OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  23.02.2024 09:47:44

Téměř polovina řidičů kouká místo na silnici do mobilu

Devět z deseti Čechů považuje za velmi rizikové chování, pokud řidiči věnují za jízdy svou pozornost mobilnímu telefonu. I když to víme, přesto se tím neřídíme. Podle výzkumu České asociace pojišťoven (ČAP) 53 % řidičů totiž přiznává, že při řízení někdy používá mobilní telefon. Mobilní telefon přitom odvádí pozornost od řízení, a tím výrazně zvyšuje riziko nehod. Prodlužuje se reakční doba, což odborníci přirovnávají k řízení pod vlivem alkoholu.

Podle výzkumu ČAP si naprostá většina Čechů uvědomuje rizikovost manipulace s mobilním telefonem během jízdy. Toto chování označilo za velmi rizikové 93 % respondentů a považuje ho za druhé nejhorší po agresivní jízdě.

„I jediný pohled do mobilu může způsobit nedozírné následky. Řidič ohrožuje nejen sebe a své blízké, ale i ostatní účastníky dopravního provozu. Před tímto chováním jsme varovali už v roce 2018 kampaní NEPOZORNOST ZABÍJÍ. Ačkoliv se nám tehdy k používání mobilů za jízdy přiznaly dvě třetiny řidičů a v porovnání s letošním průzkumem tento počet lidí klesá, stále jde o alarmující číslo a zbytečný hazard, který vědomě podstupuje příliš mnoho řidičů,“ upozorňuje Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven.

Podle průzkumu více než čtvrtina (28 %) řidičů za volantem píše SMS, e-maily nebo zprávy v chatovacích aplikacích. Toto rizikové chování ještě zvyšuje rostoucí trend využívání řady sociálních sítí a komunikace na nich.

Pozornost řidičů od dění na vozovce však neodvádí jen obrazovka mobilního telefonu. Podobně rizikové jsou i infotainmentové systémy ve vozidlech. Ty sice přináší řadu výhod, jako je navigace, hands-free telefonování a přístup k médiím, ale jejich složité rozhraní vyžaduje část pozornosti řidičů. „Je nezbytné, aby tyto systémy byly intuitivní, snadno použitelné a minimalizovaly potřebu odvracet pohled řidiče od silnice,“ uvádí Jan Matoušek.

Doména mladých řidičů

Analytici Portálu nehod se podívali na nehody spojené s používáním mobilního telefonu za jízdy pomocí tzv. text miningu (nástroj na vytěžení dat z textových popisů nehod) a zjistili, že za posledních deset let u téměř poloviny nehod z nepozornosti s mobilním telefonem v ruce seděli za volantem řidiči do 31 let. Závěry přinesli i z hlediska následků nehod, kdy mobilní telefon v ruce v porovnání se všemi nehodami z nepozornosti trojnásobně zvyšuje riziko vážné nehody a výrazně vyšší jsou i způsobené škody.

„Mezi příčiny nehod, které zavinila nepozornost spojená s mobilem, patří i situace, kdy řidič hledal mobilní telefon ve vozidle nebo sbíral spadlý mobil. Další častou příčinou je, že se řidič podíval za jízdy na displej telefonu, který byl třeba vedle něj na sedadle spolujezdce, či pohlédl na vyzvánějící telefon. A samozřejmě nejčastější příčinou je samotná manipulace s telefonem během jízdy – řidič ho držel v ruce, psal zprávy, telefonoval a podobně,“ komentuje Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která provozuje Portál nehod. „Velmi častá je situace, kdy řidiči stojí na místních komunikacích ve městech v kolonách a při pomalém pojíždění si kontrolují na mobilu maily, komunikují přes sociální sítě a podobně. Pozornost věnovaná telefonu namísto provozu je pak důvodem srážek,“ doplňuje Jan Chalas.

Zpřísnění sankcí

Na časté používání mobilního telefonu při řízení reagovala také novela zákona o silničním provozu, která zpřísnila sankci za použití mobilního telefonu během řízení na čtyři body z původních dvou. Peněžní sankce se zvýšila u blokové pokuty z 1000 Kč na 2500 až 3500 a ve správním řízení z 1500 až 2500 na 4000 až 10 000 .

Informace o výzkumu: Výzkum pro Českou asociaci pojišťoven realizovala výzkumná agentura IPSOS na reprezentativním vzorku populace ČR ve věku 18–79 let. Celkem bylo osloveno 819 řidičů. Výzkum proběhl v listopadu 2023.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688