Cestování  |  21.02.2024 16:10:25

Dlouhé lety s sebou nesou rizika - snížit je není náročné a zvládne to každý

let, cestování ilustrační

Dříve byly lety do vzdálených destinací raritou, dnes už jsou velmi běžné. Zkušení cestovatelé tipy a triky pro cestování letadlem znají, méně zkušení by si před dlouhým letem ale měli zjistit co nejvíce informací a dostatečně se na něj připravit. Nejdůležitější je se při dlouhém cestování čas od času protáhnout a projít, neméně podstatné je dodržování pitného režimu. Žvýkačka nebo bonbón v kapse se bude hodit při vzletu a přistání, kdy v letadle dochází k největší změně tlaku. Cestování letadlem v zásadě nepředstavuje problém ani pro těhotné ženy, cestu by ale vždy měly nejprve konzultovat se svým lékařem.

Procházkou a protažením předejdete vzniku krevních sraženin

Nejen při čekání na letišti, ale hlavně na palubě letadla je důležité se hýbat. Pokud dlouho sedíme, v dolních končetinách dochází k hromadění krve. Z tohoto důvodu tak můžou mít lidé při dlouhých letech pocit těžkých a oteklých nohou. Problém ale nastává v případě, kdy se v končetinách krev začne srážet. Sraženina, neboli trombus, pak může ucpat žílu a narušit krevní oběh. Tomuto stavu se říká žilní trombóza a může vést k životu nebezpečné plicní embolii nebo cévní mozkové příhodě, lidově řečeno mrtvici.

Pro snížení rizika vzniku žilní trombózy je vhodné si pro svůj let vybrat sedadlo do uličky, kde budete mít více prostoru na protažení. Je také dobré alespoň jednou za hodinu vstát a po letadle se trochu projít a protáhnout. Správnou cirkulaci krve podpoříte i dodržováním pitného režimu. Vyhýbat by se cestující měli nápojům, které odvodňují, tedy například kávě a alkoholu. Největší riziko vzniku žilní trombózy je u obézních a vysokých lidí, u lidí s poruchou srážlivosti krve, u kuřáků a u lidí starších 65 let.

V těhotenství cestu letadlem konzultujte s doktorem

Vznik krevních sraženin je významnou hrozbou také pro nastávající maminky a uživatelky hormonální antikoncepce. Cestování letadlem v jiném stavu jinak ale obecně nepředstavuje problém. Do 28. týdne těhotenství se dá létat v podstatě bez omezení, mezi 29. a 36. týdnem vás už ale většina leteckých společností na palubu bez patřičného lékařského potvrzení nepustí.

Téměř všechny cestovní pojišťovny pojistí nastávající maminky pouze do 26. týdne těhotenství, například u ERV Evropské pojišťovny je to ale možné až do dvou měsíců před předpokládaným termínem porodu. „Vždy je ale důležité cestu v těhotenství důkladně zvážit a konzultovat s lékařem. Právě ten má totiž o vývoji zdravotního stavu nastávající maminky i miminka největší přehled. Cesta se navíc v řadě případů dá odložit i na později,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Do kapsy si přibalte žvýkačky nebo cucací bonbóny

Při vzlétání a přistávání letadla vznikají obrovské výkyvy tlaku, které Eustachova trubice nedokáže obstojně vyrovnat, a proto cestujícím zaléhají uši. Tlak vzduchu kolem uší při vzlétání klesá, při přistávání naopak stoupá. Nejúčinnější radou je zívat, polykat, žvýkat nebo cucat bonbóny.

Zkušení cestovatelé možná také znají a praktikují Toynbeeho a Valsalvův manévr, tedy techniky, které pomáhají tlak v uších vyrovnat. Pro provedení Toynbeeho manévru si zacpěte nos a současně se trochu napijte vody. Valsalvův manévr se pak provádí tak, že se zacpe nos a mírně jím profouknete vzduch se zavřenou pusou. Pokud techniky nezafungují ihned, můžete je vyzkoušet později.

Méně časté než zaléhaní uší, zato o poznání nepříjemnější, může být létání se zasádrovanou končetinou. Noha nebo ruka může v sádře při letu natéct a způsobit nepříjemné komplikace. Před odletem si u vaší letecké společnosti zkontrolujte, zda si nemusíte kvůli sádře přikoupit sedadlo navíc či zda vás dopravce vůbec se sádrou pustí na palubu.

Dovolenou je občas lepší přesunout na později
Při plánování dovolené a zejména pak před jejím začátkem je vždy vhodné zvážit svůj zdravotní stav. Pokud jste nemocní, nebo se zkrátka necítíte úplně dobře, nejlépe uděláte, když cestu zkonzultujete s vaším lékařem. V určitých případech je lepší si vysněnou a dlouho plánovanou dovolenou nechat ujít a přesunout ji na jindy.

„Při nákupu zájezdu, letenek nebo jiných cestovních služeb doporučujeme klientům sjednat si rovnou i pojištění storna. To využijí právě v případě, kdy kvůli nečekaným zdravotním komplikacím nebudou moct na dovolenou vůbec odjet,“ říká Vlastimil Divoký. Zrušit zájezd lze ale z vícero různých důvodů, jako je i například rozvod nebo výpověď ze zaměstnání ze strany zaměstnavatele. „Pojištění storna je v posledních letech už téměř nedílnou součástí cestovního pojištění. U ERV Evropské tvoří již přibližně třetinu smluv. Oceňují ho hlavně rodiny s malými dětmi, které často na dovolenou kvůli onemocnění nemohou vyrazit,“ doplňuje Vlastimil Divoký.



ERV Evropská pojišťovna

ERV Evropská pojišťovna je součástí největší světové skupiny cestovních pojišťoven, patří do rodiny ERGO a Munich Re, jedné z vedoucích světových zajišťoven. Toto silné mezinárodní zázemí jí umožňuje být i v České republice nositelkou světových trendů ve svém oboru.

ERV Evropská nabízí nejširší spektrum vysoce kvalitních produktů od pojištění pro individuální jednorázové cesty přes celoroční pojištění až po skupinové pojištění pracovních cest. Již potřinácté byla Asociací českých pojišťovacích makléřů zvolena Pojišťovnou roku v kategorii Specializované pojištění.

Více informaci na: online.ervpojistovna.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688