Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  19.02.2024 18:11:00

Sazby a kapitálové trhy v USA a v Evropě ve scénáři utlumenějšího růstu a tvrdohlavější inflace

Commerzbank to v Evropě ani v USA nevidí letos ně nějaký růstový boom a inflace podle ekonomů této banky zůstane poněkud tvrdohlavě nad cílem ve výši 2 %. Co by takový scénář implikoval pro sazby centrálních bank a kapitálové trhy?

Jak vidíme v následující tabulce, podle Commerzbank půjdou sazby v USA dolů ve druhém čtvrtletí letošního roku, na jeho konci by se měly pohybovat u 4 %. A v prvním čtvrtletí příštího roku už by měly být na 3,5 %. Nevím, zda ekonomové této banky nepřehodnocují svůj pohled po posledních inflačních číslech, ale oficiálně tedy stále hovoří o poměrně razantním poklesu sazeb.

Jak jsme viděli v pátek, u inflace v USA v CB čekají určitou tvrdohlavost a neochotu klesat pod 3 %. Zároveň CB hovoří o scénáři, kdy se růst americké ekonomiky dostane k úrovni 1 % a to letos i v příštím roce. Celý příběh doplněný o popsaný vývoj sazeb se pak z mého pohledu dá shrnout tak, že Fed by začal klást větší důraz na růst. Jinak řečeno, pokles inflace o další cca jeden procentní bod až na cíl ve výši 2 % už by nebyl pro centrální banku tak důležitý, aby kvůli němu ekonomiku ještě brzdila více (aktivně, či pasivně). Vybavuje se mě v této souvislosti teze pana El-Eriana, který už před řadou měsíců hovořil o neformálním zvýšení inflačního cíle právě k 3 %.

ccc

U Spojených států tabulka také hovoří o poklesu výnosů desetiletých vládních dluhopisů, který je pro akcie z hlediska fundamentu mnohem důležitější, než vývoj sazeb. Nejde ale o samotné výnosy, ale i jejich vývoj relativně k tempu růstu ekonomiky, respektive zisků. U zisků přitom současný konsenzus hovoří o nabírající růstové dynamice – viz následující graf. A dovolím si napsat, že za tímto konsenzem/scénářem není ekonomický vývoj podobný něčemu, o čem hovoří CB.

vvv
Zdroj: X

Predikce CB také implikují deinverzi americké výnosové křivky, ke které by mělo dojít tak, že pokles výnosů dvouletých dluhopisů bude mít větší tempo, než pokles desetiletých. V eurozóně by měl být v tomto scénáři pokles sazeb mírnější, křivka by měla zůstávat v inverzi a výnosy desetiletých dluhopisů v Německu se budou stále nacházet hluboko pod jejich americkými protějšky. Což z hlediska valuací akcií ukazuje, o co vyšší jsou růstová očekávání v USA (americké valuace jsou i přes vyšší výnosy dluhopisů mnohem výše).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.04.2024Ve středu data o inflaci v ČR a USA, ve čtvrtek zasedá ECB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
12.03.2024Akciové trhy pokračují i dnes v růstu, v Evropě a USA opět maxima (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
04.03.2024ECB sazby, kapitálové trhy USA kontra Evropa, těžba písku Research (Česká spořitelna)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688