Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  05.03.2024 08:05:13

Mzdy v tuzemské ekonomice v závěru loňského roku reálně vzrostly (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešní data vývoje tuzemských mezd za Q4 23 podle nás potvrdí další zvyšování reálných mezd, jehož pokračování podle nás podpoří růst spotřeby domácností v letošním roce. Očekáváme, že meziroční růst nominálních mezd v Q4 23 dosáhl 6,6 % y/y (vs 7,1 % v Q3 23). Mezičtvrtletní dynamika by však podle nás měla zrychlit na 1,6 % q/q, což by v reálném vyjádření znamenalo zvýšení o 0,6 % q/q. Finální údaje PMI z eurozóny podle nás potvrdí nárůst PMI v službách na 50 b. v únoru, zatímco americký ISM index ze služeb by měl v únoru setrvat v blízkosti 53 b.

ČSÚ, 9:00 - Průměrné mzdy - 4. čtvrtletí 2023: Průměrná mzda klesla reálně o 1,2 %

Růst mezd za Q4 23 může ČNB překvapit směrem nahoru.

Dnešní tuzemská data vývoje mezd v Q4 23 podle nás ukážou na meziroční růst nominálních mezd o 6,6 %, a tudíž zpomalení ze 7,1 % y/y v Q3 23. Na mezičtvrtletní bázi v Q4 23 však očekáváme zrychlení mzdové dynamiky, a to o 0,6 pb na 1,6 % q/q (po sezonním očištění). Vzhledem k již známé inflaci za Q4 23 by to značilo reálný růst mezd o 0,6 % q/q. I přes malé zlepšování v loňském roce zůstane kupní síla průměrné mzdy i tak na úrovni přelomu let 2017 a 2018. Vzhledem k odeznívání inflace a nadále napjatému trhu práce bude podle nás růst reálných mezd letos pokračovat, což by mělo podpořit zvyšování spotřebitelských výdajů. Ve vztahu k únorové prognóze ČNB (6,2 % y/y) by naplnění našeho očekávání ohledně růstu nominálních mezd o 6,6 % znamenalo proinflační signál, stejně jako nad očekávání výraznější oživení spotřeby domácností v Q4 23.

Finální PMI ze služeb z eurozóny za únor podle nás potvrdí předběžný údaj na 50 b. Oproti loňskému podzimu je PMI v službách již výrazně vyšší, přičemž subindexy cen vstupů a výstupů zůstávají na zvýšených hodnotách, což může indikovat přetrvávající inflační tlaky v sektoru služeb. Americký ISM index ze sektoru služeb podle nás setrvá poblíž 53 b. To je sice pod desetiletým průměrem na úrovni 55 b., stále to však implikuje poměrně robustní aktivitu v sektoru služeb.

Koruna na jestřábí signály guvernéra ČNB příliš nereagovala.

V rozhovoru pro Blesk guvernér Michl opět zdůraznil, že navzdory postupnému snižování úrokových sazeb v letošním roce zůstanou centrální bankéři „opatrnými jestřáby“. Inflace se v lednu již pohybovala jen mírně nad dvouprocentním inflačním cílem (2,3 % y/y) a dosvědčila tak již významný ústup inflačních tlaků v ekonomice. Přesto guvernér Michl vyjádřil přetrvávající obavy ohledně setrvání inflace kolem této úrovně. V zásadě nedošlo k žádné změně v rétorice, která se nadále pokouší o vysílání jestřábích signálů. Inflace se podle naší aktualizované prognózy (zde: https://bit.ly/Update_02_2024_CZ) bude pohybovat mírně nad 2 % y/y po většinu letošního roku, což by mělo vyvíjet výrazný tlak na uvolnění měnové politiky ČNB. V souvislosti s tím očekáváme zrychlení tempa snižování sazeb na 75 bb na blížícím se březnovém zasedání (20.3.), byť rizika vzhledem k podobným vyjádřením centrálních bankéřů, která vyzdvihují obezřetnost, vnímáme ve směru pozvolnějšího poklesu sazeb.

Obchodování na finančních trzích bylo na začátku týdne klidné vzhledem k absenci klíčových makroekonomických dat. Americký dolar vstoupil do nového týdne nepatrně slabší a vůči euru ztratil 0,2 %. Středoevropské měny měly včera tendenci mírně oslabovat, ke konci dne však část ztrát umazaly. Maďarský forint ve výsledku ale oslabil o 0,4 %. Česká koruna nikterak nereagovala na zmíněný rozhovor guvernéra Michla a zůstala po celý den poblíž otevírací úrovně na 25,35 CZK/EUR.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688