ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  06.02.2024 15:36:00

Snazší přístup venkovských oblastí k finančním prostředkům EU díky souboru nástrojů EU pro venkov

Komise spustila soubor nástrojů pro venkov

Komise dnes spustila novou interaktivní příručku, která mapuje všechny možnosti financování, které jsou na úrovni EU k dispozici pro venkovské oblasti. Fondy a programy EU, které mohou podpořit udržitelný růst a dobré životní podmínky ve venkovských oblastech. Určení nejvhodnější možnosti však není pro potenciální příjemce vždy jednoduché. Soubor nástrojů pro venkov shromažďuje možnosti financování z 26 různých fondů EU, od společné zemědělské politiky po fondy soudržnosti, Horizont Evropa a Nástroj pro oživení a odolnost. Při několika kliknutí mohou podnikatelé na venkově a místní orgány najít nejlepší dostupné finanční prostředky, které jim pomohou s přípravou jejich projektu.

Tato nově spuštěná komplexní brána k financování a podpoře iniciativ EU, které jsou k dispozici pro venkovské oblasti v EU, má za cíl vybavit žadatele znalostmi a nástroji potřebnými k řešení místních potřeb. Příjemci mohou být místní orgány, instituce, podniky, sdružení a jednotlivci.

FINANCOVÁNÍ A PODPORA VENKOVSKÝCH OBLASTÍ VE VŠECH JAZYCÍCH EU

Nový nástroj nabízí automatické překlady do všech jazyků EU. Interaktivní vyhledávač financování umožňuje uživatelům filtrovat stávající systémy na základě několika kritérií:

  • jejich úlohy nebo organizace;
  • činnost, kterou chtějí provádět (například zlepšení infrastruktury, řešení společenských výzev, posílení místního hospodářství, posílení odolnosti vůči změně klimatu a udržitelnosti);
  • druh podpory, kterou hledají: granty, finanční nástroje (např. půjčky a záruky) nebo technická pomoc, jako jsou poradenské služby, odborná příprava, mentorské programy, podpůrné sítě atd.

Po zúžení výběru na nejdůležitější možnosti jsou klíčové informace o současných programech a iniciativách snadno dostupné v informačních přehledech, které lze vytisknout. Ty vysvětlují, jak jsou jednotlivé možnosti relevantní pro venkovské oblasti, a obsahují praktické podrobnosti, odkazy na výzvy a příslušná kontaktní místa.

TIPY, POKYNY A INSPIRATIVNÍ PŘÍBĚHY

Soubor nástrojů pro venkov rovněž poskytuje rozsáhlé pokyny, jak co nejlépe využít dostupných příležitostí. Uživatelé se mohou inspirovat a prozkoumat širokou škálu příkladů a případových studií a zjistit, jak již byly finanční prostředky a podpůrné mechanismy EU úspěšně provedeny ve venkovských oblastech v celé EU. Na kliknutelné mapě je zobrazeno mnoho inspirativních příběhů – například družstvo Biovilla v Portugalsku se stalo hlavním aktérem udržitelnosti a ochrany životního prostředí, a to díky podpoře přírodního cestovního ruchu, vzdělávacích programů a činností zaměřených na obnovu krajiny díky kombinaci soukromých fondů a fondů EU. Na základě podobného přístupu podporuje organizace Meridaunia v Itálii vedle místních zemědělských produktů zkušenosti s venkovským, environmentálním a kulturním cestovním ruchem, čímž se zvýšila konkurenceschopnost a pověst oblasti Monti Dauni. V Rumunsku fondy EU spolufinancovaly založení výroby dřevěné hračky, která nyní vyváží po celém světě a vytváří několik pracovních míst.

Oddíl o zdrojích obsahuje pokyny, zprávy a příručky o možnostech financování EU pro konkrétní odvětví, včetně širokopásmového připojení, kultury, vzdělávání, energetiky, životního prostředí a cestovního ruchu. Další podkladové materiály jsou k dispozici v častých otázkách a na stránkách.

Pozadí

Soubor nástrojů pro venkov je součástí dlouhodobé vize Komise pro silnější, propojené, odolné a prosperující venkovské oblasti v EU.

Venkovské oblasti EU pokrývají 83 % území EU a jsou domovem 30 % obyvatel EU. V roce 2021 představila Evropská komise svou dlouhodobou vizi pro venkovské oblasti EU, v níž určila výzvy a obavy, jimž čelí, jakož i řadu příležitostí, které mají k dispozici. Kromě všech fondů EU, které přispívají k podpoře prosperujících venkovských oblastí, se vize opírá o dva pilíře, které se vzájemně doplňují: akční plán pro venkov a Pakt pro venkov. Akční plán předkládá čtyři oblasti činnosti Evropské komise s cílem podnítit silnější, propojené, odolné a prosperující venkovské oblasti EU. Pakt pro venkov je rámcem pro spolupráci mezi orgány a zúčastněnými stranami, které jsou ochotny jednat v oblasti rozvoje venkova na evropské, vnitrostátní, regionální a místní úrovni.

Podrobné statistiky a analýzy týkající se venkovských oblastí EU, které se týkají hospodářských, sociálních a environmentálních aspektů, jsou k dispozici na stránkách Střediska pro sledování venkova.

Pro více informací

Vize pro venkovské oblasti

Středisko pro sledování venkovských oblastí

Pakt o venkově

Fórum startupů

Quote

Velmi vítám spuštění souboru nástrojů EU pro venkov, díky němuž je financování z EU otevřené, přístupné a praktické pro venkovské komunity. Pomocí tohoto souboru nástrojů mohou obyvatelé venkova uvolnit nové zdroje a uvolnit nové příležitosti pro své komunity. Vyzývám všechny místní orgány, komunitní skupiny a vedoucí představitele podniků v našich venkovských oblastech, aby se do tohoto souboru nástrojů zapojili a prozkoumali, jak může EU financovat svou budoucnost.
Janusz Wojciechowski, komisař pro zemědělství 2024-02-05

Politika soudržnosti je jedinou místně orientovanou politikou v EU, která umožňuje přizpůsobit strategie a investice specifickým potřebám a přednostem našich území. Poskytuje tolik potřebnou podporu venkovským oblastem, aby jim pomohla snížit regionální rozdíly a čelit výzvám vylidňování a odlivu mozků. Spuštění dnešního nástroje znamená, že jsme o krok blíže k tomu, abychom lidem poskytovali informace, které potřebují, pokud jde o financování z EU, a o nesčetné příležitosti, které nabízí, abychom zajistili, že tito lidé, jejich podniky a regiony budou i nadále prosperovat. Lidé si budou moci svobodně vybrat finanční prostředky, které nejlépe vyhovují jejich potřebám, což jim umožní plně rozvinout potenciál venkovských oblastí v celé EU.
Elisa Ferreirová, komisařka EU pro soudržnost a reformy 2024-02-05

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688