ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  20.02.2024 21:46:00

Komise vítá předběžnou dohodu o čistším ovzduší v EU

Předběžná dohoda o čistším ovzduší v EU

Komise vítá předběžnou politickou dohodu dosaženou mezi Evropským parlamentem a Radou ohledně revidované směrnice o kvalitě vnějšího ovzduší. Jakmile bude nový právní předpis přijat, stanoví normy EU pro kvalitu ovzduší do roku 2030 těsněji v souladu s globálními pokyny WHO pro kvalitu ovzduší. Jedná se o důležitý krok k lepší ochraně našeho zdraví a pokroku na cestě k nulovému znečištění našeho životního prostředí do roku 2050.

Čistší okolní vzduch do roku 2030

Díky revidované směrnici o kvalitě vnějšího ovzduší se roční mezní hodnota pro hlavní znečišťující látku – jemné částice (PM2,5) – snižuje o více než polovinu. Pravidelný přezkum norem kvality ovzduší za účelem jejich přehodnocení v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky a společenským a technologickým vývojem pomůže nasměrovat EU na trajektorii k dosažení nulového znečištění ovzduší nejpozději do roku 2050 v součinnosti s úsilím o klimatickou neutralitu.

Vnitrostátní a místní orgány určí konkrétní opatření, která by přijaly ke splnění norem. Zároveň budou významným přínosem stávající a nové politiky EU v oblasti životního prostředí, energetiky, dopravy, zemědělství, výzkumu a inovací a v dalších oblastech.

Revize zajistí, aby osoby, které utrpěly škody na zdraví způsobené znečištěním ovzduší, měly právo na náhradu škody v případě porušení pravidel EU pro kvalitu ovzduší. Přinese rovněž větší jasnost, pokud jde o přístup ke spravedlnosti, účinné sankce a lepší informovanost veřejnosti o kvalitě ovzduší.

Podpoří místní orgány posílením ustanovení o monitorování a modelování kvality ovzduší a pomůže zlepšit plány kvality ovzduší. Zdokonalená pravidla pro monitorování a modelování kvality ovzduší umožní důkladněji kontrolovat dodržování norem a podporovat účinnější a účelnější opatření k předcházení porušování norem a jejich řešení.

Revidovaná směrnice rovněž zajistí včasná opatření k dosažení čistšího ovzduší. Pokud budou úrovně znečištění ovzduší v nadcházejících letech vyšší než nové normy do roku 2030, musí členské státy analyzovat, zda jsou na dobré cestě k dosažení souladu s právními předpisy včas, a v případě potřeby přijmout opatření a zajistit jejich dodržování v roce 2030. Za určitých okolností mohou členské státy získat více času na dosažení nových norem. Odůvodnění takového prodloužení lhůty musí být založeno na důkladné analýze. Členské státy budou muset přijmout vhodná opatření k zajištění toho, aby co nejdříve dodržovaly normy kvality ovzduší.

Další kroky

Evropský parlament a Rada nyní budou muset revidovanou směrnici formálně přijmout, než bude moci vstoupit v platnost. Vstoupí v platnost 20 dní po vyhlášení v Úředním věstníku EU.

Pozadí

Dne 26. října 2022 přijala Komise návrh revidované směrnice o kvalitě vnějšího ovzduší. Jedná se o klíčový pokrok, pokud jde o cíl nulového znečištění stanovený v Zelené dohodě pro Evropu, jímž je dosažení nulového znečištění životního prostředí do roku 2050.

Znečištění ovzduší je největší environmentální hrozbou pro zdraví a hlavní příčinou chronických onemocnění, včetně mrtvice, rakoviny a diabetu. Neúměrně postihuje citlivé a zranitelné sociální skupiny. Znečištění ovzduší je připisováno přibližně 300,000 předčasných úmrtí ročně a značný počet nepřenosných nemocí, jako je astma, kardiovaskulární problémy a rakovina plic. Znečištění ovzduší je i nadále nejčastější environmentální příčinou předčasných úmrtí v EU. V tomto ohledu jsou nejhoršími znečišťujícími látkami částice, oxid dusičitý a ozon.

Znečištěný vzduch rovněž poškozuje životní prostředí a způsobuje acidifikaci, eutrofizaci a způsobuje škody na lesích, ekosystémech a plodinách. Eutrofizace dnes překračuje kritické zatížení ve dvou třetinách ekosystémových oblastí v celé EU. To má významný dopad na biologickou rozmanitost a ekosystémové služby, které nám všem poskytuje.

Pro více informací

Návrh Komise na revizi směrnic o kvalitě vnějšího ovzduší (26. října 2022)

Otázky a odpovědi k návrhu Komise na revizi právních předpisů EU o kvalitě vnějšího ovzduší (od 26. října 2022)

Quote

Tato dohoda představuje milník pro nulové znečištění, čistší a zdravější Evropu. Revidovaný právní předpis zavádí normy a trajektorii, kterou potřebujeme k ochraně našeho zdraví a životního prostředí před znečištěným ovzduším. To přinese prospěch zejména zranitelným skupinám, jako jsou děti a starší osoby, a přiblíží nás našemu cíli: Evropa, v níž je znečištění otázkou minulosti a čistého ovzduší naší budoucnosti.
Virginijus Sinkevičius, komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov 2024-02-19

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688