Export (export.cz)
Export  |  04.01.2024 08:42:00

„Země pohostinnosti“ Senegal láká turisty i podnikatele v cestovním ruchu

Senegal je oblíbenou turistickou destinací. Více než 330 slunečných dnů za rok, 700 kilometrů pláží Atlantského oceánu, 1-2 hodinový časový posun vůči Evropě nebo exotická kultura patří mezi hlavní lákadla západoafrické země, která se navíc pyšní svou dlouhodobou vnitrostátní stabilitou. Vláda si klade za cíl umístit Senegal mezi 5 nejatraktivnějších turistických zemí v Africe a ztrojnásobit roční počet turistů. Pro české podnikatele a investory se nabízí široká škála možností, jak se uplatnit v „pays de la téranga“, zemi pohostinnosti.

Foto: Shutterstock

Senegalské ekonomické ukazatele jsou velmi dobré s předpokládaným tempem růstu na rok 2024 ve výši 5 %, které by se díky zahájení těžby nových ropných polí mělo v příštích měsících zvýšit na 10 %. Generální ředitel národní agentury pro rozvoj a propagaci pobřeží a turisticky zajímavých oblastí Senegalu uvádí hlavní důvody pro investování v Senegalu: zdravá a konkurenceschopná ekonomika, výborná regionální a mezinárodní geografická poloha, dobrá politika přímých zahraničních investic, zdarma pohyb kapitálu bez dvojího zdanění a mladá i kvalifikovaná pracovní síla. Vláda klade důraz na kulturní turistiku, plážová letoviska, národní parky, rozlehlé pobřeží Senegalu a vlastnictví až sedmi míst světového dědictví UNESCO jako hlavní národní turistické atrakce. Cestovní ruch představuje cca 7 % HDP a zaměstnává nejméně 100 000 osob.

PŘILÁKAT TŘI MILIONY TURISTŮ ROČNĚ

Vládní rozvojový program Plán rozvíjejícího se Senegalu (PSE) si klade za cíl přilákat až tři miliony turistů ročně. Infrastruktura v cestovním ruchu aktuálně čítá více než 1 100 hotelů a ubytovacích zařízení s kapacitou 41 500 lůžek, 330 cestovních kanceláří, nespočet neformálních aktérů a nadále se rozšiřuje. Dobrým příkladem je nedávná investice africké skupiny Azalai ve výši 22 miliard západoafrických franků (33 milionů eur) – prezident Macky Sall loni v listopadu slavnostně otevřel nový 4-hvězdičkový hotel Azalai na lukrativním místě dakarského pobřeží s 200 pokoji a suites, konferenčními prostory a luxusní restaurací.

VÝSTAVBA A RENOVACE

Slavnostní otevření tohoto hotelu potvrzuje vzestup turistického sektoru a efektivní opětovné lákání „destinace Senegal“. V hlavním městě a jeho okolí přibývá projektů na renovaci a výstavbu hotelů, které provádějí místní i mezinárodní operátoři, a pokračují v tendenci, která začala cca před deseti lety. Pro ilustraci: Aktuálně probíhá výstavba zařízení pod značkou Movenpick Hotels & Resorts s 462 pokoji, dvou prestižních 5-hvězdičkových hotelů Sheraton a také Aloft Hotel. K propagaci destinace Senegal přispívá také rozvoj vysoce kvalitní silniční, letištní a říční a námořní infrastruktury a dostupnost platebních možností díky fintech.

Za zmínku stojí také nové přímořské letovisko otevřené v roce 2022: velký 5-hvězdičkový hotelový komplex Riu Baobab s 522 pokoji. Investice tohoto druhu je nejvyšší v zemi a celkově nejvyšší v zahraničí pro velkou španělskou skupinu RIU. Ve druhé fázi se počítá s rozšířením na celkem 1 024 pokojů za celkovou sumu 92 miliardy západoafrických franků (140 milionů eur). Hotel je od svého otevření téměř kompletně vybookovaný a jezdí sem mimo jiné i čeští, slovenští či polští klienti na pobytové zájezdy cestovních agentur. Tento hotel dává nový impuls turistickému sektoru i celé místní ekonomice. Do jeho konstrukce se zapojilo přes 800 senegalských dělníků a personál tvoří převážně místní.

