pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  23.02.2024 00:00:00

Pardubický kraj čeká plánovaná vlna rekonkurzů na ředitele středních škol



Po rovných šesti letech čekají 34 středních škol v Pardubickém kraji výběrová řízení na jejich ředitele. Jedná se o pokračování dlouholetého trendu, v rámci kterého chce krajská samospráva znát plány pro další rozvoj škol nejen v případě stávajících ředitelů, ale také potenciálních dalších zájemců o ředitelský post.

„Je zavedenou praxí v našem kraji, že šestileté období mandátu ředitelky či ředitele obnovujeme na základě konkurzních řízení, nikoliv automatickým prodloužením. V řadě případů se může jevit jako formální, protože panuje s rozvojem školy a její vzdělávací a výchovnou činností spokojenost – je to však dle mého bezpochyby příležitostí pro každého se zastavit a zamyslet nad uplynulými šesti lety a hledat další motivy do své práce. Nijak nezastírám, že jsou ředitelé, kde jsem přesvědčen o tom, že je správné, aby ve svých pozicích pokračovali. Pro každého současného ředitele je pomyslným konkurzem celé předchozí šestileté období. A sportovně dodávám, že poslední roky byly díky covidu, situaci na Ukrajině a turbulentnímu přístupu státu ke vzdělávání opravdu specifické. Ale i pro ně je dobře, když se nad svými možnostmi a dalším posunem opětovně nastartují obhajobou u konkurzní komise. Jsou však jistě i školy, kde naopak změna prospěje anebo je přirozenou součástí koloběhu života, kdy nám část ředitelek a ředitelů odchází do zaslouženého důchodu,“ upřesnil radní pro oblast školství Josef Kozel.

Vzhledem k počtu škol není koordinace celého procesu snadná. „Jsem velmi rád, že se podařilo s kolegy z Rady Pardubického kraje utvořit harmonogram tak, aby za zřizovatele byl kromě mne i vždy příslušný gesční radní dle oborů, které v radě kraje reprezentují. Jistě to dodá i potřebný odborný pohled a také váhu konkurzní komisi. Automatickým prvkem je samozřejmě účast odborníků a to i z řad České školní inspekce a osobně považuji i za důležitou účast zástupců místních samospráv, kde nám dané školy sídlí. Ač jsou školy zřizovatelsky řízené krajem, tak jsou významnou součástí měst a je dobře, když starostové či místostarostové aktivně při výběru ředitele školy spolupracují,“ doplňuje Josef Kozel.

Jednotlivé konkurzy budou nyní ve vlnách 3-5 škol vyhlašovány s termíny pro podávání přihlášek prostřednictvím informačních kanálů jak světa internetu, tak i tištěných médií. Případní zájemci o post ředitelky či ředitele střední školy budou znát výsledky konkurzních řízení ještě do konce stávajícího školního roku. Ve všech 34 případech se předpokládá jmenování od 1. 8. 2024.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688