze o 45 mld. EUR, což je neambiciózní plán. Omezování v rámci programu APP běží v rozsahu 30 mld. EUR měsíčně. Finanční trhy tak tyto objemy zřejmě neovlivní, zároveň ale k normalizaci bilanční sumy příliš nepřispějí.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.04.2024ECB sníží sazby poprvé v červnu (Tématické reporty) (10.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
24.01.2024ECB sníží sazby poprvé v září (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688