Ilustrační foto z Dakaru: Shutterstock

HOSTOVÁNÍ VELKÝCH AKCÍ

Turistický sektor se adaptuje na stoupající zájem o Senegal jako spolehlivé místo pro organizování velkých mezinárodních akcí. Pořadatelé mezinárodních fór a veletrhů lákají do země desítky tisíc hostů ročně. Obrovskou akcí v hledáčku všech aktérů cestovního ruchu pak jsou Letní olympijské hry mládeže, které se budou v Senegalu konat v roce 2026. Od 31. října do 13. listopadu 2026 se v zemi sejdou nejlepší mladí sportovci světa. Tyto hry, které se budou konat na třech místech (Dakar, Diamniadio a Saly), mají za cíl sloužit jako katalyzátor proměny Senegalu prostřednictvím sportu a zároveň se stát modelem pro budoucí hostitele této akce.

Stát dal v roce 2022 k dispozici obálku ve výši 75 miliard franků (114 milionů eur) na financování investičních potřeb společností působících v oblasti cestovního ruchu a letecké dopravy. Mezi podpůrná vládní opatření k dalšímu posílení odvětví je vhodné zahrnout také vzdělávání v oborech napříč cestovním ruchem včetně hotelnictví a gastronomie v objemu 627 milionů franků (cca 1 milionu eur), jakož i financování 52 investičních projektů ve výši 1,9 miliardy franků (2,8 milionů eur) do roku 2024. Také mezinárodní partneři a donoři věnují cestovnímu ruchu patřičnou pozornost.

Ve druhé fázi programu PSE (2018-2023) je kladen důraz i na pozitivní image a marketing destinace Senegal, například organizace akcí na zdrojových trzích či propagace domácího cestovního ruchu. Právě vnitrostátní turismus zachránil sektor během pandemických let, kdy počty mezinárodních turistů klesly až o dvě třetiny. Díky společnému úsilí se Senegal stává trendem pro turisty z celého světa. V roce 2023 uspořádal módní gigant Chanel každoroční akci Métiers d’art v Dakaru, čímž se etabloval jako první evropská luxusní značka, která uspořádala módní přehlídku v subsaharské Africe. Dakar, hlavní město Senegalu, byl v roce 2023 mimo jiné zařazen na seznam 50 mimořádných destinací k prozkoumání podle amerického Time Magazine.

BUDOUCÍ STRATEGIE A PŘÍLEŽITOSTI

Kromě vzestupu klasické turistiky se Senegal zaměřuje na podporu etického, udržitelného a ekologického cestovního ruchu, který může přispět k jeho dlouhodobému a inkluzivnímu hospodářskému rozvoji. Letošní turistická sezóna je „plná optimismu“, protože údaje Národní agentury pro statistiku a demografii (ANSD) zveřejněné v červenci 2023 ukazují přílet 1 830 000 návštěvníků přes tři hlavní letiště, což převyšuje prognózy místních úřadů. Za první polovinu roku 2023 se tok cestujících na mezinárodním letišti Dakar Blaise Diagne International Airport (AIBD) zvýšil o 18 % ve srovnání s prvními šesti měsíci roku 2022 a dosáhl 1 393 000 cestujících. To představuje navýšení o 19 % ve srovnání s obdobím před covidem v roce 2019.

V říjnu 2023 se sešli hlavní aktéři senegalských struktur letecké dopravy, turistiky a podpory investic (ASPT, AIBD, APIX, SAPCO), aby představili obchodní a investiční příležitosti, které Senegal nabízí. Přítomnost velkých společností sektoru cestovního ruchu v Senegalu, jako jsou Riu Hotels & Resorts, TUI Group, FRAM, Accor, Mariott a Radisson Hotels & Resorts, ilustruje zájem investovat v zemi. Integrované turistické oblasti Saloum Delta, Pointe Sarene a Mbodiene představují klíčová lákadla pro nové potenciální partnery. Rýsují se příležitosti také pro podnikatele a investory z Česka, protože potenciál Senegalu je přes veškeré výše zmíněné projekty a investice zdaleka nevyužit.

Tereza Hankeová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Dakaru

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688