mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  09.02.2024 13:16:00

Čeští zemědělci se představili na veletrhu Agroexpo 2024 v Izmiru

Agroexpo v Izmiru

Turecko je jedním z největších světových zemědělských trhů. Přestože podíl průmyslu a služeb se neustále zvyšuje, zemědělství je stále zaměstnáním většiny obyvatelstva. Turecko je jednou z mála potravinově soběstačných zemí na světě, nadále však dováží řadu zemědělských produktů.

Zemědělství je pro Turecko důležitým zdrojem příjmů z vývozu, jehož hlavními trhy jsou Evropská unie, Spojené státy, Afrika a Blízký východ. Zejména drobní zemědělci jsou i nadále zásadní v produkci a jejich zkušenosti jsou přínosné i pro další země regionu, které v současné době hledají alternativní modely rozvoje a zemědělství považují za jeden z motorů růstu.

Turecko vyváží mnoho zemědělských produktů, jako jsou obiloviny, luštěniny, technické plodiny, cukr, ořechy, čerstvé a sušené ovoce, zelenina, olivový olej a živočišné produkty. Zemědělství se provozuje ve všech tureckých regionech. V hornatých východních oblastech je hlavní činnost založena na chovu zvířat, který má čtvrtinový podíl na hrubé hodnotě celkové zemědělské produkce. V současné době je snaha zaměřena především na umělou inseminaci, šlechtění, včelařství, chov ryb, výrobu krmiv a mléka.

Přestože počet lidí žijících na vesnicích v Turecku klesl, počet drobných hospodářství se nezmenšil. Rolnické farmy navíc zůstávají hlavním rysem vesnic a rolnické rodiny stále tvoří hlavní část venkovského obyvatelstva. Navzdory stále nedostatečné státní podpoře mají drobní zemědělci mnoho výhod. Jejich produkce má zásadní význam pro potravinovou bezpečnost země. Rozvoj drobných zemědělců přispívá k udržitelné produkci.

Česká republika je v Turecku považována za zemi s moderní zemědělskou i potravinářskou produkcí. Zejména pak v živočišné výrobě, mají čeští chovatelé velmi dobré jméno. České firmy umí zareagovat na poptávky jakými jsou např. nové technologie, systémy zavlažování, modernizace a řízení provozů, pokročilé veterinární postupy a kvalitní genetický materiál i osiva.

V rámci Projektů na podporu ekonomické diplomacie byla účast na již 19. veletrhu Agroexpo 2024 v Izmiru, který se konal ve dnech 29.1. - 3.2.2024, výbornou příležitostí k prezentaci našeho know how i upevnění stávající spolupráce a získání nových obchodních partnerů. Agroexpo je jedním ze čtyř největších evropských veletrhů a největším v regionu, zaměřeným na oblast zemědělské produkce a chovatelství.

Za podpory Ministerstva zemědělství ČR, ve spolupráci s Generálním konzulátem v Istanbulu, se společnosti Amagro, Dominant CZ, Chovatelské družstvo Impuls, MoravoSeed, ProPelety a Tekro na Agroexpo 2024 představily více než 110 tisícům návštěvníků, z nichž 13.164 přijelo z 93 států. Veletrhu se zúčastnilo 376 tureckých a 85 zahraničních firem z 28 zemí.

Děkujeme všem za velmi kvalitní a úspěšnou prezentaci českého zemědělství.

 

René Daněk, ekonomický diplomat, GK ČR v Istanbulu

Jakub Dluhosch, asistent ekonomického úseku, GK ČR v Istanbulu

 

Galerie


Čeští zemědělci se představili na veletrhu Agroexpo 2024 v Izmiru.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688