Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie ve světě  |  25.02.2024 14:34:03

Burzovní kalendář 9/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Tento týden se akciové trhy zaměří na aktualizaci inflačních dat z eurozóny, která nabídnou předběžný vhled do dynamiky cen před zasedáním Evropské centrální banky. Současně se dočkáme výsledků předních amerických maloobchodních prodejců. Čínské výrobní PMI odhalí dopady nedávných vládních stimulačních opatření na oživení tamní ekonomiky. Vývoj na ropných trzích a komentáře z Fedu o odkladu snižování úrokových sazeb budou klíčové pro odhad budoucího ekonomického růstu a poptávky po energetických zdrojích. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Inflace v USA

Ve středu se dostaneme k novým údajům o inflaci, tentokrát prostřednictvím indexu cen osobní spotřeby (PCE) za měsíc leden. Nedávno zveřejněné ekonomické reporty, zahrnující informace o spotřebitelských a výrobních cenách a situaci na trhu práce, naznačují, že americká ekonomika zůstává odolná i přes prodloužené období vyšších úrokových sazeb. To vedlo investory k odkladu očekávání o snížení sazeb ze strany Fedu až na konec roku. Odborníci předpokládají, že lednové údaje ukážou mírný nárůst o 0,3 %, což by v případě lepších výsledků mohlo vést Fed k dalšímu odklad u snížení úrokových sazeb.

V ekonomickém kalendáři nás čekají také údaje o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby, index PMI pro zpracovatelský průmysl od ISM, informace o prodejích nových a čekajících domů, a také zprávy o spotřebitelské důvěře z Conference Board a University of Michigan.

Maloobchodní tržby

Přestože výsledková sezóna se chýlí ke konci, příští týden nás čekají výsledky od řady předních maloobchodních prodejců. Tyto zprávy nabídnou investorům klíčový pohled na aktuální stav spotřebitelských výdajů. Očekáváme zveřejnění výsledků od společností Lowe's, Macy's Inc, TJX a Best Buy. Toto období přichází v momentě, kdy se tržní pozornost odvrací od firemních zisků a soustředí se znovu na budoucí směr měnové politiky. Prodejci vnímají přínos potenciálního "měkkého přistání" ekonomiky, což by znamenalo, že Fed úspěšně zpomalí inflaci, aniž by ohrozil ekonomický růst. Logicky pokud dokáží zpomalit růst a inflaci a vytvořit podmínky pro Fed k postupnému snižování úrokových sazeb, mělo by to akciovému trhu prospět.

Inflace v eurozóně

V pátek eurozóna představí klíčové údaje o inflaci, které budou pozorně sledovány před blížícím se zasedáním ECB dne 7. března. Po náhlém skoku inflace na dvouciferné hodnoty v roce 2022, lednová spotřebitelská inflace mírně poklesla na 2,8 % z prosincových 2,9 %, naznačující možný obrat směrem k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ECB. Očekává se, že únorová inflace dosáhne meziroční hodnoty 2,5 %.Přestože ECB udržuje úrokové sazby na rekordních maximech od září minulého roku, zdůrazňuje, že růst mezd zůstává vysoký a brání tak uvolnění restriktivní měnové politiky. Joachim Nagel, prezident Bundesbanky, v pátek vyzval ECB, aby se vyhnula předčasnému snižování úrokových sazeb, zejména před zveřejněním klíčových údajů o mzdách v druhém čtvrtletí.

Čínské indexy PMI

Čínské úřady intenzivně pracují na podpoře nejistého ekonomického oživení země. Nedávno přistoupily k dosud největšímu snížení základní úrokové sazby pro hypotéky a zintenzivnily regulační zásahy s cílem revitalizovat slábnoucí akciový trh. Očekávané páteční údaje o PMI (indexu nákupních manažerů) odhalí, jak efektivní tyto kroky byly. Ekonomové předpokládají, že oficiální výrobní PMI bude nadále signalizovat pokles, zatímco soukromý výrobní index Caixin by měl zůstat nezměněn, čímž naznačí stabilizaci sektoru.

Ceny ropy

V pátek došlo k téměř tříprocentnímu poklesu cen ropy, což přineslo ropným trhům ztrátu za celý týden. Tento vývoj byl reakcí na komentáře zástupce americké centrální banky, který naznačil možné odsunutí snižování úrokových sazeb alespoň o dv a další měsíce. Cena ropy Brent za týden klesla o přibližně 2 %, zatímco futures na americkou ropu WTI zaznamenaly pokles o více než 3 %. Přestože náznaky silné poptávky po pohonných hmotách a obavy z omezené nabídky mohou v nadcházejících dnech ceny ropy znovu povzbudit, vyjádření guvernéra Fedu Christophera Wallera z čtvrtka naznačuje, že Fed by měl s poklesem úrokových sazeb v USA počkat ještě několik měsíců. Tento postoj by mohl zpomalit ekonomický růst a snížit poptávku po ropě. Celý energetický sektor reaguje na tyto vývoje, protože návrat inflace by mohl oslabit poptávku po energetických produktech, což je situace, kterou trh v současné době nerad vidí, obzvláště v době, kdy se snaží určit svůj další směr.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial


AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

03.10.2021Burzovní kalendář 40/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688