Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Reality  |  27.02.2024 10:42:02

Probíhající krach německých komerčních nemovitostí začíná ohrožovat tamní bankovní sektor

Probíhající krach německých komerčních nemovitostí začíná ohrožovat tamní bankovní sektor. Ceny komerčních realit v Německu za poslední dva roky spadly o 36 %, ve městech jako Mnichov ještě výrazněji. Panuje značná obava, že banky s takto dramatickým poklesem cen nepočítaly.

Komerční nemovitosti v Německu ohrožují současné poměrně vysoké úrokové sazby více než v jiných zemích. V uplynulém desetiletí totiž Evropská centrální banka manipulovala se svými úrokovými sazbami tak, aby ulevovala od nákladů dluhu předluženým státům eurozóny v čele s Itálií. Masivně tedy za nově vytvářené stovky miliard eur vykupovala dluhopisy prakticky všech zemí eurozóny. V Německu, které přitom – na rozdíl od Itálie & spol. – žádnou úlevu od dluhu nepotřebovalo, tím pádem klesly úrokové sazby vládních dluhopisů dokonce do záporu.

Výnosy komerčních nemovitostí berou jako své klíčové vodítko právě úrokové sazby vládních dluhopisů. Pokud ty tedy šly v Německu až do záporu, investory požadované výnosy z komerčních realit znatelně klesly také. Nyní, po obecném nárůstu úrokových měr, ale žádají výnosy vyšší – citelně vyšší. Vyššího výnosu lze dosáhnout buď zvýšením nájmu, nebo snížením ceny nemovitosti (nebo kombinací obojího).

Vzhledem k tomu, že Německo je ekonomicky "nemocným mužem Evropy" – zejména kvůli své nezvládnuté energetické politice, zelené ideologii a ztrátě konkurenceschopnosti vlastního průmyslufirmy se moc neženou platit za kanceláře více. Spíše naopak náklady osekávají, šetří.

Pokud tím pádem nejsou firmy ochotny platit více za nájem, musí cena komerčních realit dolů. Právě proto komerční reality v Německu padají. Německé banky přitom při financování realit riskují více než banky v USA nebo Británii, které vytrestala světová finanční krize před patnácti lety. Německé banky si z ní takové šrámy neodnesly, takže financují investice do realit až z 80 %, což je nejvíce v Evropě. Krach cen komerčních realit tak snáze než jinde může v Německu způsobit bankovní krizi.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom / Chief Economist, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

28.02. 11:20  Klídek čéčé (Vědma)
28.02. 11:01  CR (Vědma)
27.02. 23:04  Nic nového (Leonard)
27.02. 20:00  CR (emil)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688