valasskemezirici.cz (Valašské Meziříčí)
Z regionů  |  08.02.2024 08:49:00

MHD zdarma atakovala milion cestujících ve Valašském Meziříčí

Celkem 970 000 cestujících se loni přepravilo autobusy městské hromadné dopravy ve Valašském Meziříčí. Letos navíc dopravce plánuje zkušební provoz elektrobusu.
 

 
 

Od poloviny roku 2022 jezdí ve městě na soutoku Bečev opět MHD zdarma pro všechny cestující. Její provoz na základě desetileté smlouvy zajišťuje společnost TQM – holding s.r.o. „Naše město je dopravní křižovatkou, kterou denně projede přes 20 tisíc vozidel. MHD zdarma je proto logickým řešením, jak ulevit přetížené dopravě. Smysluplnost tohoto režimu se nám potvrdila již mezi lety 20172019, kdy jsme MHD zdarma zavedli poprvé a ročně postupně přepravovali přes 900 tisíc cestujících. Bohužel jsme kvůli evropské legislativě museli tento provoz na čas přerušit,“ vysvětlil starosta Robert Stržínek. Nyní však zmíněný režim bezplatné přepravy pro všechny cestující znovu úspěšně funguje. „Společnost TQM zajišťuje obsluhu sedmi linek moderními autobusy na ekologický stlačený zemní plynCNG. Navíc jsou vybaveny sčítacími rámy, které nám poskytují přehled o počtu cestujících. Loni jsme tak atakovali hranici milionu přepravených, konkrétně se jednalo o 970 tisíc osob. MHD využívají senioři, pracující, školáci, ale také turisté. Uvedená čísla nás utvrzují v tom, že režim přepravy zdarma má skutečně smysl,“ pokračoval starosta Stržínek.

Provozovatel valašskomeziříčské MHD navíc chystá na letošek jednu novinku. „Na základě návrhu společnosti TQM jsme v radě odsouhlasili zkušební provoz nového elektrobusu. Dopravce jej v průběhu března nasadí na lince číslo 5 – Juřinka. Jednat se bude o standardní velký 12metrový autobus od společnosti IVECO, která vyrobila také stávající vozový park MHD. Standard pro cestující tak zůstane zachován,“ uvedl místostarosta Petr Nachtmann.

 

Od 12. června funguje ve Valašském Meziříčí MDH zdarma pro všechny cestující. Město uzavřelo desetiletou smlouvu se společností TQM – holding s.r.o. s ročními náklady 21,3 milionu s tím, že částkou bezmála 4,2 milionu se na provozu podílejí obce Krhová a Poličná. Nový vozový park tvoří 9+1 standardních „velkých“ třídveřových autobusů s délkou 12 metrů a 1+1 speciální midibus o délce 9 metrů. Všechny vozy jsou plně klimatizované, nízkopodlažní, bezbariérové a ekologické – jezdí na stlačený zemní plyn CNG. Vizuální podoba exteriéru a interiéru autobusů vychází z městského design manuálu.

 

 

Zpracoval:

Jakub Mikuš

tiskový mluvčí

T +420 571 674 306

M +420 725 128 428

E mikus@muvalmez.cz

 

 
Zodpovídá: Mgr. Veronika Macková
Vytvořeno / změněno: 8.2.2024 / 8.2.2024
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688