Patrik Duda (Atreon)
Stavebnictví  |  09.02.2024 16:55:33

Moderní schodiště z oceli oživí váš pracovní i domácí interiér

Schodiště z oceli nebo hliníku může mít mnoho podob. Záleží na velikosti i vzhledu celého prostoru a také na tom, jestli se má stát dominantním prvkem nebo spíše nenápadným doplňkem. Můžete se rozhodovat mezi lehkostí a minimalismem v neutrálních barvách nebo robustními schody v kontrastních tónech, kterých si všimne opravdu každý. Ocelové schodiště si můžete zkrátka nechat vyrobit přesně na míru konkrétnímu prostoru.

Modulové (segmentové) se dokážou dokonale přizpůsobit prostoru

Pokud schodiště tvoří jednotlivé díly, nazývá se jako segmentové nebo modulové. Jeho výhody spočívají hlavně ve variabilitě a dokonalém přizpůsobení se okolnímu prostoru. „Vybírat můžete z přímého i lomeného provedení, nebo dokonce ze schodišť ve tvaru U. A zároveň nejste omezeni barevnou kombinací nebo konstrukční výškou, pokud je tedy v souladu s bezpečnostními normami,“ doporučuje Patrik Duda, zakladatel společnosti Atreon, která se zaměřuje na prodej hutního materiálu pro firmy i kutily.

Točité se hodí i do malých prostor

Velmi efektně vypadá také točité schodiště, které se schová i do malých prostor, ale zároveň na sebe dokáže upozornit uprostřed areálu, haly nebo chodby. Pokud je vyrobené z kovu, tvoří ho zpravidla středový sloup a zakroužené schodnice. Uvnitř jsou ale oblíbené i kombinace se dřevem nebo sklem. Jen pozor na větší výrobní nároky spojené s vyšší cenou.

Bočnicové schody ideální pro strmější provedení

Do menších domů nebo loftů se skvěle hodí moderní schodiště s bočnicemi, které do interiéru krásně zapadne a nezabere mnoho místa. Nášlapné plochy mohou být jak ze dřeva, tak z nerezu či hliníku. A velmi praktické je u bočnicového ocelového schodiště to, že snese i strmější provedení, a přesto se dá pohodlně využívat.

Třmenové působí vzdušně a stylově

Další možností jsou třmenové ocelové schody, kdy nášlapy z jedné strany připojíte přímo ke stěně. Spojované jsou pak pomocí třmenů a sloupků zábradlí. Celek tak působí vzdušně a stylově. Tento typ schodiště z oceli se hodí hlavně do moderních interiérů.

Povrchová úprava pro vysokou odolnost a dokonalý vzhled

Vnitřní ocelové schodiště se zpravidla upravuje lakováním, aby dobře vypadalo a zároveň se na něm neusazovaly nečistoty. Lze ho natřít, ideálně práškovat, jakoukoliv libovolnou barvou. Do exteriéru je vhodnější ošetření žárovým zinkováním nebo vypalovacími laky, které účinně chrání před působením UV záření, změnami teplot i náročnými povětrnostními podmínkami. Nášlapné plochy venkovních schodišť je zároveň nutné opatřit protiskluzovými prvky. Jde zejména o speciální fólie, lišty nebo hrany.

Co říkají předpisy?

Pamatujte na to, že každé ocelové schodiště musí splňovat technické požadavky, které stanovuje norma ČSN ISO 6707–1 (730000). Ta definuje jednotlivé prvky, tedy například schodišťové stupně či jejich spojnice (schodišťová ramena) a dále i nosné součásti, jako jsou schodnice nebo nosné sloupy. „Dále určuje rozměry schodiště, výšku stupňů a také zábradlí. A samozřejmě zohledňuje i pravidla požární bezpečnosti, mechanickou odolnost nebo stabilitu schodiště,“ upozorňuje Patrik Duda, zakladatel společnosti Atreon, která prodává hutní materiály firmám i kutilům.

Zábradlí jako bezpečností i designový prvek

Podle zákonných norem je nutné zábradlí ke schodišti instalovat vždy, když je více než třístupňové. Ve většině případů se mu tedy nevyhnete. Podle čeho vybírat? Platí zde podobná pravidla jako pro schodiště, do exteriéru se doporučuje ocel, která je odolná a má dlouhou životnost, kdežto v interiéru krásně vypadá dřevo, které místnost příjemně zútulní. A vzdávat se nemusíte ani efektního skla nebo kombinace oceli s těmito materiály. „Jen nezapomeňte dodržet předepsanou výšku, která závisí na velikosti volného prostoru vedle schodiště – legislativní normy jsou stanoveny i pro tyčové a skleněné výplně a další prvky,“ doporučuje Patrik Duda, zakladatel společnosti Atreon.

Jednoduchá údržba a dlouhotrvající odolnost

Ocelová schodiště vás potěší nejen vysokou a dlouhotrvající odolností vůči opotřebení a povětrnostním vlivům, tak snadným mytím a čištěním. Doma si vystačíte s běžnými úklidových prostředky – mopem a šetrným detergentem, na zahradě můžete využít i vysokotlaký čistič (vapku). Pískování nebo čištění vodní párou či suchým ledem vyžadují pouze výrazně znečištěné schody v průmyslových podnicích a výrobních halách. Jednou z mála negativních vlastností ocelového schodiště je nízká odolnost proti požáru. A pokud nejsou provedeny příslušné povrchové úpravy, může být kluzké a hlučné. Tomu se ale snadno vyhnete díky protiskluzovým lištám či fóliím a za pomoci tlumících obkladů.

Kdo je Patrik Duda

Začal jako finanční poradce. Už ve svých 21 letech začal nakupovat byty na Ústecku. Stojí za unikátním projektem v ČR Naughty Harbor, který dodnes vlastní a provozuje. Většinu svého času se věnuje byznysu, který je zároveň jeho koníčkem.

Řídí se Baťovým pravidlem „náš zákazník náš pán“. Rád hledá mezery na trhu. Na základě toho založil společnost Atreon, která poskytuje řemeslníkům, kutilům, malým a středním firmám hutní materiál.

Ve volném čase běhá a chodí především do fitka.

Více informaci na: www.atreon.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Stavebnictví:

18.04.2024  Stavebnictví se dočkalo růstu - aktuální komentář Tisková zpráva (Tisková zpráva)
08.04.2024  Komentář k výsledkům stavebnictví v únoru 2024 Tisková zpráva (Tisková zpráva)
02.04.2024  Cena Inženýrské komory zviditelní technické stavby – letos už podvacáté ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688