ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  02.03.2024 08:53:00

Komise investuje více než 233 milionů eur do strategických projektů v oblasti životního prostředí a klimatu v celé Evropě (2.3.2024)

bee_foraging_a_flower.jpg
© EC Audiovisual Service
© EC Audiovisual Service

Komise dnes rozhodla o investici přesahující 233 milionů eur do dvanácti nových strategických projektů na území Evropy pod záštitou programu LIFE, které pomohou při plnění ambicí EU v oblasti životního prostředí a klimatu v rámci Zelené dohody pro Evropu. Očekává se, že prostřednictvím těchto strategických projektů se uvolní další značné finanční prostředky z jiných zdrojů EU zahrnujících zemědělské, strukturální, regionální a výzkumné fondy, jež doplní veřejné prostředky členských států a investice soukromého sektoru.

Bylo schváleno dvanáct stěžejních projektů v deseti členských státech EU

Rozhodnutím o financování těchto dvanácti strategických projektů budou podpořeny Bulharsko, Česko, Irsko, Španělsko, Francie, Itálie, Litva, Rakousko, Polsko a Finsko při plnění jejich vnitrostátních environmentálních a klimatických cílů v rámci zvýšeného úsilí přispět k zelené transformaci EU.

Pokud jde o životní prostředí, vybrané strategické projekty na ochranu přírody a strategické integrované projekty programu LIFE budou mít např. přínos pro mořské ekosystémy, neboť se plánuje do roku 2030 označit alespoň 30 % irských mořských území za chráněné mořské oblasti (MPA-LIFE-IRELAND). Dále se zlepší kvalita ovzduší a sníží energetická chudoba a zvýší energetická účinnost v polském podkarpatském regionu (LIFE Podkarpackie). V Litvě se zlepší kvalita vody a hospodaření s ní (LIFE SIP Vanduo).

Šest dalších projektů bylo vybráno na podporu přírody a biologické rozmanitosti. Projekt Priodiversity LIFE ve Finsku usiluje o zavedení regionálních akčních plánů v oblasti biologické rozmanitosti a budování kapacit. V rámci projektu LIFE NatConnect2030 v severní Itálii budou ve více než 500 lokalitách přijata opatření k posílení biologické rozmanitosti a biokoridorů. Projekt LIFE SNAP Ireland se zaměří na překážky provádění irského prioritního akčního fondu Natura 2000. V rámci francouzské národní strategie v oblasti biologické rozmanitosti budou prostřednictvím projektu LIFE BIODIVFr zapojeny místní orgány a motivováni občané ke změnám ve způsobu, jakým žijeme a vyrábíme. V Česku budou projektem PROSPECTIVE LIFE zavedeny „aktivní nástroje na ochranu druhů“, které pomohou zvrátit úbytek nejméně 25 druhů. V Rakousku má projekt LIFE AMooRe za cíl obnovit více než 1 400 hektarů rašelinišť včetně 13 různých stanovišť a 37 druhů s vysokou hodnotou z hlediska ochrany.

Pokud jde o změnu klimatu, projekt ACE LIFE pomůže Finsku dosáhnout do roku 2035 uhlíkové neutrality. Jeho cílem je snížení emisí ze zemědělství, těžké dopravy a strojních zařízení a postupné ukončení používání fosilních paliv při průmyslových procesech v malých a středních podnicích. LIFE PYRENEES4CLIMA je přeshraniční projekt mezi Španělskem, Francií a Andorrou, jehož cílem je urychlit přizpůsobení se změně klimatu v Pyrenejích, a to zlepšením znalostí a schopnosti vypořádat se s dopadem změny klimatu na přírodu, obyvatele a hospodářství. V Bulharsku budou prostřednictvím projektu LIFE-SIP CLIMA-SUMP v šesti městech realizovány plány udržitelné městské mobility, které mají na cestě ke klimatické neutralitě pomoci dosáhnout mobility s nulovými emisemi.

Souvislosti

Program LIFE je finančním nástrojem EU pro životní prostředí a opatření v oblasti klimatu. Ekologické záměry naplňuje od roku 1992 a do dnešního dne spolufinancoval přes 5 500 projektů po celé EU i ve třetích zemích. Pro období 20212027 navýšila Komise financování tohoto programu o téměř 60 %, tj. až na 5,4 miliardy eur, a zahrnula do něho nový podprogram pro přechod na čistou energii. Program LIFE řídí Evropská výkonná agentura pro klima, infrastrukturu a životní prostředí (CINEA).

Strategické projekty na ochranu přírody (SNAP) a strategické integrované projekty (SIP) programu LIFE podporují provádění právních předpisů a politik EU v oblasti životního prostředí a klimatu na regionální, multiregionální, vnitrostátní nebo i nadnárodní úrovni.

Jejich cílem je navázat na úspěch integrovaných projektů (IP) programu LIFE, které byly financovány v letech 20142020, a pomoci Evropě stát se do roku 2050 prvním klimaticky neutrálním kontinentem na světě a úspěšně provádět Zelenou dohodu pro Evropu.

Projekty programu LIFE podporují Strategii EU v oblasti biologické rozmanitosti do roku 2030, strategii EU pro přizpůsobení se změně klimatu, rámcovou směrnici o vodě, směrnici o kvalitě ovzduší, rámcovou směrnici o strategii pro mořské prostředí, akční plán pro oběhové hospodářství, akční plán pro nulové znečištění a nařízení o obnově přírody a přispívají k přechodu na čistou energii a k dalším vnitrostátním, regionálním, městským nebo sektorovým strategiím a plánům v oblasti klimatu.

Další informace

Strategické projekty programu LIFE – stručné popisy

LIFE – Program pro životní prostředí a oblast klimatu

Zelená dohoda pro Evropu

 

Citace

 

Program LIFE je konkrétním příkladem, kdy finanční prostředky EU úspěšně pomáhají obnovit naši přírodu a ekosystémy a čelit změně klimatu snížením emisí a zvyšováním odolnosti. Prostřednictvím zmíněných dvanácti projektů bude deset zemí EU v tomto úsilí v praxi pokračovat a podpoří provádění právních předpisů EU v oblasti životního prostředí a klimatu.

Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled

 

Projekty LIFE již více než 30 let propojují angažované Evropany, kteří mají průkopnické myšlenky, se zdroji finančních prostředků potřebných k tomu, aby se tyto nápady staly skutečností. Dnes odsouhlasené investice podpoří další takové průkopníky při dosahování jejich vizí. Tyto projekty se neomezují pouze na dosažení našich cílů v oblasti životního prostředí a klimatu, ale umožňují lidem provádět změny, které jsou skutečně důležité.

Virginijus Sinkevičius, komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov

 

Ke změně klimatu nepochybně dochází. S jejími důsledky se setkáváme každý den. Musíme proto výrazně urychlit přizpůsobení se této změně. Důležitými součástmi řešení této situace bude posílení našich přírodních propadů uhlíku, dekarbonizace průmyslu a dopravy a zvýšení naší odolnosti vůči změně klimatu. Díky projektům LIFE, které dnes financujeme, můžeme nalézt konkrétní řešení, jak smysluplné změny zavést do praxe.

Wopke Hoekstra, Commissioner for Climate Action

Podrobnosti

Datum zveřejnění
22. února 2024
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688