army.cz (MO ČR)
Armáda  |  08.02.2024 10:47:00

Ministryně obrany v Izraeli: Vynikající vztahy mohou přinést vynikající výsledky, nejen pro obranný průmysl

Ministryně obrany v Izraeli: Vynikající vztahy mohou přinést vynikající výsledky, nejen pro obranný průmysl Další fotografie Další fotografie

8.2.2024

Ministryně obrany v Izraeli: Vynikající vztahy mohou přinést vynikající výsledky, nejen pro obranný průmysl

Autor: redakce (ob), foto: Jana Měrková

Ministryně obrany Jana Černochová dnes navštívila Izrael. Se svým protějškem Joavem Galantem jednala o bezpečnostní situaci na Blízkém východě i v Evropě, obranně-průmyslové spolupráci obou zemí i akvizičních projektech. Po prezidentu, premiérovi a dalších vládních představitelích tak další vrcholný představitel ČR vyjádřil Izraeli solidaritu a jednoznačnou podporu v jeho boji proti teroristické organizaci Hamás.

Izrael je naším nejbližším partnerem na Blízkém východě. Stejně jako v roce 1948 i nyní stojíme po vašem boku a jsme připraveni poskytnout pomoc dle vašich potřeb,“ zdůraznila ministryně Černochová. Vyjádřila za ČR plnou podporu právu Izraele na sebeobranu a zároveň znovu odsoudila zločiny, jichž se Hamás dopustil proti Izraeli a jeho civilnímu obyvatelstvu.

Ministryně obrany ocenila kroky Izraele k navýšení humanitárních dodávek do Pásma Gazy a připomněla i nedávnou českou pomoc v hodnotě několika milionů korun na podporu civilistů v Gaze i izraelských zdravotnických organizací. Podle Jany Černochové je klíčové zabránit rozšíření konfliktu do širšího regionu. „Bezpečnostní situaci výrazně zhoršují útoky Húsíů na komerční lodě v Rudém moři i útoky Íránem podporovaných milic na americké jednotky v regionu. Odvetné akce jsou nezbytné s cílem odradit je od dalších útoků,“ sdělila během jednání svému protějšku.

ČR svému partnerovi pomohla jen několik dní po říjnových teroristických útocích. Společnost STV Group dodala Izraeli bezmála tři tisíce kusů plátů do balistických vest, když Ministerstvo obrany ve spolupráci s dalšími resorty maximálně urychlilo vývozní i celní licence. „Dodávka z ČR v Izraeli velmi rezonovala, lidem dar připomněl právě naši pomoc z dob, kdy tento stát vznikal,“ podotkla. Pokud Izrael požádá o další pomoc, mohou české firmy obranného a bezpečnostního průmyslu nabídnout například zbraně, ochranné prostředky i munici.

Úspěšně spolupracují i obě armády. Čeští specialisté se v Izraeli účastní nejrůznějších kurzů či školení. Spolupráce ve vzdělávání a výcviku je pro Armádu ČR velmi důležitá, vzájemně prospěšná je také výměna zkušeností ve vojenských specializacích. „Vypracovali jsme plán bilaterálních aktivit k posílení praktické spolupráce a pevně věřím, že v tomto společném úsilí budeme pokračovat hned, jak to okolnosti dovolí,“ sdělila ministryně obrany.

Česká republika spolupracuje s Izraelem na mnoha vyzbrojovacích projektech, dva z nich jsou pro českou armádu klíčové. První se týká radarů MADR, druhý pak protiletadlového systému SPYDER.

Smlouvu na pořízení osmi souprav radiolokátoru středního dosahu MADR podepsala ČR se Státem Izrael formou vláda-vláda v prosinci 2019. Jedná se o jeden z nejmodernějších existujících systémů, jenž je součástí například proslulého systému Iron Dome. Ve výzbroji ho budou mít vojáci 26. pluku velení, řízení a průzkumu, kde nahradí zastaralou sovětskou techniku.

V České republice je v současnosti všech osm 3D radiolokátorů. Projekt doprovází zpoždění, které bylo způsobeno především technickými problémy na straně dodavatele. Kvůli zdržení musela česká vláda v prosinci prodloužit související program „Udržení a rozvoj schopností Vzdušných sil AČR“.

O komplikacích ministryně Černochová hovořila i s Joavem Galantem a vyjádřila přání, aby problémy byly napraveny tak, aby „radiolokátory mohly být do výzbroje armády zavedeny co nejdříve“.

Smlouvu na dodávku kompletů SPYDER uzavřelo Ministerstvo obrany ČR se Státem Izrael v říjnu 2021 opět formou vláda-vláda. Projekt zahrnuje čtyři protiletadlové raketové baterie SPYDER na podvozcích Tatra 815-7 v konfiguraci 8x8, standardně užívaných v Armádě ČR. Česká armáda komplety SPYDER obdrží do konce roku 2026.

„U všech akvizičních projektů je pro nás důležité zapojení domácího obranného průmyslu,“ konstatovala ministryně. České firmy jsou zapojeny do obou hlavních vyzbrojovacích projektů a budou participovat i na zakázce na pořízení protiletadlových střel I-Derby. „V oblasti obranně-průmyslové spolupráce je naším cílem také propojit české a izraelské firmy a podpořit vznik společných projektů,“ dodala. Velký potenciál v oblasti nejmodernějších technologií má projekt izraelské společnosti ELBIT, která má ve spolupráci s českou firmou LPP zájem vybudovat centrum výroby bezpilotních prostředků na území ČR.

„Vynikající politické vztahy mezi oběma zeměmi usnadňují posilování obchodní spolupráce, přičemž kombinace izraelských nejpokročilejších technologií a obchodních schopností s českou tradicí inženýrství a strategickou polohou v srdci Evropy mohou oběma stranám přinést vynikající výsledky, a to především, a nejen v oblasti obranného průmyslu,“ sdělila na závěr ministryně Jana Černochová.

Ministři obrany Jana Černochová a Joav Galant

Ministři obrany Jana Černochová a Joav Galant

Autor: Jana Měrková

Obrázek x z y

Ze setkání na ministerstvu obrany

Ze setkání na ministerstvu obrany

Autor: Jana Měrková

Obrázek x z y

Ze setkání na ministerstvu obrany

Ze setkání na ministerstvu obrany

Autor: Jana Měrková

Obrázek x z y

Ze setkání na ministerstvu obrany

Ze setkání na ministerstvu obrany

Autor: Jana Měrková

Obrázek x z y

Ministři obrany Jana Černochová a Joav Galant
Ze setkání na ministerstvu obrany
Ze setkání na ministerstvu obrany
Ze setkání na ministerstvu obrany
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688