mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  31.01.2024 07:30:00

Velvyslanectví v Soulu navázalo spolupráci s Korea Importers Association. České exportéry tak může ještě efektivněji propojit s jejich partnery v Koreji

31.01.2024 / 05:48 | Aktualizováno: 31.01.2024 / 07:30

Velvyslanec Ivan Jančárek jednal v tomto týdnu s předsedou Korea Importers Association, panem Kim Byung Kwan. Hlavním tématem setkání se zástupci této nejvýznamnější korejské asociace sdružující místní importéry bylo představit Česko jako atraktivního partnera a rovněž nalézt nové možnosti navýšení dovozu českých produktů do této východoasijské země. Ve spolupráci se zastoupením agentury CzechTrade připravil obchodní úsek úřadu prezentaci přímo pro členy asociace z řad firem.

Dovoz do Jižní Koreje se zvyšuje. Zatímco jeho objem dosáhl v roce 2021 hodnoty 569 miliard EUR, v roce 2022 činil 676 miliard EUR, což představuje nárůst o 18,9 %. Mezi hlavními dováženými produkty byly v roce 2021 například ropa a zemní plyn, výpočetní technika či léčiva. Podle zboží se import dělil na polotovary za 289 miliard EUR, komodity za 118 miliard EUR, kapitálové zboží za 84 miliard EUR, spotřební zboží za 75 miliard EUR a další zboží za 3 miliardy EUR. Korea Importers Association (pozn. známá také pod zkratkou KOIMA) je hlavní korejskou asociací sdružující zdejší importéry do všech odvětví místního trhu. Její členové vidí v současnosti potenciál zejména v biotechnologii, zdravotnickém průmyslu a zelené ekonomice. Pro Koreu roste kvůli nejistotě v globálních dodavatelských řetězcích význam diverzifikace zemí, ze kterých importuje. Za hlavní výzvy pro vstup zahraničních importérů do Koreje považují členové KOIMA přísné hygienické a zdravotní normy, ochranářská opatření u některých klíčových odvětví jako třeba zemědělské produkty, jazykovou bariéru a omezené množství volně dostupných informací na internetu a v neposlední řadě zdlouhavost importního procesu od nalezení správného distributora po podpis konečné smlouvy.

V čele s velvyslancem Ivanem Jančárkem uspořádalo Velvyslanectví ČR v Jižní Koreji na konci ledna setkání se zástupci hlavní korejské asociace sdružující místní importéry – Korea Importers Association. Jejímu předsedovi Kim Byung Kwan velvyslanec Česko představil jako atraktivního partnera s širokým exportním potenciálem, jehož rozsah sahá od optických přístrojů až po potraviny. Oba partneři se shodli na tom, že mezi oběma zeměmi existuje velký potenciál, kterého je třeba využít a vzájemnou výměnu dále navyšovat. Klíčem k tomu může být například konání pravidelných networkingových webinářů, účast na importním veletrhu KIF v Soulu či incomingové mise korejských importérů do ČR. Jednání se účastnili také zástupci širokého spektra korejských importních společností – od strojírenství až po vybavení domácností. Právě těm byla určena následná prezentace, kterou pro ně zrealizoval obchodní úsek velvyslanectví společně se zastoupením agentury CzechTrade. Obchodní bilance Česka s Koreou je dlouhodobě pasivní, což je škoda, protože čeští producenti zde mají rozhodně co nabídnout. Věřím, že právě i díky takovým B2B iniciativám našeho úřadu se bude trend postupně zlepšovat a více našich výrobků se dostane k místním spotřebitelům,“ sdělil po jednání velvyslanec Jančárek.

Další důležité informace k importu do Koreje je možné získat na odkazech níže:
1. Korea Importers Association : https://eng.koima.or.kr/koima_net/index.do#none
2. Korea Trade-Investment Promotion Agency: https://www.kotra.or.kr/english/index.do
3. Korea International Trade Association: https://kita.org/

Prezentace pro korejské importní společnosti

Prezentace pro korejské importní společnosti

Velvyslanectví v Soulu navázalo spolupráci s KOIMA

Velvyslanectví v Soulu navázalo spolupráci s KOIMA

V případě zájmu mohou české společnosti kontaktovat obchodní oddělení zastupitelského úřadu ČR v Soulu na adrese: seoul.commerce@mzv.gov.cz a rovněž zastoupení agentury CzechTrade na adrese: michal.stroka@czechtrade.cz.

Jakub Kopecký, ekonomický specialista ZÚ Soul


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688