ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  22.02.2024 12:07:00

Komise investuje více než 233 milionů eur do strategických projektů v oblasti životního prostředí a klimatu v celé Evropě

233 milionů EUR na strategické projekty v oblasti životního prostředí a klimatu

Komise dnes investuje více než 233 milionů eur do dvanácti nových strategických projektů v celé Evropě v rámciprogramu LIFE na podporu provádění ambicí EU v oblasti životního prostředí a klimatu v rámci Zelené dohody pro Evropu. Očekává se, že tyto strategické projekty zmobilizují značné dodatečné finanční prostředky z jiných zdrojů EU, včetně zemědělských, strukturálních, regionálních a výzkumných fondů, jakož i z vnitrostátních vlád a investic soukromého sektoru.

V deseti členských státech EU bylo uděleno dvanáct stěžejních projektů

Finanční prostředky přidělené na těchto dvanáct strategických projektů podpoří Bulharsko, Česko, Irsko, Španělsko, Francii, Itálii, Litvu, Rakousko, Polsko a Finsko, aby dosáhly svých vnitrostátních cílů v oblasti životního prostředí a klimatu, neboť zvyšují své příspěvky k ekologické transformaci EU.

Pokud jde o životní prostředí, vybrané strategické projekty na ochranu přírody v rámci programuLIFE a strategické integrované projekty budou přínosem pro mořské ekosystémy s plány určit do roku 2030 alespoň 30 % irských mořských území jako chráněné mořské oblasti (MPA-LIFE-IRELAND). Zlepší také kvalitu ovzduší v polském Podkarpatském regionu a zároveň sníží energetickou chudobu a zvýší energetickou účinnost (LIFE Podkarpatie); a zlepšit kvalitu vody a hospodaření s ní v Litvě (LIFE SIP Vanduo).

Na podporu přírody a biologické rozmanitosti bylo rovněž vybráno šest dalších projektů. Ve Finsku usiluje program Priodiversity LIFE o zavedení regionálních akčních plánů v oblasti biologické rozmanitosti a budování kapacit. V severní Itálii přijme program LIFE NatConnect2030 opatření ve více než 500 lokalitách s cílem posílit biologickou rozmanitost a posílit ekologické koridory. Program LIFE SNAP Ireland se zaměří na překážky provádění irskéhoprioritního akčního fondu Natura 2000. Francouzskánárodní strategie v oblasti biologické rozmanitosti zapojí místní orgány a mobilizuje občany, aby podpořili změny ve způsobu, jakým žijeme a vyrábíme, prostřednictvím programu LIFE BIODIVFr. V Česku PROSPECTIVE LIFE zavede „aktivní nástroje na ochranu druhů“, které pomohou zvrátit úbytek nejméně 25 druhů. V Rakousku má program LIFE Amoore za cíl obnovit více než 1400 hektarů rašelinišť včetně 13 různých stanovišť a 37 druhů s vysokou hodnotou z hlediska ochrany.

Pokud jde o změnu klimatu, projekt ACE LIFE pomůže Finsku dosáhnout do roku 2035 uhlíkové neutrality tím, že sníží emise ze zemědělství, těžké dopravy a strojů a postupně ukončí používání fosilních paliv v malých a středních podnicích v průmyslových procesech. LIFE PYRENEES4CLIMA je přeshraniční projekt mezi Španělskem, Francií a Andorrou, jehož cílem je urychlit přizpůsobení se změně klimatu v Pyrenejích zlepšením znalostí a schopnosti vypořádat se s dopadem změny klimatu na přírodu, lidi a hospodářství. V Bulharsku bude program LIFE-SIP CLIMA-SUMP provádět plány udržitelné městské mobility v šesti obcích s cílem pomoci dosáhnout mobility s nulovými emisemi na cestě ke klimatické neutralitě.

Pozadí

Program LIFE je nástrojem EU pro financování opatření v oblasti životního prostředí a klimatu. Ekologické záměry naplňuje od roku 1992 a do dnešního dne spolufinancoval přes 5500 projektů po celé EU i ve třetích zemích. Na období 20212027 Komise navýšila financování programu LIFE o téměř 60 %, a to až na 5,4 miliardy EUR, a zahrnula nový podprogram pro přechod na čistou energii. Program LIFE řídí Evropská výkonná agentura pro klima, infrastrukturu a životní prostředí (CINEA).

Cílem strategických projektů na ochranu přírody programu LIFE a strategických integrovaných projektů je podpořit provádění právních předpisů a politik EU v oblasti životního prostředí a klimatu na regionální, multiregionální, vnitrostátní nebo nadnárodní úrovni.

Jejich cílem je navázat na úspěch integrovaných projektů programu LIFE, které byly financovány v letech 20142020, s cílem pomoci Evropě stát se do roku 2050 prvním klimaticky neutrálním kontinentem na světě a úspěšně provádět Zelenou dohodu pro Evropu.

Projekty LIFE podporují strategii EU v oblasti biologické rozmanitosti do roku 2030, strategii EU pro přizpůsobení se změně klimatu, rámcovou směrnici o vodě, směrnici o kvalitě ovzduší, rámcovou směrnici o strategii pro mořské prostředí, akční plán pro oběhové hospodářství, akční plán pro nulové znečištění, právní rámec pro obnovu přírody a přispívají k přechodu na čistou energii, jakož i další vnitrostátní, regionální, městské nebo odvětvové strategie a plány v oblasti klimatu.

Pro více informací

Strategické projekty programu LIFE – stručný popis

Program LIFE

Zelená dohoda pro Evropu

Quote

Program LIFE je konkrétním příkladem, kdy finanční prostředky EU úspěšně pomáhají obnovit naši přírodu a ekosystémy a čelit změně klimatu tím, že snižují emise a zvyšují odolnost. Prostřednictvím těchto dvanácti projektů bude deset zemí EU v tomto úsilí v praxi pokračovat a podpoří provádění právních předpisů EU v oblasti životního prostředí a klimatu.
Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled 2024-02-21

Projekty LIFE již více než 30 let spojují angažované Evropany s průkopnickými myšlenkami a finančními prostředky potřebnými k tomu, aby se tyto nápady staly skutečností. Dnešní investice podpoří více průkopníků při dosahování jejich cílů. Tyto projekty se neomezují pouze na dosažení našich cílů v oblasti životního prostředí a klimatu, ale jejich cílem je umožnit lidem provádět změny, které jsou skutečně důležité.
Virginijus Sinkevičius, komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov 2024-02-21

Ke změně klimatu nepochybně dochází. Každý den čelíme jejím důsledkům. Přizpůsobování se změně klimatu musíme výrazně urychlit. Důležitými součástmi řešení bude posílení našich přírodních propadů uhlíku, dekarbonizace průmyslu a dopravy a posílení naší odolnosti vůči změně klimatu. Díky projektům LIFE, které dnes financujeme, můžeme nalézt konkrétní řešení, jak v praxi provést smysluplné změny.
Wopke Hoekstra, Commissioner for Climate Action 2024-02-21

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688