senat.cz (Senát PČR)
Volby  |  14.02.2024 14:25:00

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola navštívila Senát, hlavním tématem jednání byly nadcházející červnové evropské volby


Předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil dnes jednal ve Valdštejnském paláci s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolou. Jednali společně o migrační a azylové politice, zemědělské politice i o evropském aktu o svobodě médií. Do Česka přijela na jednodenní návštěvu na pozvání Poslanecké sněmovny v rámci svých návštěv unijních států před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu. Právě ty byly jedním z hlavních témat jednání v Senátu, a to konkrétně jak zvýšit tradičně nízkou českou účast, jak zapojit také zástupce mladých a menšin. Předsedkyně Metsola rovněž poděkovala české straně za úspěšné předsednictví.

Roberta Metsola na návštěvě v českém Senátu

Roberta Metsola na návštěvě v českém Senátu

„Paní předsedkyně se velmi snaží v rámci svého působení dosáhnout toho, aby se zvýšila volební účast v rámci evropských voleb. Chtěl bych, aby se i Češi vydali v červnu k volebním urnám ve velkém počtu. Ještě jsem s paní předsedkyní v rámci našeho bilaterálního setkání mluvil také o evropském aktu, který se zabývá svobodou médií a novinářů. Přibývá totiž novinářů, kteří referují o politice v totalitních zemích a jsou za to pranýřováni nebo vězněni. Jsem rád, že v Evropském parlamentu bude akt o svobodě médií v nejbližší době přijat a že je v této problematice velmi aktivní, čímž může inspirovat i národní parlamenty,“ řekl k návštěvě Roberty Metsoly předseda Senátu Miloš Vystrčil. Naposledy se šéfové parlamentů viděli na Konferenci předsedů parlamentů Evropské unie v dubnu 2023 v Praze.

Společného jednání se rovněž zúčastnili 1. místopředseda Senátu Jiří Drahoš, místopředsedové Jiří Oberfalzer a Tomáš Czernin, předseda zahraničního výboru Pavel Fischer a místopředsedkyně evropského výboru Adéla Šípová.

Cílem návštěvy Roberty Metsoly v Česku je zvýšit povědomí občanů o následujících volbách do Evropského parlamentu, které se budou konat ve všech členských státech Evropské unie od 6. do 9. června 2024. Přesný den konání voleb si stanoví každý členský stát sám, pro Českou republiku jsou vyhlášené na 7. a 8. června.

Metsola před jednáním v Senátu navštívila také Poslaneckou sněmovnu, kde se sešla s její předsedkyní Markétou Pekarovou Adamovou. Společně rovněž uctily památky obětí tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha. Odpoledne ji ještě čeká schůzka s prezidentem Petrem Pavlem, premiérem Petrem Fialou a debata se studenty Vysoké školy ekonomické na téma „Rozhodujme společně: jakou Evropu chceme“.

 

Andrea Kubová, 14.02.2024

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688