ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  08.02.2024 12:06:00

Komise vítá předběžnou dohodu o zákazu všech zbývajících záměrných použití toxické rtuti v EU

Předběžná dohoda o zákazu všech zbývajících úmyslných použití

Komise vítá předběžnou politickou dohodu dosaženou mezi Evropským parlamentem a Radou ohledně návrhu Komise na revizi nařízení o rtuti. Vzhledem k dostupnosti alternativ zakáže revidované nařízení o rtuti poslední záměrná zbývající použití rtuti v EU. Tím, že toto revidované nařízení zakazuje používání zubního amalgámu od 1. ledna 2025 a zavádí zákaz výroby, dovozu a vývozu některých světelných zdrojů obsahujících rtuť, dále ochrání Evropany před toxickou rtutí. To představuje významný krok vpřed v oblasti ochrany lidského zdraví a zajištění významných přínosů pro životní prostředí v souladu s ambicí EU v oblasti nulového znečištění.

Nový právní předpis pomůže EU a jejím členským státům splnit jejich závazky v rámci Zelené dohody pro Evropu, strategie pro udržitelnost v oblasti chemických látek a akčního plánu pro nulové znečištění.

Členské státy budou muset přejít od zubního amalgámu k bezrtuťovým zubolékařským výplňovým materiálům. Budou rovněž muset ukončit výrobu a vývoz světelných zdrojů obsahujících rtuť a místo toho je nahradit bezrtuťovými alternativami, jako jsou LED, které jsou rovněž energeticky účinnější. Tato opatření jsou v souladu s opatřeními přijatými podle jiných příslušných právních předpisů EU, jako je nařízení o omezení nebezpečných látek (RoHS).

Konkrétní výsledky

  • Používání a vývoz zubního amalgámu budou zakázány do 1. ledna 2025.
  • Členským státům, které potřebují více času na přizpůsobení svého vnitrostátního systému zdravotní péče, bude povolena omezená a dočasná odchylka do 30. června 2026 pro používání, výrobu a dovoz zubního amalgámu.
  • Používání, výroba a dovoz zubního amalgámu budou nadále povoleny pro zvláštní lékařské potřeby, pokud to lékař považuje za nezbytně nutné.
  • Výroba, dovoz a vývoz šesti dalších světelných zdrojů obsahujících rtuť budou zakázány od 31. prosince 2025 nebo 30. června 2026 v závislosti na kategorii světelných zdrojů.

Další kroky

Evropský parlament a Rada nyní musí nové nařízení před jeho vstupem v platnost formálně přijmout. Poté vstoupí v platnost 20 dní po vyhlášení v Úředním věstníku EU.

Pozadí

Rtuť je velmi toxická látka, která představuje celosvětovou a významnou hrozbu pro lidské zdraví a životní prostředí. Používá se v průmyslových procesech a v řadě výrobků, včetně světelných zdrojů a zubního amalgámu. Expozice vysokým hladinám rtuti může poškodit centrální nervový systém, plíce, ledviny a imunitní systém.

Nařízení o rtuti chrání lidské zdraví a životní prostředí před antropogenními emisemi a úniky rtuti. Zabývá se tak celým životním cyklem rtuti od primární těžby rtuti až po konečné odstranění odpadu obsahujícího rtuť. Stávající nařízení již od 1. července 2018 zakázalo používání zubního amalgámu u dětí a těhotných žen.

Minamatská úmluva o rtuti je navíc hlavním mezinárodním právním rámcem, jehož cílem je chránit lidské zdraví a životní prostředí před antropogenními emisemi a úniky rtuti do ovzduší, vody a půdy. Stejně jako nařízení o rtuti se zabývá celým životním cyklem rtuti.

Dne 14. července 2023 přijala Komise návrh revize nařízení o rtuti. Zákon má klíčový význam pro kontrolu znečištění rtutí. Provádí rovněž mezinárodní závazky v EU, zejména Minamatskou úmluvu.

Pro více informací

Návrh Komise na revizi nařízení o rtuti (14. července 2023)

Posouzení dopadu

Quote

Není důvod pokračovat v používání rtuti v našem každodenním životě, pokud jsou zdravotní rizika tak dobře zdokumentována. Nyní máme k dispozici účinné alternativy zubního lékařství a lamp. Díky revizi nařízení o rtuti je EU na dobré cestě k tomu, aby se stala první bezrtuťovou ekonomikou a aby učinila další krok směrem k budoucnosti bez toxických látek pro občany EU a naše životní prostředí.
Virginijus Sinkevičius, komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov 2024-02-07

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688