Krnov (krnov.cz)
Z regionů  |  04.03.2024 10:38:00

Krnov - Nájemné a pachtovné se bude zvyšovat

 

 
 

Na začátku dubna začnou platit nová pravidla pro pronajímání a propachtování pozemků ve vlastnictví města Krnova. Rozhodla o tom rada města, která schválila Opatření obce č. 3/2024. To nahradí dosud platné opatření z roku 2011. „Pravidla se mění po téměř třinácti letech. Zatímco stávající Opatření řešilo výhradně specifikaci pozemků a výši nájemného, nové se zaměřuje více na procesní stránku, to znamená na celou proceduru od podání žádosti či zveřejnění záměru pronájmu/pachtu přes způsob výběru nájemce nebo pachtýře až po uzavření smlouvy,“ říká Marie Grošaftová z oddělení správy majetku.

Součástí Opatření je i stanovení vyšších cen nájemného či pachtovného. „Ceny jsou dlouhodobě na velmi nízké úrovni a nezohledňují současnou situaci. Přistoupit k jejich zvýšení jsme se rozhodli po pečlivé úvaze na základě doporučení bytové a majetkové komise a také renomovaného ekonoma Luďka Tesaře. Ač jsem si vědom, že každé zdražování je nepopulární a může budit negativní emoce, je třeba si uvědomit, že také město se potýká s růstem cen a má-li mít i do budoucna z čeho financovat svůj rozvoj, musí k těmto opatřením přistoupit. Tento krok je jedním z mnoha, které město realizuje pro zajištění své finanční stability,“ vysvětluje místostarosta Miroslav Binar.  

Změna nájemného se týká například zahrádkářů hospodařících na městských pozemcích. Za pronájem zahrady, ať už u rodinného domu, v zahrádkářské osadě nebo jinde, nově ročně zaplatí 10 korun za metr čtvereční. Dosud byla cena stanovena na dvě nebo čtyři koruny podle toho, kde se zahrada nacházela. Sjednocena bude rovněž výše nájemného u pozemků zastavěných stavbou trvalou (garáž, rodinný dům) a stavbou dočasnou (zahradní chatka, pergola, altán, plechová garáž). Původní sazba 15 Kč/m2/rok u stavby trvalé a 12 Kč/m2/rok u stavby dočasné vzroste u obou na 30 korun.

U pozemků pronajatých k podnikatelským účelům se novým opatřením ruší zařazení pozemků do pásem a bude se rozlišovat jen účel jejich využití, tj. rekreace a sport, umístění prodejních stánků, pozemky pro výstavbu a pozemky pro podnikání jinde nezařazené. V případě pronájmu pozemků pro výstavbu se výše nájmu u fyzických osob nezměnila a zůstává 3 Kč/m2/rok, u podnikatelů se sjednotila na 15 Kč/m2/rok, což znamená, že v některých případech i klesla. Novinkou je možnost města zvýšit nájemné/pachtovné každoročně vždy o míru inflace.

Opatření nabývá účinnosti u nových smluv 1. 4. 2024, u stávajících smluv 1. 1. 2025. „Současné nájemníky či pachtýře si budeme v průběhu letošního roku postupně zvát a uzavírat s nimi dodatky ke smlouvě s tím, že cena jim bude navýšena až od příštího roku,“ uzavírá Marie Grošaftová.

Ceny pronájmu pozemků k nepodnikatelským účelům (pdf)

Ceny pronájmu pozemků k podnikatelským účelům (pdf)

 
Zodpovídá: Ing. Dita Círová
Vytvořeno / změněno: 4.3.2024 / 4.3.2024
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688