Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.03.2024 09:10:00

Česká ekonomika opět roste, spotřeba v plusu - Rozbřesk

Ekonomika se ve čtvrtém kvartále 2023 po výraznějším letním útlumu opět vrátila k růstu. HDP mezikvartálně vzrostl o 0,2 % (versus odhad ČNB 0,0 %). Za celý rok 2023 však i tak české hospodářství pokleslo o 0,4 %.

Jedním z hlavních motorů ekonomiky na závěr roku 2023 byla po delší době spotřeba domácností, která vzrostla o 0,5 % mezikvartálně. Je to do značné míry díky zastavení propadu reálné mzdy - ta sice meziročně dál klesala, mezikvartálně však pravděpodobně začala opatrně růst.

A ohledně spotřeby domácností jsme relativně optimističtí i pro celý nadcházející rok 2024. Prudký pokles inflace a růst reálné mzdy v kombinaci s pokračujícím růstem spotřebitelských nálad zatím náš pozitivní náhled na spotřebu potvrzují. Předpokládáme tedy nadále, že reálné útraty domácností po poklesu o 0,6 % v roce 2022 a 3,1 % v roce 2023 porostou v roce 2024 tempem blízkým 3 %. Oživení útrat domácností může brzdit přetrvávající opatrnost (vyšší míra úspor) a teoreticky také lehký nárůst nezaměstnanosti.

Aktuálně je však největší brzda HDP jiná - jedná se o výrazný pokles zásob. To však nakonec vůbec není špatná zpráva. Protože dalším klíčovým složkám HDP se dařilo - rostly jak investice, tak i vývozy. A naopak redukce zásob se podepsala na slabší nutnosti dovážet. Zdá se tak, že část exportně zaměřeného průmyslu skrze vývozy redukuje nadměrné stavy zásob - dědictví po pandemii COVID 19.

Z pohledu ČNB jsou poslední výsledky HDP "potvrzením" pozitivního překvapení - HDP je vyšší než poslední prognóza, a to díky o něco lepšímu výkonu spotřeby domácností, investic a vývozů. Náš výhled na růst v roce 2024 necháváme beze změn na 1,4 % (tržní konsensus je kosmeticky výše a ČNB čeká 0,6 %).

*** TRHY ***

Koruna
Česká koruna se drží stále v lehké defenzivě a moc se jí nedaří odpoutat z pásma 25,30-25,50 EUR/CZK. Ani pozitivní výsledek HDP či slabší dolar na tom mnoho nezměnily.

Tento týden čeká český trh ostře sledovanou statistiku - průměrnou mzdu za Q4 2023. A poslední výsledky HDP ukazují, že dynamika celkového objemu vyplácených mezd klesala v Q4 2023 možná o něco rychleji, zatímco zaměstnanost se nijak zásadně neměnila => to ukazuje na možnost o něco nižšího výsledku průměrné mzdy tento týden (zvolnění ze 7,1 % na 6,0 %).

Eurodolar
Eurodolar byl v pátek po delší době konfrontován se slabšími americkými daty a to konkrétně překvapivým propadem podnikatelské nálady v podobě indexu ISM. Měnový pár tudíž začíná týden bezpečně nad 1,08.

Ten bude přitom velmi hektický, neboť kromě důležitých dat z amerického trhu práce bude zahrnovat dvojí vystoupení šéfa Fedu Powella v americkém Kongresu a zasedání ECB.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

04.03. 11:56  Že by Vánoce? (Tomasso)
04.03. 10:58  Že by Vánoce? (dude)
04.03. 09:44  Česká ekonomika opět roste (Tomasso)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688