Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  08.02.2024 08:10:22

Dovoz ruského plynu do Česka prudce stoupl, říká UniCredit Bank. Z „ruského směru“ do Česka míří nejvíce plynu za čtyři roky, může ale aspoň zčásti jít o dovoz ne-ruského plynu ze zásobníků na Ukrajině

Podíl ruského plynu na importu do České republiky v poslední době prudce vzrostl ; letos v lednu činil asi 62 procent, uvádí UniCredit Bank na základě dat Českého statistického úřadu. V listopadu 2023 to podle téže banky bylo 26 procent, v prosinci pak 2023 pak 58 procent.

K obnovení dodávek ruského plynu do ČR došlo už loni v říjnu, jak na to autor tohoto textu upozorňoval na základě dat Bloombergu v listopadu 2023. Pikantní je, že ruský plyn do Česka proudil – podle pozdějších dat samotného ministerstva průmyslu – už v době, kdy ministerstvo průmyslu ještě tvrdilo, že do Česka neproudí „ani kubík ruského plynu“.

Průtok plynu předávací stanicí Lanžhot, ze Slovenska do Česka, dosáhl začátkem prosince 2023 denní hodnoty až 176,2 milionu kilowatthodin, vyplývá z dat společnost NET4GAS. Jedná se o nejvyšší denní průtok touto hraniční stanicí od roku 2019.

Jde tak samozřejmě i o nejvyšší průtok od předloňského září, kdy několik explozí na plynovodech Nord Stream 1 a Nord Stream 2 definitivně znemožnilo přepravu plynu z Ruska přes Německo nakonec až také právě do Česka. Tento ruský plyn ovšem neproudil do Česka přes Lanžhot, nýbrž přes Krušné hory.

Poměrně vysoké hodnoty průtoku plynu stanicí Lanžhot jsou patrné i z dat za letošní leden. Pohybují se v pásmu od 85 do zhruba 112 milionů kilowatthodin denně. Lanžhot nyní představuje prakticky jedinou předávací stanici, kterou může do Česka proudit ruský plyn. Loni v prosinci stanicí Lanžhot ze Slovenska do Česka protekl vůbec nejvyšší měsíční objem za celé období od prosince 2019.

Obchodníci s plynem totiž od loňského října až do současnosti umenšují svůj dovoz ze západní části Evropy, zatímco umocňují svůj dovoz ruského plynu hlavně z přebytků na středoevropském trhu

Nelze ovšem vyloučit, že stanicí Lanžhot může protékat i výraznější objem ne-ruského plynu, který si předtím obchodníci uskladnili v zásobnících na Ukrajině. Ukrajina disponuje značnou kapacitou zásobníků, takže po naplnění zásobníků v zemích EU se unijní obchodníci jali využít k uskladnění také právě kapacity na Ukrajině. Vláda v Kyjevě přišla s pobídkami v podobě levné ceny uskladnění plynu či tříletého zrušení cla právě na plyn, které výrazně usnadňuje jeho reexport zpět do zemí EU.

Vzhledem k tomu, že zásobníky v zemích EU byly ještě loni v listopadu naplněny z takřka sta procent, v několika členských zemích Unie i na více než sto procent, představovala Ukrajina – konkrétně hlavně její západní část, kde se neválčí – vítanou dodatečnou kapacitu k uskladnění ne-ruského plynu. Nadále relativně – na tuto část roku – velký objem uskladněného plynu, v EU i na Ukrajině, pomáhá v současnosti držet referenční burzovní cenu plynu platnou pro EU meziročně o zhruba 50 procent níže. Z tohoto zlevnění profitují také české domácnosti, jimž tak letos klesá – a zřejmě dále klesne – neregulovaná složka ceny plynu.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom / Chief Economist, Trinity Bank

Dodavatelé elektřiny dále snižují ceny – přinášíme aktuální srovnání. Na tarif pod 3 tis. Kč za MWh se však stále čeká

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

11.02. 21:39  Prý to není pravda! (laik)
09.02. 12:12  Zastavme to! (Tomasso)
09.02. 11:50  plyn (bobo)
08.02. 08:32  jasně ukrajinský plyn (Bobek)
08.02. 08:31  Prý to není pravda! (Kevlar)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688