ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  05.03.2024 10:23:22

Mzdy zvolňují dynamiku růstu, ale hlásí velké rozdíly (Jan Bureš)

Nominální mzdy zvolnily své tempo ze 7,1 % (Q3 2023) na 6,3 % (Q4 2023). To je o něco výraznější růst, než jsme čekali my (6,0 %) i ČNB (6,2 %). Navíc pohled do struktury ukazuje, že mezi jednotlivými odvětvími zůstávají značné rozdíly a obecně rychleji roste dynamika mezd v tržních službách, které vykazují nejvyšší setrvačnost inflační dynamiky. To vše jsou spíše další důvody pro lehkou obezřetnost při snižování úrokových sazeb v nejbližších kvartálech.

Jak jsme předpokládali, o něco rychleji rostou mzdy v tržních odvětvích. Klíčový průmysl vykazuje meziroční dynamiku mezd 7,1 %, ale to je pravděpodobně v roce 2024 neudržitelné. Průmyslové podniky hlásily v posledních měsících slabé objednávky a na začátku roku 2024 značná část z nich také po delší době redukci počtu zaměstnanců. I stále velmi úspěšná Škoda Auto plánuje letos zaměstnancům navýšit mzdy “pouze” o 5 %.

Lépe jsou na tom zaměstnanci ve vybraných službách. Setrvale vyšší dynamiku mezd si udržuje sektor IT (+8,7 %), a to přes lehké ochlazení poptávky v posledních měsících. Velmi silnou dynamiku mezd také hlásí pohostinství a hoteliérství (+10,1 %), které je také jedním z tahounů zvýšené inflace služeb - ceny v restauracích a v hotelech i v průběhu ledna rostou meziročně skoro o 9 % a vykazují silné meziměsíční momentum. Naopak radost centrálním bankéřům musí dělat relativně pomalý nárůst platů ve veřejné správě a v netržních odvětvích.

Právě pohled do segmentu služeb může být však pro ČNB stále trochu znepokojující. Zmíněné restaurace a hotely sice v posledních kvartálech reálně stagnují (výkony očištěné o cenový vývoj), ale klienti reálně podle “velkých čísel” nemizí. A nominálně naopak tržby relativně rychle rostou, protože zákazníci (ať už domácí nebo cizinci) akceptují rychlý růst cen, který se následně propisuje nejen do zisků, ale také ve zrychlené dynamice mezd. To je v zásadě klasický způsob, jakým se dokáže inflace “zabydlovat” v ekonomice natrvalo.

Pokud by se to týkalo více odvětví, byla by to pro ČNB varovná zpráva. Zatím to je spíše důvod “k zamyšlení” a možná trochu i argument, proč na nejbližších zasedáních jít raději se sazbami dolů po 50bps krocích spíše než po 75bps. Celkově předpokládáme, že dynamika mezd vzhledem k obtížnější situaci v průmyslu a lehkému nárůstu nezaměstnanosti letos opět zvolní a bude se pohybovat mezi 5-6 %. Na druhou stranu však po dvou letech díky výrazně nižší inflaci uvidíme v roce 2024 reálný růst mezd.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688