valasskemezirici.cz (Valašské Meziříčí)
Z regionů  |  28.02.2024 13:06:00

MHD ve Valmezu testuje nový elektrobus

S novinkou v podobě autobusu E-WAY od společnosti Iveco Czech Republic, a. s. (dále Iveco) se mohou v těchto dnech setkat cestující bezplatnou městskou hromadnou dopravou ve Valašském Meziříčí. V časově omezeném období zde nový elektrobus testuje provozovatel MHD, kterým je společnost TQM - holding s.r.o. (dále TQM).

Od června 2022 jezdí ve Valmezu MHD zdarma. Společnost TQM přepravuje cestující moderními červenými autobusy na ekologický stlačený zemní plynCNG. „Tyto autobusy loni odvezly bezmála milion cestujících, což je skvělá zpráva vzhledem k tomu, jak je naše město zatíženo automobilovou dopravou. Nyní nás společnost TQM navíc oslovila s možností otestovat ve valašskomeziříčském provozu také elektrobus E-WAY od firmy Iveco, s čímž jsme souhlasili. Jedná se totiž o jednu z možných variant, jak v budoucnu případně rozšířit provoz MHD o další alternativní ekologický pohon. Ve Valašském Meziříčí zároveň elektromobilitu dlouhodobě podporujeme, i proto letos v srpnu uspořádáme již sedmý ročník Srazu elektromobilů na Valašsku,“ řekl starosta Robert Stržínek.

Nejen milovníci elektromobility, ale také všichni cestující valašskomeziříčskou MHD si tak mohou vyzkoušet jízdu elektrobusem na běžné lince. „Díky spolupráci se společností Iveco nám byl zapůjčen autobus E-WAY, který je nasazen na lince číslo 5 – Juřinka. Týdenní zkušební provoz bude probíhat až do středy 6. března včetně s tím, že následně vyhodnotíme jeho přínosy,“ uvedl Stanislav Brožek, ředitel osobní dopravy TQM.

Od 12. června 2022 funguje ve Valašském Meziříčí MDH zdarma pro všechny cestující. Město uzavřelo desetiletou smlouvu se společností TQM – holding s.r.o. s tím, že poměrově se na provozu podílejí také obce Krhová a Poličná. Nový vozový park tvoří 9+1 standardních „velkých“ třídveřových autobusů s délkou 12 metrů a 1+1 speciální midibus o délce 9 metrů. Všechny vozy jsou plně klimatizované, nízkopodlažní, bezbariérové a ekologické – jezdí na stlačený zemní plyn CNG. Vizuální podoba exteriéru a interiéru autobusů vychází z městského design manuálu.

Loni využilo valašskomeziříčskou MHD zdarma 970 tisíc cestujících.

Zpracoval:

Jakub Mikuš

tiskový mluvčí

T +420 571 674 306

M +420 725 128 428

E mikus@muvalmez.cz


TQM testuje elektrobus Iveco E-Way: Ověření reálných možností elektromobility

Společnost TQM - holding s.r.o. (dále jen TQM) zahájila testování elektrobusu Iveco E-Way s cílem získat relevantní data a zkušenosti z provozu elektrobusu v reálných podmínkách.

Elektrobus Iveco, označený jako E-Way full electric, je 12 metrů dlouhý nízkopodlažní autobus s klimatizací a bateriemi o celkové kapacitě 325 kWh. Tento autobus poskytla TQM na testování společnost KAR group, a.s. Od 22. února do 7. března 2024 bude elektrobus testován na různých trasách za účelem zhodnocení jeho výkonu a možností v odlišných provozech.

S 26 sedadly + 1 sedadlo pro řidiče, místem pro invalidní vozík a kočárek, standardním vybavením, jako jsou LCD panely pro informování cestujících, představuje elektrobus komfortní a funkční alternativu k tradičním vozidlům.

V první fázi testování byl provoz elektrobusu probíhat na lince Opava-Vávrovice, Opavia-Krnov, která slouží pro zajištění dopravní obslužnosti zaměstnanců společnosti Mondeléz. Následně byl po dohodě s městem Valašské Meziříčí nasazen na obsluhu linky č. 5 MHD Valašské Meziříčí.

„Jedním z klíčových prvků testu je ověření skutečného dojezdu vozidla v provozních podmínkách, možnosti dobíjení a doby pro dobíjení baterií. Tyto hodnoty budou zásadní pro budoucí plánovaní tras a optimalizaci provozu“, uvádí Stanislav Brožek, ředitel osobní dopravy společnosti TQM.

Pro TQM představuje testování příležitost objektivně zhodnotit výhody a omezení tohoto typu dopravy.


Zpracovala:

Anna Durajová
TQM - holding s.r.o., vedoucí oddělení marketingu
Zodpovídá: Mgr. Veronika Macková
Vytvořeno / změněno: 28.2.2024 / 28.2.2024
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.02.2024Týden manželství ve Valmezu nabídne zajímavé besedy valasskemezirici.cz (Valašské Meziříčí)
24.01.2024Řidiče ve Valmezu čekají dopravní omezení valasskemezirici.cz (Valašské Meziříčí)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688