europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  29.02.2024 13:10:00

Poslanci podpořili plány na vytvoření digitální peněženky EU

Podle nařízení, které bylo přijato ve čtvrtek a na kterém Parlament uzavřel předběžnou politickou dohodu s Radou, nová peněženka s digitální identitou umožní občanům identifikovat se a autentizovat se online, aniž by se museli obracet na komerční poskytovatele, a nemuset proto mít obavy o důvěryhodnost, bezpečnost a soukromí.

Peněženka EU se bude používat dobrovolně. Během jednání s Radou poslanci zajistili ochranu práv občanů a podporu inkluzivního digitálního systému, který zabrání diskriminaci lidí, kteří se rozhodnou ho nevyužívat.

Nařízení umožní uživatelům využívat bezplatný, důvěryhodný „kvalifikovaný elektronický podpis“, který bude mít stejnou právní váhu jako vlastnoruční podpis. S cílem zlepšit plynulost digitálních výměn bude zajištěna mezi digitálními peněženkami interakce.

Díky poslancům bude mít digitální peněženka otevřený zdrojový kód, což má podpořit transparentnost, inovace a zvýšit bezpečnost. Aby byla zajištěna odpovědnost a sledovatelnost, stanovili také přísná pravidla pro registraci a dohled nad zapojenými podniky.

Uživatelé budou mít plnou kontrolu nad svými údaji prostřednictvím funkce přehledu řízení ochrany soukromí a budou moci požádat o vymazání svých údajů, jak stanoví obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR).

Prohlášení zpravodajky

Zpravodajka Romana Jerkovićová (S&D, HR) uvedla: „Cílem tohoto právního předpisu je posílit postavení občanů tím, že jim umožní mít plnou kontrolu nad využíváním a sdílením svých údajů. Digitální identita se z pouhého pohodlí stala katalyzátorem občanské angažovanosti, sociálního posílení a prostředkem k podpoře inkluzivity v digitálním věku.“

Další postup

Parlament přijal nařízení v konečném hlasování poměrem 335 hlasy (190 bylo proti a 31 se zdrželo hlasování). Aby vstoupilo v platnost, musí ho nyní formálně schválit Rada.

Souvislosti

Podle studie think tanku EP se od pandemie covid-19 poskytování veřejných a soukromých služeb stále více digitalizuje. Stávající řešení digitálních peněženek umožňují uživatelům ukládat a propojovat data v jednotném a snadném prostředí mobilních telefonů. Podle Komise však toto pohodlí přichází za cenu ztráty kontroly nad osobními údaji. Tato řešení nejsou propojena s ověřenou fyzickou identitou, což znesnadňuje prevenci podvodů a kybernetických bezpečnostních hrozeb.

Přijetím tohoto právního předpisu Parlament reaguje na očekávání občanů týkající se vytvoření společné evropské digitální identity, která by zefektivnila přeshraniční digitální transakce a služby, a to na základě pevného rámce evropských norem a pokynů, které by zajistily nezbytné záruky, a vytvoření bezpečného a důvěryhodného digitálního prostředí, jak je vyjádřeno v návrzích 33 a 35 závěrů Konference o budoucnosti Evropy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688