ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  22.02.2024 12:08:00

Příloha k naší tiskové zprávě Nové strategické projekty LIFE v oblasti životního prostředí a klimatu – krátká shrnutí projektů

Strategický integrovaný projekt LIFE v oblasti klimatu

Strategický projekt provádění plánů udržitelné městské mobility pro přechod na klimaticky neutrální a odolnou společnost (LIFE-SIP CLIMA-SUMP)

Šest bulharských obcí spojilo své síly za účelem provádění plánů udržitelné městské mobility s cílem překonat administrativní, organizační a finanční výzvy a vytvořit klimaticky neutrální a odolnou společnost. Projekt zahrnuje 30 % bulharského obyvatelstva a nabízí strategický přístup k zajištění dlouhodobé udržitelnosti. Opatření zahrnují provádění prioritních opatření, budování kapacit obcí, mobilizaci zdrojů, koordinaci a monitorování opatření týkajících se plánů udržitelné městské mobility a podporu zapojení zúčastněných stran.

Shrnutí projektu

 

Česko

LIFE Strategický projekt na ochranu přírody

Aktivní ochrana druhů prostřednictvím programu LIFE (PROSPECTIVE LIFE)

Tato koncepce aktivních nástrojů ochrany druhů v Česku na období 20232032 aktualizuje strategické přístupy, začlení závazky EU a připraví a provede více než 50 akčních plánů pro druhy. Projekt rovněž vyvine nové algoritmy pro hodnocení plánů, zvrátí negativní populační trendy u nejméně 25 druhů a posílí kapacitu orgánů ochrany přírody. Kromě toho vypracuje plán pro informování veřejnosti o biologické rozmanitosti a plán komunikace o konfliktních druzích.

Shrnutí projektu

 

Irsko

Strategický integrovaný projekt LIFE pro životní prostředí

MPA-LIFE-IRSKO (MPA LIFE IRELAND)

Cílem tohoto projektu je vytvořit síť chráněných mořských oblastí na celém irském mořském území a v souladu se strategií EU v oblasti biologické rozmanitosti usiluje o 30 % pokrytí do roku 2030. Zaměřuje se na dosažení a udržení dobrého stavu prostředí prostřednictvím rozšíření a zlepšení irské sítě chráněných mořských oblastí. Toho bude dosaženo prostřednictvím participativního procesu řízení založeného na ekosystémech, který bude zahrnovat společné navrhování, koprodukci a společné dosahování výsledků se zúčastněnými stranami v oblasti moří a občany.

Shrnutí projektu

 

LIFE Strategický projekt na ochranu přírody

LIFE Strategic Nature Project for Ireland (LIFE SNAP Ireland)

Cílem tohoto devítiletého projektu (20242032) je provádění prioritního akčního rámce (PAF) na období 20212027 pro lokality sítě Natura 2000 v Irsku. Projekt se bude zabývat problémy v oblasti správy a integrace údajů o ochraně a financování a překážkami bránícími úspěšnému připisování nabídek. Vybuduje integrovanou datovou platformu, provede opatření na obnovu zalesněných rašelinišť a lagunových stanovišť a zřídí vnitrostátní jednotku doplňkového financování s cílem zajistit dodatečné financování. Projekt spočívá ve spolupráci mezi ministerstvem bydlení, místní správy a kulturního dědictví, ministerstvem zemědělství, výživy a mořského prostředí a Coillte (lesnictví, příroda a venkovní rekreace ve vlastnictví irského státu).

Shrnutí projektu

 

Španělsko

Strategický integrovaný projekt LIFE v oblasti klimatu

Směrem k přeshraniční horské komunitě odolné vůči změně klimatu v Pyrenejích (LIFE PYRENEES4CLIMA)

Tento projekt, vedený šesti regiony z Francie, Španělska a Andorry, vypracuje průkopnickou přeshraniční strategii v oblasti změny klimatu v Evropě tím, že se zaměří na Pyreneje bohaté na biologickou rozmanitost, které však mají dopad na klima. Zaměří se na pochopení dopadů změny klimatu, posílení odolnosti, přizpůsobení horských ekonomik a ochranu obyvatelstva a zlepšení přeshraniční správy. Vychází z dvanáctiletých zkušeností ze Střediska pro sledování změny klimatu v Pyreneji a zahrnuje mnohostranné konsorcium, jehož cílem je urychlit přizpůsobení se změně klimatu v evropských horských regionech.

Shrnutí projektu

 

Francie

LIFE Strategický projekt na ochranu přírody

LIFE BIODIVFRANCIE (LIFE BIODIVFr)

48 organizací občanské společnosti, akademických institucí, místních orgánů a komunitních skupin sešlo k řešení celosvětové krize v oblasti biologické rozmanitosti prováděním francouzské národní strategie v oblasti biologické rozmanitosti na období 20222030. Usiluje o posílení dialogu, poskytování inženýrské podpory a mobilizaci finančních prostředků na vnitrostátní a regionální úrovni. Projekt se zaměřuje na pět klíčových oblastí: zapojení místních orgánů, správa chráněných oblastí, mobilizace občanů, zapojení odvětví a rozvoj dovedností v oblasti biologické rozmanitosti. Tato ambiciózní iniciativa mobilizuje velký počet skupin a jednotlivců, což bude samo o sobě vyžadovat značné lidské zdroje, aby byl zajištěn úspěch.

