Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Výsledky  |  05.03.2024 10:43:08

Třetina mladých Čechů tvrdí: jsme psychicky nemocní - vyplynulo z unikátního výzkumu Index jistoty

průzkum ilustrační

Toto varující zjištění vyplynulo z unikátního výzkumu BNP Paribas Cardif index jistoty, který pro tuto pojišťovnu realizovala agentura IPSOS. V tomto kontextu nepřekvapí, že hlavní příčinou invalidních důchodů mladých lidí jsou v České republice duševní onemocnění. Češi ve věkové hranici 45+ se naopak cítí být emocionálně stabilní; 80 procent z nich v citovaném výzkumu říká, že se považuje za psychicky zdravé.

Psychická onemocnění jsou čím dál častější. Lidem ovlivňují osobní i pracovní životy. Podle údajů ČSSZ a ČSÚ byla v roce 2023 průměrná délka pracovní neschopnosti z důvodu duševních chorob 82 dnů, invalidní důchod má kvůli psychické poruše každý čtvrtý Čech. Psychická onemocnění se tak stávají druhou nejčastější příčinou invalidního důchodu. Jejich růst v poslední době nepřestává a začínají se dokonce přibližovat k první nejčastější příčině, kterou jsou nemoci kosterní a svalové soustavy.

Jak je na tom konkrétně mladá generace? Ze statistik Ministerstva práce a sociálních věcí ČR vyplývá, že skupina diagnóz duševních poruch a poruch chování se vyznačuje nejvyšším podílem invalidit přiznaných právě v mladším věku.

„Mladí lidé cítí oproti těm starším mnohem vyšší nejistotu. Dotýkají se jich témata, jako jsou například klimatická krize nebo války. Z našeho výzkumu BNP Paribas Cardif index jistoty, který jsme realizovali loni na podzim, vyplynulo, že vysoká nejistota a obavy panují také kvůli oblasti bydlení. Strach z toho, že nikdy nebudou bydlet ve vlastním, má více než polovina mladých Čechů ve věku 18 až 24 let. Z indexu nám vyplývá i obrovský mezigenerační rozdíl v oblasti duševního zdraví. Oproti třetině mladých, kteří tvrdí, že jsou psychicky nemocní, se lidé ve věku 45 až 65 let cítí v 80 procentech duševně zdraví,“ říká generální ředitel a předseda představenstva BNP Paribas Cardif Pojišťovny Zdeněk Jaroš.

Zároveň je velmi znepokojující, že jsou duševní onemocnění nejrychleji rostoucí příčinou přiznání invalidních důchodů a příspěvků na péči. Mnoho mladých lidí tak čelí situaci, kdy dostanou přiznaný invalidní důchod v důsledku duševní poruchy, ale kvůli nedostatečnému podílu odpracovaných let nedostávají náležitý finanční příspěvek. V případě finančních závazků je tak potřeba vzít v potaz vhodné pojištění, aby klientům dostatečně pokrylo případné výpadky příjmů i z důvodů psychických onemocnění.

05.03. 16:49  Mladým lidem!!! (janek)
05.03. 13:06  Peněžní psychopatie (Tomasso)
05.03. 13:02  Peněžní psychopatie (Přemek)
05.03. 12:17  Prostě moc FETOVALI to bylo celé (xxxx)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688