mpo.cz (MPO)
Ze světa  |  25.02.2024 00:00:00

Ministr Síkela bude v Abú Dhabí jednat o budoucnosti Světové obchodní organizace

 
Ministerská konference Světové obchodní organizace (WTO) se zaměří na diskuzi o úpravě pravidel světového obchodu. Cílem konference bude také potvrdit podporu Ukrajině v jejím úsilí čelit ruské agresi. Ministři obchodu členů WTO se sejdou pod předsednictvím Spojených arabských emirátů ve dnech 26.-29. února a českou delegaci povede ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Účasti využije i k řadě jednání se svými protějšky z regionu a dalšími partnery. Koordinace pozic členských států Evropské unie a formulace strategie EU na konferenci proběhne na úvodním zasedání Rady pro zahraniční věci ve formátu ministrů obchodu dne 25. února.

I přes obtížné hledání shody mezi členy a extrémně složitý globální kontext by konference měla ukotvit snahy o modernizaci organizace v prohlášení ministrů a zároveň schválit dílčí dohody a rozhodnutí. Mezi oblasti prioritního zájmu patří zejména obnova funkčnosti systému urovnávání sporů, oblast státních intervencí do ekonomik, obchod a životní prostředí, zemědělství, dokončení jednání o subvencích do rybolovu a obnovení moratoria na cla pro elektronické přenosy v oblasti e-commerce. Konference má také završit přístupy dvou nových menších členů, Komor a Východního Timoru.

„Jednání v Abú Dhabí nebudou jednoduchá. Globální obchodní systém není v dobré kondici: řada aktérů uplatňuje neférové obchodní praktiky, roste protekcionismus, bezpečnostní hrozby a rovné hrací pole poškozují netransparentní subvence. To pro Česko není dobrá zpráva a o to důležitější tato jednání jsou,“ říká ministr Síkela a dodává: „Značné vyjednávací úsilí bude vyžadovat i klíčová reforma systému řešení sporů. Česko má velký zájem o to, aby se ministři v Abú Dhabí dohodli na prodloužení neuplatňování cel z elektronických transakcí a zahájení strukturovaných diskusí ve WTO k průmyslovým subvencím.“

Na okraj konference proběhnou akce k přivítání nových vícestranných dohod mezi členy WTO v oblasti služeb a investic. OECD odhaduje přínosy tzv. Společné iniciativy pro domácí regulaci ve službách v celosvětovém měřítku na až 150 miliard USD ročně. V užším kruhu se budou diskutovat i otázky obchodu a klimatu.

V neposlední řadě na neděli 25. února EU a spojenci připravují solidární akci na podporu Ukrajiny v kontextu multilaterální spolupráce a světového obchodu. „S našimi spojenci jsme se shodli na tom, že i nadále budeme pracovat na usnadňování obchodu s Ukrajinou. Je extrémně důležité udržet ukrajinskou ekonomiku v chodu. Kromě toho, že je zapotřebí učinit vše pro zmírnění utrpení ukrajinského obyvatelstva, usnadněním zemědělských vývozů dojde i významnému posílení globálního potravinového zabezpečení. Není možné akceptovat bezprecedentní důsledky ruské agrese nejen v podobě tragického dopadu na obyvatele Ukrajiny, ale také třeba na mezinárodní obchod a narušení dodavatelských řetězců, které způsobilo zablokování regionálních dopravních tras. Zároveň jsme vyzvali i ostatní členy WTO, aby se k tomuto úsilí připojili,“ dodal ministr Síkela.

V bilaterální části svého programu se ministr Síkela plánuje setkat s ministrem průmyslu a pokročilých technologií Spojených arabských emirátů Al Jaberem.. Dále bude například jednat s katarským ministrem obchodu a průmyslu Sheikhem Mohammedem bin Hammad Al-Thanim a ministrem obchodu a průmyslu Vietnamu Nguyenem Hong Dienem o projektech českých firem v daných regionech a možnostech další hospodářské spolupráce.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 10:47  China's urban passenger trips jump 27.7% in 2023 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 10:47  China's bond market issuances hit 7.16 trln yuan in March China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   3:03  A regional outbreak of severe storms with strong, potentially long-track tornadoes US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688