Ze světa  |  28.02.2024 14:20:00

Ukrajinu navštívila největší česká podnikatelská mise

Třicet zástupců českého průmyslu jednalo o svých projektech s nejvyššími představiteli ukrajinské vlády, regionů i zahraničními donory.

Ukrajina mise Kopecny 1

Firmy z oblasti energetiky, zdravotnictví a infrastruktury vystoupily v únoru na podnikatelských fórech v Kyjevě, Dnipru, ale i Krivém Rohu, kde jednaly s více než třemi stovkami ukrajinských partnerů. Delegace vedená vládním zmocněncem pro rekonstrukci Ukrajiny Tomášem Kopečným byla od ruské agrese vůbec první skupinou podnikatelů, která přijela jednat o obchodních příležitostech právě do Krivého Rohu, průmyslového centra vzdáleného jen pár desítek kilometrů od válečné fronty. „Přivezli jsme naprosto konkrétní projekty a návrhy řešení na ty nejvíce prioritní potřeby ukrajinských partnerů,“ řekl Kopečný k obsahu cesty.

Ukrajina mise Kopecny 2

Čeští podnikatelé měli možnost informovat se o strategii ukrajinské obnovy přímo od čelních představitelů vlády. Delegace například navštívila Městskou klinickou nemocnici č. 16, zdravotnické zařízení podporované českou vládou, kde se českým firmám podařilo úspěšně uzavřít obchodní partnerství. Při příležitosti návštěvy nemocnice darem obdržela technologii virtuální reality, která umožňuje pacientům po těžkém zranění navracet schopnost jemné motoriky a pomocí cvičení se postupně připravit na návrat do normálního života. Do obnovy a vybavování ukrajinských nemocnic cílí i česká rozvojová a humanitární pomoc, která spočívá v dodávkách jak českého zdravotnického vybavení, tak v přímé podpoře ukrajinských zdravotnických zařízení.

Ukrajina mise Kopecny 4

Ukrajinští představitelé ocenili nejen finanční a hmotnou podporu České republiky, ale zejména odvahu a připravenost českých firem cestovat na Ukrajinu, aby tam navázaly a prohloubily kontakty s ukrajinskými partnery. Zmínky o odvaze a podpoře české delegace tam zazněly mnohokrát při různých příležitostech. Některé firmy získaly na základě účasti v misi konkrétní nabídky na spolupráci - například v oblasti energetiky (EMK), logistiky (C.O.S.), dopravní infrastruktury (DAKO) nebo zdravotnictví (Global Office Management). Účastníci zahraniční cesty vyjádřili zájem navštívit i další oblasti na Ukrajině a uvítali by také větší podporu financování projektů na Ukrajině a pomoc ze strany státních institucí. Vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny cestoval do země s podnikateli již potřetí od vypuknutí ruské invaze v únoru 2022, přičemž se jednalo o dosud nejpočetnější delegaci. Na organizace cesty se podílely Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Citace vybraných firem, které se cesty zúčastnili:

„Chtěli bychom poděkovat za skvělou organizaci v takto nelehké situaci. Mise nám pomohla navázat kontakty a lépe pochopit celou situaci na Ukrajině. Věříme, že navázané kontakty přerostou v plodnou spolupráci v blízké budoucnosti.“ Lukáš Hageneder, Investment Manager Ukraine Recovery Fund SICAV a.s.

„Výborně organizovaná mise ve spolupráci s ukrajinskými obchodními komorami nám umožnila v Kyjevě, Dnipru a Krivém Rohu představit naši Komoru místním administrativám a uskutečnit v pouhých třech dnech setkání s desítkami živnostníků a firem, které by jinak složitě hledali cestu, jak nabídnout svoje produkty nebo služby české protistraně. Naším cílem je propojovat český a ukrajinský business a díky více než 160 členům Komory toto dokážeme realizovat ve většině odvětví businessu. Ukrajina má obrovský potenciál, ale ocitá se nyní ve velmi tížívé situaci, i proto nesmíme zapomínat na nutnou pomoc a podporu, kterou se snažíme díky naším členům realizovat tak, aby se vždy dostávala do správných rukou.“ Michaela Macharik, viceprezidentka Ukrajinsko-české obchodní komory.

Ukrajina a Česká republika mají mnoho společného v minulosti a ještě více v budoucnosti. V Kyjevě jsme vedli skvělou partnerskou konverzaci o rekonstrukci, a to jak na mezivládní úrovni, tak na úrovni B2B. Děkuji vám za vaši odvahu, podporu Ukrajiny a odhodlání rozvíjet hospodářskou spolupráci. Protože obchod je o přímých kontaktech a upřímném podání ruky, důvěře a otevřenosti. Jsem vděčný našim českým partnerům, kteří se optimisticky dívají na budoucnost Ukrajiny a velkoryse se dělí o svůj optimismus, zkušenosti s interakcí s evropskými institucemi, případy a návrhy. Tentokrát v oblasti energetiky, zdravotnictví a infrastruktury." Gennadij Čižikov, prezident Ukrajinské obchodní a průmyslové komory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688