Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  26.02.2024 17:47:05

V Abú Dhabí začíná 13. ministerská konference Světové obchodní organizace

Ve dnech 26. až 29. února 2024 se v Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech uskuteční 13. ministerská konference Světové obchodní organizace (WTO). Ministři obchodu z celého světa se scházejí, aby zhodnotili fungování mnohostranného obchodního systému a přijali opatření týkající se budoucí činnosti WTO. Součástí konference bude rovněž zasedání Rady pro zahraniční věci ve formaci ministrů obchodu EU.

Třinácté ministerské zasedání se koná v době 30. výročí založení WTO. Konferenci bude předsedat ministr obchodu a průmyslu Spojených arabských emirátů Mohammed Al-Thani. S tím se již v pondělí sešel ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, který na místě vede českou delegaci. Ministři spolu jednali mimo jiné o možné spolupráci v otázce diverzifikace dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG) do České republiky.

Ministr Síkela chce své účasti využít i k řadě jednání se svými protějšky z regionu a dalšími partnery. Plánuje se sejít například s ministrem průmyslu a pokročilých technologií Spojených arabských emirátů Al Jaberem či vietnamským ministrem obchodu a průmyslu Hong Dien Nguyenem, se kterými chce promluvit o projektech českých firem v daných regionech a možnostech další hospodářské spolupráce. Koordinace pozic členských států Evropské unie a formulace strategie EU proběhla již v neděli 25. února na úvodním zasedání Rady pro zahraniční věci ve formátu ministrů obchodu a počítá se s tím, že se unijní ministři během konference sejdou vícekrát, minimálně však ve čtvrtek 29. února.

„Jednání v Abú Dhabí nebudou jednoduchá. Globální obchodní systém není v dobré kondici: řada aktérů uplatňuje neférové obchodní praktiky, roste protekcionismus, bezpečnostní hrozby a rovné hrací pole poškozují netransparentní subvence. To pro Česko není dobrá zpráva a o to důležitější tato jednání jsou,“ uvedl Síkela, dle kterého bude značné vyjednávací úsilí vyžadovat i klíčová reforma systému řešení sporů. „Česko má velký zájem o to, aby se ministři v Abú Dhabí dohodli na prodloužení neuplatňování cel z elektronických transakcí a zahájení strukturovaných diskusí ve WTO k průmyslovým subvencím,“ doplnil.

Konference WTO se již tradičně zaměří na diskuzi o úpravě pravidel světového obchodu, přičemž jedním z cílů zasedání bude rovněž potvrzení podpory Ukrajiny čelící ruské agresi. Kromě již zmíněné reformy systému urovnávání sporů se ministři zaměří zejména na oblast státních intervencí do ekonomik, obchod a životní prostředí, zemědělství, dokončení jednání o subvencích do rybolovu a obnovení moratoria na cla pro elektronické přenosy v oblasti e-commerce.

Zdroj: WTO, Rada EU, MPO
Foto: WTO

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688