Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  02.03.2024 15:02:56

Příští týden bude na domácí scéně pokračovat výsledková sezóna a svá čísla představí CTP, také ve čtvrtek bude zasedat ECB

Poslední únorový týden byl relativně klidný, co se kurzotvorných zpráv týče, a tak se investoři zabývali končící výsledkovou sezónou za 4Q23, průběžnými makrodaty a čtvrtečním technickým převážením indexů MSCI. Z makroekonomických dat překvapilo slabší ISM průmyslu v USA s 47,8 vs. oček. 49,5 bodu (49,1 bodu v lednu). Hodnoty pod 50 bodů naznačují pokles aktivity. Slabší ekonomická data si trh interpretuje jako větší šanci na dřívější zahájení cyklu snižování úrokových sazeb Fedem. Čtvrteční převážení indexů MSCI přineslo jako tradičně zvýšené objemy a volatilitu. Bez větších tržních impulzů se trh spíše převaloval na místě. Konkrétně pak akciové indexy v USA měřeno indexem S&P 500 zakončily týden +0,5 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 stagnovala s +0,1 % t/t. Domácí index PX (-2,1 % t/t na 1460,6 bodu) šel protentokrát proti celkovému tržnímu vývoji, což bylo především znát na čtvrtečním převážení indexů MSCI.

Společnosti na BCPP

Erste Group měla za 4Q23 čistý zisk ve výši 688 mil. EUR (+33 % r/r), mírně nad odhady trhu (677 mil. EUR). Na provozní úrovni byly výsledky bez výraznějšího překvapení. Čisté úrokové výnosy meziročně vzrostly o 15 % zásluhou růstu sazeb spolu s pokračujícím růstem úvěrového portfolia (čisté úvěry +3 % r/r). Management potvrdil návrh dividendy ze zisku minulého roku ve výši 2,7 EUR na akcii (7% hrubý div. výnos) a plánuje dividendu ve stejné výši i ze zisku tohoto roku. Podle očekávání zároveň oznámil nový program zpětného odkupu vlastních akcií ve výši 500 mil. EUR (3,1 % tržní kapitalizace). Ve výhledu na tento rok management počítá s mírným poklesem provozního zisku (v souladu s očekáváním). Rizikové náklady by měly zůstat na nízkých úrovních do 25 b.b. Návratnost hmotného kapitálu (ROTE) by měla zůstat na vysoké úrovni okolo 15 %. Titul zakončil týden na 945,9 (-5,5 % t/t).

Poslanecká sněmovna poslala do závěrečného schvalování tzv. lex ČEZ, tedy zákon o přeměnách obchodních společností. A to včetně vyjádření ústavně právního výboru, který navrhl vypustit sporné body ohledně snížení potřebného počtu hlasů pro schválení nerovnoměrného rozdělení společnosti. Vzhledem k opakovanému odkládání projednávání v ústavně-právním výboru a nastavení obdobné legislativy v ostatních zemích EU, kde je nerovnoměrné rozdělení společnosti buď přímo zakázáno, nebo je potřebný počet hlasů pro schválení obdobný jako u vytěsnění minoritních akcionářů (minimálně 90 % všech akcionářů), bylo již delší dobu zřejmé, že je původně navrhovaný bod neprůchozí. Akcie zakončila páteční seanci na 804 (-4,9 % t/t).

Agentura S&P zvýšila rating Energo-Pro na stupeň „BB-“ se stabilním výhledem. Jako důvod agentura mimo jiné uvádí, že integrace tureckých a španělských vodních elektráren dále zlepšila rizikový profil společnosti.

Společnost CPI Property Group (CPI PG) informovala, že během února provedla několik vybraných prodejů nemovitostí. Došlo k prodeji studentského ubytování Metrogate House v Londýně, kancelářské budovy Concept Tower ve Varšavě a další kancelářské budovy Grand Center Zagreb v Záhřebu. Celkový výtěžek z prodejů byl cca 80 mil. EUR, přičemž prodejní ceny byly blízko valuacím z června 2023, tj. zatím posledního ocenění portfolia. CPI PG se dále dohodla se společností S Immo, že jí prodá portfolio kancelářských a maloobchodních ploch v ČR v hodnotě 495 mil. EUR. Vzhledem k tomu, že CPI PG vlastní většinu akcií v S Immo, touto transakcí nedojde ke změně celkového konsolidovaného portfolia ani dluhu, ale mateřská firma CPI PG tak bude moci získat hotovost z S Immo na své účty. CPI PG uvedla, že výnos z divestic poslouží k redukci dluhu. Firma potvrdila cíl splatit významný překlenovací úvěr maturující v r. 2026 již letos do poloviny roku.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze bylo CTP (395 , +2,1 % t/t). Na titulu se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Investoři již mohou spekulovat na výsledky (7. 3.), kde firma ukáže, jak se jí dařilo ve 4Q23. Investoři se zaměří na vývoj realitního portfolia, resp. jeho potenciální přecenění a na vývoj nájmů. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byla Erste Group (-5,5 % t/t na 945,9 ). Banka zveřejnila dobrá čísla za 4Q23, potvrdila dividendu (2,7 EUR/akcii) a navýšila zpětný odkup vlastních akcií na 500 z loňských 300 mil. EUR. Výhled byl v souladu s očekáváním. Ani tyto dobré zprávy nezabránily vybírání zisků, které titul v poslední době nabral. Odhadujeme, že se jedná o přechodný vývoj.

Výhled na příští týden

V nadcházejícím týdnu se investoři zaměří na čtvrteční zasedání ECB. Konsensus trhu je, že ECB se svými úrokovými sazbami hýbat nebude, a tak se bude čekat na tiskovou konferenci. Vzhledem k průběžným inflačním výsledkům a slábnoucím makrodatům v eurozóně se trh přiklání k tomu, že by ECB mohla být se zahájením cyklu snižování úrokových sazeb blíže. A to i přes poměrně jestřábí poslední vyjádření Lagardeové, která uvedla, že o snižování sazeb se zatím v ECB nediskutuje a že jej vnímá jako možné zřejmě až v polovině roku. Zachování více jestřábí rétoriky může trh vnímat lehce nepříznivě a může způsobit volatilitu na trhu.

Na domácí scéně bude pokračovat výsledková sezóna a svá čísla představí ve čtvrtek CTP. Zde se bude sledovat možný pohyb v rámci valuací realitního portfolia a pak míra růstu nájmů. Limitovaný dopad vyšších sazeb na hodnotu portfolia společnosti by trh ocenil příznivě.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní podnikové objednávky za leden (oček. -3,0 po 0,2 % m/m), ISM služeb za únor (52,9 po 53,4 bodech m/m) a páteční měsíční data o zaměstnanosti za únor (oček. +190 po 353 tis. nových pracovních místech m/m). V Německu se zaměříme na čtvrteční podnikové objednávky za leden (oček. -6,5 po +8,9 % m/m) a páteční průmyslovou produkci za leden (oček. +0,6 po -1,6 % m/m).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688