msmt.cz (MŠMT)
Školství  |  16.02.2024 17:35:00

Ministři školství V4, Pobaltí a Ukrajiny k uprchlíkům

Ministři školství a další zástupci členských států V4, Pobaltí a Ukrajiny jednali tento týden na mezinárodní konferenci v Praze o možnostech začleňování ukrajinských uprchlíků do jednotlivých vzdělávacích systémů těchto zemí. Tématem mezinárodní konference, kterou vrcholí předsednictví ČR ve Visegrádské skupině, byla aktuální situace v oblasti integrace ukrajinských žáků do škol hostitelských zemí, jejich následná uplatnitelnost na trhu práce a dopady na hostitelské země po dvou letech od začátku ruské agrese na Ukrajině.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek na konferenci zdůraznil, že Česká republika byla jednou ze zemí, která reagovala na invazi na Ukrajinu obratem: „Soustředili jsme se na to, aby ukrajinské děti mohly co nejdřív po příchodu k nám pokračovat ve školní docházce a neztratily perspektivu do budoucnosti. Během krátké doby jsme upravili legislativu, abychom mohli snáze posílit kapacity škol a zajistili dostupnost jazykového vzdělávání a podporu ukrajinských i českých asistentů pedagoga. Vytvořili jsme podmínky pro to, aby se ukrajinští žáci mohli ucházet i o studium na středních či vysokých školách. Za to všechno chci poděkovat našim školám, učitelům a učitelkám a dalším zaměstnancům, bez nichž bychom nemohli takto operativně pomoci těm, kteří to v dané chvíli potřebovali nejvíce. V současnosti české školy vzdělávají téměř 50 tisíc dětí, které k nám v posledních dvou letech přišly z Ukrajiny,“ dodal ministr Bek.

5

Touto mezinárodní konferencí bylo uzavřeno už sedmé předsednictví České republiky v rámci Visegrádské skupiny. Programovými prioritami byly kromě tradiční spolupráce V4 v oblastech vnitřní a vnější bezpečnosti, civilní ochrany, veřejné správy, zdravotnictví a ekonomické oblasti právě politická i praktická podpora Ukrajiny a jejich občanů. České předsednictví navázalo v červenci loňského roku na úsilí slovenského předsednictví o návrat ke kořenům visegrádské spolupráce založené na sdílených principech lidských práv, svobody, demokracie, právního státu, dobrých sousedských vztahů a oddanosti evropské integraci a transatlantickému spojenectví.

6

"To, čo nás vo vzdelávaní spája sú veľmi podobné problémy a výzvy v oblasti nielen integrácie ukrajinských žiakov, ale aj v oblasti duševného zdravia, bezpečnosti na školách či vzdelávania ako takého a nedostatku kvalifikovaného personálu. Veríme, že práve spoluprácou s najbližšími krajinami dokážeme všetci získavať potrebné skúsenosti,“ dodal ke vzájemné spolupráci v rámci Visegrádské skupiny slovenský protějšek ministra Beka, ministr školství, výzkumu, vývoje a mládeže Slovenské republiky Tomáš Drucker.

České Ministerstvo školství naváže na opatření k integraci ukrajinských uprchlíků i v tomto roce, přičemž už za dva měsíce spustí plošné testování znalosti češtiny u žáků cizinců na základních školách, ve druhé polovině roku má dojít k posílení kapacit učitelů českého jazyka jako cizího jazyka, upraven bude systém jazykové přípravy cizinců a soustředit se chce také na větší zapojení ukrajinských mladých lidí do středoškolského vzdělávání tak, aby se co nejlépe začlenili do české společnosti.

9

Na konci konference předal ministr Mikuláš Bek symbolicky předsednictví nastupující zemi v rámci Visegrádské skupiny, a to Polsku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688