Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  29.02.2024 14:10:00

Informační balíček zpráv o závislostech 2023

Zpráva o alkoholu v České republice 2023, Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023, Zpráva o nelegálních drogách v České republice 2023, Zpráva o problematickém užívání psychoaktivních léků v České republice 2023, Zpráva o hazardním hraní v České republice 2023 a Zpráva o digitálních závislostech v České republice 2023.

Informační balíček zpráv o závislostech tvoří Souhrnná zpráva o závislostech v České republice a tematické zprávy, věnující se podrobněji některým tématům. Tematické zprávy jsou vydávány postupně v průběhu kalendářního roku, který je uveden v titulu zprávy (případně počátkem následujícího roku). Souhrnná zpráva o závislostech je připravena následně.

Zprávy vydané v únoru 2024

Zpráva o alkoholu v České republice 2023

Tato zpráva je druhou souhrnnou zprávou Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti (NMS) o užívání alkoholu a jeho zdravotních a sociálních dopadech v České republice. Představuje základní vymezení pojmů a definice, shrnuje dostupné informace o nabídce alkoholu, aktuální situaci a vývoji v oblasti legislativy a politiky v této oblasti a současně shrnuje informace z populačních i dalších výběrových studií, data ze zdravotnické statistiky týkající se léčby i data ze sítě adiktologických služeb pracujících se skupinou uživatelů alkoholu. Na jednom místě tak tato zpráva shromažďuje dostupná data z různých informačních zdrojů – a to jak rutinně sbíraná jednotlivými institucemi, tak nárazově realizované studie.

Prezentovaná data odpovídají situaci ke konci listopadu 2023 – popisovány jsou tedy poslední dostupné výsledky (z běžných statistik jde obvykle o údaje za r. 2022, z výběrových šetření i výsledky z r. 2023) a tam, kde jsou dostupné časové řady studií, jsou prezentovány i trendy v posledních 10 letech.

ISBN 978-80-7440-334-7 (on-line, PDF)

Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023

Tato zpráva je druhou souhrnnou zprávou Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti (NMS) o užívání tabákových a nikotinových výrobků a jeho zdravotních a sociálních dopadech v České republice. Představuje základní vymezení pojmů a definice, shrnuje dostupné informace o nabídce, aktuální situaci, vývoji v oblasti legislativy a politiky v této oblasti a současně shrnuje informace z populačních i dalších výběrových studií, data ze zdravotnické statistiky týkající se odvykání kouření i léčby závislosti na tabáku. Na jednom místě tak tato zpráva shromažďuje dostupná data z různých informačních zdrojů – a to jak rutinně sbíraná jednotlivými institucemi, tak nárazově realizované studie.

Prezentovaná data odpovídají situaci ke konci listopadu 2023 – popisovány jsou tedy poslední dostupné výsledky (z běžných statistik jde obvykle o údaje za r. 2022, z výběrových šetření i výsledky z r. 2023) a tam, kde jsou dostupné časové řady studií, jsou prezentovány i trendy v posledních 10 letech.

ISBN 978-80-7440-333-0 (online, PDF)

Zprávy vydané v listopadu 2023

Zpráva o nelegálních drogách v České republice 2023

Zpráva je dvacátou první zprávou o nelegálních drogách v ČR, zpracovanou Národním monitorovacím střediskem pro drogy a závislosti. Je součástí informačního balíčku zpráv o závislostech 2023.

V letech 2002-2020 zpráva vycházela pod titulem Výroční zpráva o stavu ve věcech drog v České republice v roce „rrrr", kde v titulu byl uváděn rok, kterého se týkala většina dat obsažených ve zprávě. První zpráva tedy vyšla pod titulem Výroční zpráva o stavu ve věcech drog v České republice v roce 2001. V roce 2021 se změnilo číslování zpráv - v titulu je uváděn rok, ve kterém byla zpráva vydána.

ISBN 978-80-7440-323-1 (online; PDF)

Zpráva o problematickém užívání psychoaktivních léků v České republice 2023

Zpráva je druhou zprávou o problematickém užívání psychoaktivních léků a o jeho zdravotních a sociálních dopadech v ČR, zpracovanou Národním monitorovacím střediskem pro drogy a závislosti. Je součástí informačního balíčku zpráv o závislostech 2023.

ISBN 978-80-7440-324-8 (online; PDF)

Zprávy vydané v červnu 2023

Zpráva o hazardním hraní v České republice 2023

Zpráva je osmou zprávou o hazardním hraní v ČR, zpracovanou Národním monitorovacím střediskem pro drogy a závislosti. Je součástí informačního balíčku zpráv o závislostech 2023.

V letech 2015-2020 zpráva vycházela pod titulem Výroční zpráva o hazardním hraní v České republice v roce „rrrr", kde v titulu byl uváděn rok, kterého se týkala většina dat obsažených ve zprávě. První zpráva tedy vyšla pod titulem Výroční zpráva o hazardním hraní v České republice v roce 2015. V roce 2021 se změnilo číslování zpráv - v titulu je uváděn rok, ve kterém byla zpráva vydána.

ISBN 978-80-7440-320-0 (online; PDF)

Zpráva o digitálních závislostech v České republice 2023

Zpráva je druhou zprávou o nadužívání digitálních technologií v ČR, zpracovanou Národním monitorovacím střediskem pro drogy a závislosti. Je součástí informačního balíčku zpráv o závislostech 2023.

Nadužíváním digitálních technologií se rozumí nadměrné trávení času na internetu (zejména na sociálních sítích) a nadměrné hraní digitálních her, které může vést ke vzniku a rozvoji závislosti. V této zprávě je souhrnně označováno jako digitální závislosti.

ISBN 978-80-7440-321-7 (online; PDF)

Další informace

Všechny dosud vydané zprávy o situaci v oblasti závislostí (od r. 2002) jsou dostupné na stránkách drogy-info.cz. V úvodu každé zprávy je přehledný Souhrn.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688