Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Auto Moto  |  27.02.2024 17:03:53

Pozor na silnicích, přelom zimy a jara má své záludnosti

Jakmile se po zimě oteplí, řada řidičů začne podceňovat rizika. Právě příchod jara má ale podle společnosti Vindicia, která se specializuje na odškodnění, svá typická úskalí. Brzké stmívání a mlhy nahrávají střetům s divokými zvířaty, vozidla musí být stále přizpůsobena na zimní provoz, jinak hrozí krácení kompenzace. Komplikace v podobě štěrku po zimní údržbě navíc čekají i na první nedočkavé motorkáře.

Už tak mírná zima se již od poloviny února podobá spíše jarním měsícům. Právě přelom zimy a jara má ale svá specifika. „Loni policie ve svých statistikách zaznamenala v březnu 6 917 nehod, v roce 2022 dokonce 7 579 bouraček. Řidiči mnohdy podceňují, že se v tomto období začínají střetávat klasická zimní rizika, jako je náledí, s těmi, která jsou typická pro teplejší měsíce,“ uvádí Tomáš Beck, expert na odškodnění ze společnosti Vindicia.

Auto musí být přizpůsobené na zimní provoz

Jestliže účastník nehody nemá auto technicky připravené na aktuální podmínky, může to znamenat přinejmenším krácení kompenzace – a to i v případě nezaviněné nehody. V noci stále ještě mrzne, což řidičům přináší povinnost pořádně ráno oškrabat namrzlá skla. Rozhodně se nevyplatí tento krok přeskočit či udělat nedbale. „Je třeba, aby měl šofér dokonalý výhled. Pokud například nedostatečně oškrábe část předního skla před sedadlem spolujezdce, nemusí včas vidět a zareagovat na spoustu dopravních situací. Případný problém by pak byl k jeho tíži, i kdyby mu třeba chodec vběhl před auto,“ říká Beck.

Varuje rovněž před tím, aby majitelé příliš brzy měnili zimní pneumatiky za letní. Zima může s mrazy, náledím a sněhovými jazyky udeřit i v nížinách třeba na konci března.

Situaci komplikuje brzké stmívání a mlhy

Období, kdy stále brzy nastupuje tma, je kritické především z hlediska konfliktů s volně žijícími zvířaty. Ta vychází z úkrytů za potravou po setmění, takže se více prolíná aktivita zvěře a lidí, kteří se například vrací z práce. Riziko narůstá i kvůli častým mlhám.

Oba problémy dohromady skombinoval případ Vindicia z loňského předjaří. „Řidička večer projížděla lesem, když jí pod kola vyběhlo divoké prase. Po srážce žena zastavila o kus dál, oblékla si bezpečnostní vestu, protože už byla tma a šla zkontrolovat stav auta i zvířete. Přestože ona udělala vše správně, srazil ji řidič terénní čtyřkolky a velmi vážně ji zranil. Kromě tmy totiž panovala i značná mlha, takže ženu neviděl včas,“ vzpomíná Beck.

Motorkáři jsou na začátku sezóny ohrožený druh

Milovníci jedné stopy každým rokem netrpělivě očekávají slunce a vyšší teploty, které je konečně pustí na první vyjížďky. „Především po zahájení sezóny by ale měli být motorkáři dvakrát tak opatrní. Celá řada řidičů si na jejich společnost na silnici zase musí zvykat a více s nimi počítat. A i když pak bude vina za střet na šoférovi auta, motorkáři jsou velmi křehcí účastníci provozu a to, co při srážce dvou aut znamená jen odřené plechy, jezdci zaplatí těžkým zraněním či dokonce smrtí,“ zdůrazňuje Beck. Dalším nebezpečím, které na motorky číhá, jsou pozůstatky po zimní údržbě. Na okraji silnic dosud zůstává drobný štěrk, na němž lze snadno dostat smyk. A největší nedočkavci by neměli podcenit ani náledí, brzy ráno a v rizikových lokalitách se stále mohou objevit ledové plotny.


Vindicia pomáhá poškozeným získat adekvátní odškodnění, a to především v případech úrazů, které vznikly jako následek dopravních nehod, pracovních úrazů na pracovišti, úrazů ve školách nebo sportovištích, či kvůli nedostatečné lékařské péči. Firma spolupracuje s týmem právníků a soudních znalců v oboru nemateriální újmy na zdraví, kteří vyhotoví znalecké posudky. Klienti neplatí žádné vstupní náklady, služby Vindicie jsou tak dostupné všem. Společnosti klient zaplatí určitý podíl z částky až v případě, že pro něj společnost odškodnění úspěšně vymůže.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688