Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie ve světě  |  04.03.2024 07:57:57

Burzovní kalendář 10/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

V nadcházejícím týdnu se světové trhy a politické elity připravují na sérii klíčových událostí, které mohou významně ovlivnit globální ekonomiku a investiční klima. V Číně se koná výroční zasedání zákonodárných sborů, známé jako „dvě zasedání“, kde se budou určovat rozpočty a strategické plány pro ekonomiku, obchod, diplomacii a obranu. Ve Spojených státech se pozornost obrací na Super úterý, klíčový moment předvolebního kalendáře, který může poskytnout jasnější obrázek o politickém směřování země. Z ekonomického hlediska bude trh pozorně sledovat oznámení BoC a ECB, od kterých se očekává, že ponechají úrokové sazby beze změny. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Čínská politická elita a zákonodárci se chystají sejít na výročním zasedání zákonodárných sborů, známém jako „dvě zasedání“. Tato klíčová událost určí rozpočty a vymezí strategické plány Pekingu v oblastech ekonomiky, obchodu, diplomacie a obrany. V rámci diskusí se očekává i potenciální přehodnocení ekonomických strategií s důrazem na podporu domácí poptávky. V kontextu trhů je zásadní obnovit důvěru investorů v Čínu. V předvečer tohoto setkání regulátoři zavádějí opatření k stabilizaci směnného kurzu, aby posílili důvěru v čínskou měnu a ekonomiku. Nedávný zásah čínských úřadů, kdy byly fondy vyzvány k ukončení populárních strategií s vysokou finanční pákou, naznačuje snahu zabránit prudkým výprodejům. Očekává se, že letošní „dvě zasedání“ se zaměří na diskuse o cestách k udržitelnému a kvalitnímu rozvoji ekonomiky a na další posílení důvěry v čínskou ekonomiku.

Super úterý je vrcholným bodem předvolebního kalendáře před stranickými konvencemi. Pro Demokratickou stranu jsou tentokrát sázky nízké, neboť současný prezident Biden má zajištěnou nominaci prakticky bez konkurence. Na republikánské straně je situace méně předvídatelná, jelikož bývalý prezident Trump stále čelí výzvě od Nikki Haley. Přestože Trump má v primárkách značné vedení, očekává se, že Super úterý toto vedení neotřese. Pokud nedojde k neočekávanému obratu od Haley, je pravděpodobné, že trhy zareagují v souladu s dosavadním průběhem primárek. Po Super úterý se pozornost soustředí buď na okamžik, kdy Haley svou kandidaturu ukončí – přičemž se zavázala pokračovat alespoň do tohoto dne – nebo na moment, kdy Trump získá potřebných 1215 delegátů pro zajištění nominace. Tento milník by podle odhadů Trumpova týmu mohl nastat již 12. března, kdy se konají další čtyři primárky. Doposud má Trump zajištěných 119 delegátů, zatímco Haley 22.

Co se týče indexu ISM služeb v USA, očekává se v únoru mírný pokles hlavního ukazatele na 53,3 oproti 53,4 v lednu. Podle předběžných údajů od S&P Global aktivita ve službách v USA dosáhla nového tříměsíčního minima 51,3, což je pokles z 52,5. Růst v sektoru služeb se sice mírně snížil, ale důvěra v budoucí vývoj mezi poskytovateli služeb také klesla, částečně kvůli očekávání, že úrokové sazby v roce 2024 klesnou. Přesto je vítána zpráva, že jak výrobní, tak služebný sektor se po třech měsících opět dostávají do fáze expanze. Tato expanze je navíc doprovázena mírným tlakem na ceny. I když se ukazatel prodejních cen v únoru mírně zvýšil, stále odpovídá úrovni, která by měla umožnit Fedu dosáhnout jeho inflačního cíle 2%. Další snížení růstu nákladů na nejnižší úroveň od října 2020 naznačuje, že tlak na ceny zůstane v příštích měsících umírněný.

