Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Komodity  |  21.02.2024 15:11:09

Zlato na konci roku na 3 000 USD a ropa na 100 USD? Podle Citi to nelze vyloučit

Podle analytiků americké banky Citi není možné vyloučit možnost, že se na konci tohoto roku budou ceny ropy pohybovat kolem 100 USD za barel Brentu a ceny zlata kolem 3 000 USD za unci.

Aktuálně se ceny pohybují kolem 82 USD u ropy a 2020 USD u zlata. Především zlato tak nabízí poměrně výrazný prostor pro růst, který by se mohl materializovat v případě zvýšené poptávky ze strany centrálních bank, případně by došlo k tzv. stagflaci nebo v případě hlubší globální ekonomické recese.

Zvýšený zájem centrálních bank pramení především z obecného trendu většího odklonu od amerického dolaru, jakožto hlavní a převažující světové rezervní měny. Tento motiv je znát především u centrálních bank rozvíjejících se ekonomik. Tento proces by mohl dále nabrat na síle a nákupy ze strany centrálních bank by se mohly celkem snadno zdvojnásobit a celkově tak překonat poptávku ze strany šperkařů, která je obvykle pro cenný kov klíčová. Nákupy centrálních bank v poslední době dosahují rekordních hodnot. Mezi největší "hladovce" patří centrální banky Číny, Ruska, Turecka, Indie a Brazílie. Podle statistik WGC centrální banky v posledních dvou letech zvýšily své celkové zlaté rezervy v globálním srovnání o 1 000 tun každý rok.

Pokud by došlo ke globální recesi odhaduje se, že by to přispělo k výraznému snižování sazeb ze strany hlavních centrálních bank. Pokud by například Fed stáhl sazby ne ke 3 ale třeba až k 1% nebo dokonce níže, vedlo by to k výraznému růstu poptávky po zlatě a tím i k tlaku na růst jeho ceny. Této variantě dávají analytici Citi opravdu malou pravděpodobnost, ale zcela vyloučit ji nelze.

Při stagflaci pak dochází k růstu inflace a současně ke zpomalování ekonomického růstu a obvykle také k růstu nezaměstnanosti. Takové prostředí je obvykle pro zlato poměrně příznivé.

Jako základní scénář pro vývoj zlata v tomto roce vidí analytici Citi pro druhou polovinu roku cenový cíl kolem 2 150 USD za unci. Průměr pro první polovinu roku by se měl pohybovat někde kolem 2 000 USD. Do konce tohoto roku by mohl padnout nový cenový rekord. Ten dosavadní padl těsně před koncem loňského roku blízko hladiny 2078 USD.

Odhady pro ropu s cenou blízko 100 USD za barel jsou podstatně prozaičtější a více pravděpodobné. Podle Citi bude stačit pokud skupina OPEC+ dále navýší své produkční škrty případně bude docházet k větším produkčním výpadkům v klíčových oblastech, které čelí geopolitickým problémům (Rudé moře, konflikt Izraele s Hamásem a spol.).
Ve hře je také vystupňování sankcí ze strany USA vůči Íránu a Venezuele, jež může nepřímo ovlivnit dodávky z dalších zemí jako jsou Irák, Libye a Nigérie.
Nemalé riziko sebou stále nese také konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou.


Vladimír Urbánek

V „oboru" posledních více jak 20 let. Po několikaleté zkušenosti přímo z obchodování s cennými papíry se Vladimír Urbánek posledních více jak 15 let věnuje zpravodajství z domácích a zahraničních kapitálových trhů.

Za důležité považuje především zkušenosti či spíše možnost srovnání s dobou ještě před poslední velkou krizí v letech 2008-9.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688