Shrnutí projektu

 

Itálie

LIFE Strategický projekt na ochranu přírody

Přírodní propojení sítě Natura 2000 v severní Itálii do roku 2030 (LIFE NatConnect2030)

Výsledkem tohoto projektu bude pět prioritních akčních rámců ve čtyřech regionech v severní Itálii a v autonomní provincii Trento. Upevní integrovaný systém řízení ve více než 500 lokalitách sítě Natura 2000, posílí biologickou rozmanitost, posílí ekologické koridory a zvýší odolnost ekosystémů. Zahrnuje rovněž strategická opatření pro včasné odhalování a řízení invazivních nepůvodních druhů (IAS). Projekt přispěje k cílům EU pro rok 2030 v oblasti biologické rozmanitosti, lesů a přizpůsobení se změně klimatu.

Shrnutí projektu

 

Litva

Strategický integrovaný projekt LIFE pro životní prostředí

Integrované hospodaření s vodou v Litvě (LIFE SIP Vanduo)

Hlavní důraz je kladen na zlepšení kvality povrchových a mořských vod v souladu s rámcovou směrnicí EU o vodě a rámcovou směrnicí o strategii pro mořské prostředí prováděním vnitrostátního plánu pro vodohospodářství. Zlepší hospodaření s vodními zdroji, vypracuje a otestuje opatření k řešení tlaků na povrchové vody a přenese řešení do jiných rizikových vodních útvarů v celé Litvě. Projekt, v jehož rámci byly uvolněny finanční prostředky ve výši 825 milionů EUR, bude fungovat v součinnosti se zemědělskou politikou a podpoří mezinárodní spolupráci.

Shrnutí projektu

 

Rakousko

LIFE Strategický projekt na ochranu přírody

Rakouská obnova hor – Integriertes Projekt zur Umsetzung der Moorstrategie Österreich 2030+ (LIFE Amoore)

Cílem tohoto desetiletého projektu je realizovat strategii Rakouska pro rašeliniště synchronizací právních předpisů a odborných znalostí, realizací projektů obnovy a vybudováním sítě odborníků. Konsorcium zahrnuje šest spolkových zemí, dvě ministerstva a tři přidružené státy, které dohromady pokrývají celé Rakousko. Projekt pokryje přibližně 1400 hektarů a bude přínosem přibližně 1165 hektarů, 13 typů stanovišť a 37 druhů s vysokou hodnotou z hlediska ochrany přírody.

Shrnutí projektu

 

Polsko

Strategický integrovaný projekt LIFE pro životní prostředí

Účinné provádění plánu kvality ovzduší pro Podkarpatské vojvodství s přihlédnutím k problému energetické chudoby: Podkarpackie – Živo a Breathe (LIFE Podkarpackie)

Polský region Podkarpatské oblasti je v současné době postižen vysokou mírou znečištění, což vede ke špatné kvalitě ovzduší. Účinné provádění plánu kvality ovzduší Podkarpatského krajského úřadu pomůže rozvíjet osvědčené postupy, mobilizovat finanční prostředky a snížit energetickou chudobu. Zároveň se zaměří na zavedení racionálního systému hospodaření s energií, zvýšení povědomí o kvalitě ovzduší a energetické účinnosti a účinnější využívání nástrojů územního plánování.

Shrnutí projektu

 

Finsko

Strategický integrovaný projekt LIFE v oblasti klimatu

Urychlení úsilí v oblasti klimatu a investic do nízkouhlíkových technologií ve Finsku (ACE LIFE)

Více než 25 vládních ministerstev, univerzit, skupin občanské společnosti a soukromých společností bude spolupracovat na dosažení cíle Finska, kterým je uhlíková neutralita do roku 2035. Projekt se zaměřuje na provádění střednědobého plánu politiky země v oblasti změny klimatu (MTCCPP) s cílem splnit cíl EU snížit do roku 2030 emise o 50 %. Přijme opatření v klíčových oblastech, včetně rozvoje hodnotových řetězců rostlinných bílkovin a paludikultur (zemědělství na zavodněných rašeliništích), snížení emisí těžkých nákladních vozidel z dopravy a nahrazení fosilních paliv v průmyslových procesech malých a středních podniků.

Shrnutí projektu

 

LIFE Strategický projekt na ochranu přírody

Prioritní opatření na podporu cílů v oblasti biologické rozmanitosti ve Finsku (Priodiversity LIFE)

Cílem projektu je posílit biologickou rozmanitost Finska prostřednictvím lepšího využívání omezených zdrojů pomocí „přístupu celkového řízení“, do něhož je zapojeno více zúčastněných stran ze všech odvětví finské společnosti. Projekt je základem tří klíčových řešení: regionální akční plány pro biologickou rozmanitost; celkový přístup k řízení zaměřený na obnovu ekosystémů; a budování kapacit s cílem zajistit předávání znalostí a financování. Projekt, který je založen na nové vzdělávací síti, si klade za cíl navrhnout nová řešení pro řešení úbytku biologické rozmanitosti, která by pak mohla být zavedena po celém Finsku.

Shrnutí projektu

 

Pro více informací

Tisková zprávaKomise investuje více než 233 milionů eur do strategických projektů v oblasti životního prostředí a klimatu v celé Evropě

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688