Očekává se, že Banka Kanady (BoC) si ponechá svou základní úrokovou sazbu na úrovni 5,00%. Analytici předpokládají, že první snížení sazeb by mohlo přijít na červnovém zasedání centrální banky, podle ankety agentury Reuters. Tato anketa poukazuje na to, že ačkoliv inflace klesla zpět do cílového rozmezí BoC 1-3% (naposledy na 2,9% meziročně), tvůrci politik nejsou ještě přesvědčeni, že by problém s vysokou inflací byl úplně vyřešen, zvláště protože náklady na bydlení zůstávají vysoké. BMO uvedla, že „existuje riziko, že první snížení sazeb přijde později než v červnu. Pokud má banka udělat chybu, bude to ta, že si ponechá příliš přísnou politiku příliš dlouho, aby se ujistila, že inflace směřuje zpět k jejich cíli nebo dokonce nižší,“ přičemž dodala, že „jsou také znepokojeni možným obnoveným oživením na trhu s bydlením a nedávno se objevil nový problém, když kanadský dolar opět začal oslabovat. Anketu Reuters doplnila, že neexistuje jasný konsenzus ohledně počtu snížení úrokových sazeb v letošním roce, ale okolo 70% dotazovaných ekonomů očekává snížení o 100 bazických bodů nebo méně.

Očekává se, že Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek opět ponechá úrokové sazby beze změny, přičemž trhy dávají 94% pravděpodobnost tomuto scénáři. Poslední zasedání ECB proběhlo bez většího rozruchu, s Radou guvernérů, která se drží strategie „počkat a uvidíme“, zatímco pečlivě sleduje, jak se inflace blíží k jejich 2% cíli. Od posledního setkání došlo k mírnému poklesu inflace - celková míra HICP klesla v únoru na 2,6% z 2,8%, a jádrová inflace na 3,3% z 3,6%. Z hlediska ekonomického růstu zůstal HDP ve 4. čtvrtletí nezměněn, ve srovnání s mírným poklesem o 0,1% v předchozím období. Současně nejnovější PMI data ukázala růst indexu služeb v eurozóně na 50,0 z 48,4, zatímco výrobní sektor oslabil na 46,1 z 46,6, čímž se kompozitní index zvýšil na 48,9 z 47,9.

Doprovodná zpráva naznačuje pozitivní výhled pro eurozónu díky nejnovějším datům PMI. Přestože představitelé ECB zatím nevidí důvod k snížení úrokových sazeb, s prezidentkou Lagardeovou, která uvádí, že v boji proti inflaci "ještě nejsme tam, kde potřebujeme být“. Zájem mají zejména o vývoj mzdového růstu, jehož údaje budou zveřejněny až po dubnovém zasedání. Co se týče očekávání ohledně prvního snížení sazeb, Stournaras z Řecka, známý pro své holubičí názory, nepředpokládá žádné snížení až do června, což odpovídá široce rozšířenému názoru na trzích, kde se s takovým vývojem počítá s 92% jistotou. Z analýzy Reuters vyplývá, že z 73 dotázaných analytiků jich 46 očekává snížení sazeb v červnu, 17 v dubnu a 10 ve druhé polovině roku. Celkově trhy předpokládají uvolnění měnové politiky o 86 bazických bodů v průběhu roku, zatímco analytici očekávají 100 bazických bodů. V souvislosti s makroekonomickými projekcemi analytici z Danske Bank poprvé v tomto cyklu zvyšování úrokových sazeb očekávají, že projekce ECB ukážou dosažení 2% inflačního cíle v letech 2025 a 2026, s tím, že prognóza HICP na rok 2024 bude snížena na 2,4% z 2,7% díky nedávným nižším než očekávaným datům o inflaci, stabilním inflačním očekáváním a nižším cenám energetických futures.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

03.10.2021Burzovní kalendář 40/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688