dzs.cz (DZS)
Studium  |  01.03.2024 11:42:00

Reprezentace českého školství v Austrálii. I letos budeme na APAIE

Reprezentace českého školství v Austrálii. I letos budeme na APAIE Patricie_Martinu Pá, 03/01/2024 - 11:41

Loňský ročník APAIE v v thajském Bangkoku. Foto: DZSLoňský ročník APAIE v v thajském Bangkoku. Foto: DZS

Konference Asijsko-pacifické asociace pro mezinárodní vzdělávání (APAIE), která tentokrát proběhne v Austrálii od 4. do 8. března, přinese cenné příležitosti k propojení českých univerzit s těmi zahraničními.

Tradičně se účastníme nejen tohoto důležitého veletrhu a konference na poli vysokoškolského vzdělávání v asijském regionu, ale i dalších významných akcí tohoto typu jako jsou celosvětová konference NAFSA či evropská EAIE. Naším cílem je zde propagovat příležitosti českého školního systému pro zahraniční studenty, ale také rozvíjet vztahy s univerzitami po celém světě, navazovat nové vazby a posilovat ty již existující.

Proč potřebujeme mezinárodní prostředí na univerzitách

O podporu internacionalizace se snaží jednotlivé univerzity i celý stát prostřednictvím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. V rámci Strategie internacionalizace vysokého školství na období od roku 2021, koncepčního dokumentu pro oblast vysokého školství, se Česko soustředí na „vybavení všech absolventů mezinárodními a interkulturními dovednostmi, často označovanými jako globální dovednosti“ a na „potenciální přínosy mezinárodní spolupráce pro instituce, management, administrativu, akademiky i studenty.“

Internacionalizace je však nutností i v kontextu demografického vývoje. Se stárnoucí populací potřebuje český pracovní trh novou vzdělanou pracovní sílu. Z našeho výzkumu vyplývá, že až polovina zahraničních studentů zůstává po dokončení svého studia v zemi, kde následně také vstupuje na pracovní trh. Pro Česko by proto měli být zahraniční absolventi univerzit, kteří si při svých studiích vytvoří vazby na Česko a českou kulturu už během studií, jednou z priorit pro budoucí prosperitu.

Česká stopa v Austrálii

Při příležitosti účasti na australské konferenci navštívíme i české krajany, kteří si taktéž zachovávají silné vazby na domovskou zemi napříč obrovské vzdálenosti. Tato česká komunita v Austrálii, která je početně osmá nejsilnější na světě, spadá do našeho krajanského vzdělávacího programu v rámci kterého posíláme učitele češtiny do zahraničí. Zároveň navštívíme také Československý klub v Adelaide, vůbec první australský krajanský klub. I díky těmto institucím žije naše kultura nadále i za hranicemi Česka.

PM DZS Study in Czechia Program podpory českého kulturního dědictví v zahraničí Náhled na web větší.png On Účast českých vysokých škol a reprezentace země na veletrhu APAIE, letos v australském Perthu, bude důležitější než kdy dříve.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688