mzp.cz (MŽP)
Z regionů  |  26.02.2024 01:00:00

Ministr Hladík na Zlínsku debatoval se studenty, s firmami řešil zálohování a v Buchlovicích vypustil uzdraveného krahujce zpět do přírody

Ministr Hladík na Zlínsku debatoval se studenty, s firmami řešil zálohování a v Buchlovicích vypustil uzdraveného krahujce zpět do přírody

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v pondělí navštívil Zlínský kraj. Na Univerzitě Tomáše Bati debatoval se studenty o udržitelném rozvoji a zavítal i do dvou firem, kde probíral hlavně připravovaný zákon o obalech včetně zálohování PET lahví. V Buchlovicích pak jednal o financování záchranných stanic volně žijících živočichů.

„Jednoznačně podporuji růst firem, které jsou inovativní v cirkularitě a udržitelnosti. Právě v recyklování a opakovaném využívání plastů je budoucnost. I proto jsme na rezortu životního prostředí připravili novelu zákona, kterou chceme zavést zálohování PET lahví a plechovek. Je to jediná možnost, jak zajistit, aby nové obaly na nápoje, které vzniknou z těch recyklovaných, byly potravinářsky nezávadné. Firmy jsem dnes zároveň ujistil, že zavedení zálohového systému negativně neovlivní současný systém sběru a třídění plastového odpadu,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) během návštěvy ve firmě Greiner Packaging Slušovice, která zpracovává plast a vyrábí trvale udržitelné plastové obaly pro potravinářský průmysl – převážně na jogurty.

Nakládání s odpady ministr řešil i v další zlínské firmě – Elkoplast. Tase zaměřuje právě na třídicí kontejnery a popelnice nebo akumulační nádrže na dešťovou vodu. Cirkularitu materiálů, udržitelnost a energetiku v kontextu zelené modernizace ministr Hladík probíral také s podnikateli ze Zlínského kraje.

Na půdě zlínské Univerzity Tomáše Bati pak podpořil vznik nového magisterského programu Management udržitelného rozvoje a představil koordinované stáže pro studenty, které nabízí Ministerstvo životního prostředí.

„Udržitelnost je pro mě to vůbec nejdůležitější téma. Je potřeba v tom vzdělávat i další generace, které budou mít ještě složitější úkol, než máme nyní my. Je proto důležité uzpůsobit vzdělávací programy tak, aby absolventi byli opravdu dobře uplatnitelní na současném trhu, zejména s ohledem na probíhající transformaci průmyslu. Podporovat studenty se snažíme i my na rezortu životního prostředí, kde jsme nedávno otevřeli koordinovaný program tří až šesti měsíčních stáží pro studenty,“ uvedl ministr Hladík.

V loňském roce na MŽP absolvovalo stáž 36 studentů. Od ledna nastoupilo 19 stážistů, kteří mají nově přiděleného mentora a mohou např. stínovat ministra, účastnit se důležitých jednání nebo jej doprovázet na výjezdech. Spolupráci v rámci programu stáží na MŽP nabídlo také vedení univerzity.

„Stáže pro studenty vítáme a oceňujeme, že je to právě ministr životního prostředí, s kým jsme mohli nový program Management udržitelného rozvoje vyhlásit. Má připravit absolventy, kteří jsou schopni se efektivně podílet na řízení procesů a ekonomiky podniků s důrazem právě na udržitelný rozvoj,“ uvedl děkan Fakulty managementu a ekonomiky David Tuček.

Jakou vidí ministr úlohu univerzit v udržitelném rozvoji, zajímalo samotné studenty na následné debatě. Ministr odpovídal i na otázky ohledně klimatické politiky, sucha nebo na to, zda nadměrné zaměření Evropy na ochranu životního prostředí může vést k nekonkurenceschopnosti v porovnání s jinými světadíly. „Studenti měli zajímavé otázky a bavilo mě to. Jsem rád, že je zajímalo třeba i zálohování, akcelerační zóny, které na MŽP chystáme nebo elektromobilita. A dostali jsme se i k recyklování oblečení,“ zhodnotil ministr Hladík.

Poslední zastávkou cesty Zlínským krajem byla Záchranná stanice volně žijících živočichů v Buchlovicích. Po absolvování její prohlídky měl ministr možnost vypustit zpět do volné přírody zotaveného krahujce obecného. Toho pracovníci stanice zachránili poté, co narazil do prosklené lodžie panelového domu v Uherském Hradišti.

„Je pro nás důležité, že se ministr seznámil s fungováním naší záchranné stanice a hlavně, že jsme s ním mohli probrat problematiku financování. To je pro nás nejen teď, ale i do budoucna velkou otázkou, která nás nejvíce pálí,“ řekl za Záchrannou stanici pro volně žijící živočichy v Buchlovicích Martin Tomešek.

Právě financování českých záchranných stanic handicapovaných živočichů a legislativní pomoc bylo předmětem i následného jednání v Buchlovicích, kterého se zúčastnil například předseda Českého svazu ochránců přírody Libor Ambrozek, radní pro životní prostředí Zlínského kraje Hana Ančincová (Piráti) nebo ředitelka CHKO Bílé Karpaty Jiřina Gaťáková.

Veronika Krejčí & Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

Ministr Hladík na Zlínsku debatoval se studenty, s firmami řešil zálohování a v Buchlovicích vypustil uzdraveného krahujce zpět do přírody

Ministr Hladík na Zlínsku debatoval se studenty, s firmami řešil zálohování a v Buchlovicích vypustil uzdraveného krahujce zpět do přírody

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v pondělí navštívil Zlínský kraj. Na Univerzitě Tomáše Bati debatoval se studenty o udržitelném rozvoji a zavítal i do dvou firem, kde probíral hlavně připravovaný zákon o obalech včetně zálohování PET lahví. V Buchlovicích pak jednal o financování ...

Přihlašte svůj projekt do 6. ročníku prestižní soutěže zaměřené na adaptace na změnu klimatu právě teď

Přihlašte svůj projekt do 6. ročníku prestižní soutěže zaměřené na adaptace na změnu klimatu právě teď

Nové kategorie, vylepšená pravidla. Soutěž Adapterra Awards pod záštitou MŽP vstupuje do šestého ročníku v novém kabátě. Nadace Partnerství, největší česká environmentální organizace, spolu s Integra Consulting představují tři hlavní kategorie: Krajina, Sídla a Budovy, a také speciální kategorii ...

Evropské finance pomáhají před suchem i povodněmi, shodli se eurokomisař Sinkevičius s náměstkem Levým

Evropské finance pomáhají před suchem i povodněmi, shodli se eurokomisař Sinkevičius s náměstkem Levým

Evropský komisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius se během své návštěvy Prahy setkal s náměstkem ministra životního prostředí Eduardem Levým (STAN). Společně navštívili lokalitu Loděnického potoka u Nenačovic na Berounsku. Ta je jednou z nejrozsáhlejších revitalizací na území ...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688