OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  13.02.2024 09:02:02

EIOPA analyzovala náklady a výnosy retailových investičních produktů

EIOPA zveřejnila zprávu o nákladech a „výkonu“ retailových investičních produktů v rámci své působnosti. Evropský orgán dohledu zkoumal více než 1000 investičních produktů od 173 pojistitelů, přes 200 individuálních penzijních produktů a také 1400 penzijních fondů působících v rámci zaměstnaneckého penzijního pojištění. V dané zprávě jsou analyzovány náklady příslušných pojistných a penzijních produktů, ale rovněž výnosy, jež byly nabízeny v uplynulých letech.

Pojistné produkty s investiční složkou

Změněné makroekonomické prostředí v roce 2022, zvláště pak vysoká inflace a rostoucí úrokové sazby, měly dopad na tržní výnosy a výhled, pokud jde zejména o aktiva spojená s investičními produkty.

V roce 2022 přinesly produkty investičního životního pojištění (unit-linked) a hybridní produkty negativní výnosy. U první zmíněné skupiny produktů byl celkový výkon 11,5 % (ale reálně minus 18,9 %) a u druhé skupiny produktů minus 4,7 % (reálně minus 12,7 %). I když produkty s podílem na zisku vykázaly pozitivní nominální výnos ve výši 1,35 %, tak jejich reálná bilance při zohlednění inflace a nákladů byla negativní ve výši minus 7,2 %.

Bližší pohled na pojistné produkty s investiční složkou odhaluje rozdíly ve výkonu ovlivněné druhem rizika, doporučenou dobou držby a četností placení pojistného. Například pojistné produkty s vyšším rizikem byly více vystaveny tržní volatilitě a měly pak v roce 2022 horší čisté výnosy než pojistné produkty s nižším rizikem.

Náklady pojistných produktů s investiční složkou zůstaly stabilní, ale v průměru relativně vysoké. Produkty s podílem na zisku si uchovaly nákladovou výhodu oproti produktům unit-linked nebo hybridním produktům, přestože i u těchto dvou skupin produktů byl zaznamenán mírný pokles nákladů

U udržitelných produktů nastal rychlý růst jak na straně nabídky, tak i poptávky. Tyto produkty byly nadále levnější než „neudržitelné“ produkty a nebyl prokázán žádný podstatný rozdíl z hlediska tržního výkonu.

Penzijní produkty

Individuální penzijní produkty sledovaly ve značné míře trendy, jež byly pozorovány u pojistných produktů s investiční složkou. Napětí na finančním trhu dovedlo penzijní produkty bez garancí v roce 2022 v průměru k negativním výnosům. Individuální penzijní produkty podobné pojištění unit-linked skončily se ztrátou ve výši 14,1 %, zatímco individuální penzijní produkty podobné pojistným produktům s podílem na zisku generovaly mírný pozitivní výnos ve výši 0,7 %.

K tomuto sdělení je třeba dodat, že orgán dohledu EIOPA a orgán dohledu ESMA (Evropský orgán pro cenné papíry a trhy) hodlají na jednání v lednu 2024 diskutovat zjištění vyplývající z jejich separátních zpráv o nákladech a výnosech v oblasti retailových investičních produktů.

Dále je třeba zmínit, že EIOPA do pojistných produktů s investiční složkou řadí například produkty unit-linked, dále životní pojištění s podílem na zisku a pak tradiční pojistné produkty životního pojištění. Nicméně je účelné podotknout, že zcela jednoznačné toto vymezení není. I z tohoto důvodu lze zájemcům o tuto problematiku doporučit prostudování plného znění sledované zprávy EIOPA.[1]

V případě potřeby je účelné se vrátit například k nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1286/2014 ze dne 26. listopadu 2014 o sděleních klíčových informací týkajících se strukturovaných retailových investičních produktů a pojistných produktů s investiční složkou. V Čl. 4 odst. 2 tohoto nařízení je obsažena tato definice: pojistným produktem s investiční složkou (se rozumí) pojistný produkt, který nabízí určitou hodnotu odkupného nebo hodnotu v době splatnosti, jež je zcela nebo zčásti vystavena, přímo či nepřímo, tržním výkyvům.“


[1] https://www.eiopa.europa.eu/system/files/2023-12/EIOPA%27s%20Costs%20and%20Past%20Performance%20Report%20-%20December%202023.pdf

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688