Město Pelhřimov (mestopelhrimov.cz)
Z regionů  |  21.02.2024 11:32:00

Město Pelhřimov se zapojí do akce Čistá Vysočina. Přidáte se také?

V rámci celosvětové kampaně Den Země, která připadá na 22. dubna, pořádá Kraj Vysočina patnáctý ročník osvětové akce Čistá Vysočina spojené s úklidem přírody. Tradiční sběr odpadků se provádí především v okolí silnic a na veřejných prostranstvích v obcích a městech na Vysočině. Město Pelhřimov se do této akce zapojí v úterý 16. dubna. Zaměstnanci Městského úřadu se v tento den od 12 hodin zaměří na úklid v Městských sadech a okolí cyklostezky. Dobrovolníci z řad obyvatel, kterým není lhostejný nepořádek, se mohou do této akce s městem zapojit také. Všichni zájemci (školy, pracovníci firem, neziskových organizací, obcí i jednotlivci) se mohou do 29.2.2024 k této aktivitě přihlašovat. Osoba, která tuto aktivitu za Město Pelhřimov zastřešuje je vedoucí odboru životního prostředí Josef Slavětínský, slavetinsky@mupe.cz, tel: 565 351 415. Odvoz a likvidaci sebraných odpadků následně zajistí Technické služby města Pelhřimov.
Čistá Vysočina
 


 
 
Dobrovolníci vyrazí do terénu týden po Velikonocích v termínu od 8. do 21. dubna 2024. Registrace již běží a potrvá až do konce února v aplikaci https://www.kr-vysocina.cz/cistavysocina Zde si může účastník nebo zástupce organizované skupiny sám vybrat úsek, který chce zbavit nepořádku. Sebrané odpadky na takto nahlášených úsecích silnic II. a III. třídy mimo obce odveze a jejich likvidaci zajistí spolupracující Krajská správa a údržba silnic Vysočiny (KSÚSV), ze silnic I. třídy potom Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD ČR). U ostatních úseků si musí odvoz a uložení zajistit sbírající po domluvě s vlastníkem pozemku, což bývá nejčastěji obec. Zanesením informace o úklidu konkrétního úseku komunikace do mapy dostává veřejnost přehled o již „zabraných“ úsecích a organizace akce je tak přehlednější. S výslednou mapou úseků pracuje krom kraje, také KSÚSV, ŘSD ČR a samotné obce, ve kterých sběr probíhá.

Důležitou skutečností také je, že úklid může probíhat kdekoli u veřejných komunikací. Úseky silnic, především ty extrémně frekventované, které si veřejnost nevybere, budou uklizeny v průběhu roku pracovníky Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, což je obvyklá praxe. „Úklid kolem krajských silnic ročně přijde na více než jeden milion korun. Díky akci Čistá Vysočina se uklidí kolem silnic rychleji a my přispějeme tím, že odpad svezeme a předpisově zlikvidujeme. Velice si dobrovolnictví v rámci Čisté Vysočiny vážíme,“ uvedl ředitel Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Radovan Necid. I když si pro úklid lidé vyberou méně frekventovanou silnici, stále je kladen velký důraz na zajištění bezpečnosti všech účastníků při pohybu kolem komunikací během sběru. Proto je důležité, aby všichni účastníci měli reflexní vesty. Vhodné je využití vest, které je povinnost vozit v autech. Pro menší děti a školy je vhodnější využít ke sběru odpadků úseky komunikací uvnitř obcí a na veřejných prostranstvích v blízkosti školy.
 
Děkujeme všem, kteří se k nám připojí.
 
Zodpovídá: Bc. Andrea Unterfrancová
Vytvořeno / změněno: 21.2.2024 / 21.2.2024
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688