mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  02.02.2024 22:33:00

Výstava Poklady z archivu Sokola San Francisko

Výstava Poklady z archivu Sokola San Francisko

02.02.2024 / 22:22 | Aktualizováno: 02.02.2024 / 22:33

Českoamerická historie je stále živá říkali si zřejmě přítomní návštěvníci výstavy, která ukazuje stodvacetiletou historii nejstarší sokolské jednoty na západě USA. Celé vedení Sokola v San Francisku podpořilo GK Los Angeles v jeho snaze pomoci zachránit českoamerickou historii a prohlédlo si nejzajímavější předměty ze svého archivu dříve, než se veškeré sbírky odstěhují do Národního muzea v Praze.

Dne 27. ledna 2024 zahájil generální konzul ČR v Los Angeles v tzv. Front Gallery GK výstavu „Treasures from the Sokol San Francisco Archive“. Za účasti zvláštního zmocněnce pro krajanské záležitosti Jiřího Krátkého se akce zúčastnilo přes padesát hostů, z nich nejvíce právě ze Sokola ze San Franciska a Los Angeles, dále se zúčastnili zástupci českých škol v obou městech, krajanská skupina ze San Diega a též nejstarší nesokolský spolek v Kalifornii, Pasadena Beseda, která v letošním roce oslaví sté výročí svého vzniku.

Součástí akce bylo také vystoupení zvláštního zmocněnce pro krajanské záležitosti Jiřího Krátkého, který informoval přítomné krajany o vývoji zákona o korespondenční volbě, novinkách v problematice krajanských spolků na MZV a situaci českých škol v zahraničí. Přítomným krajanským spolkům také předal šeky s finančním příspěvkem na činnost v roce 2024.

Výstava představuje velmi malou ukázku materiálů, které převzal generální konzul od Sokola San Francisko, reprezentuje činnost organizace od jejích počátků až do současnosti, prezentuje její publikace, pozvánky na akce ad. Pro účastníky vernisáže byly představeny také řady trofejí z amerických sokolských sletů a další trojrozměrné předměty, které byly „nalezeny“ ve skladě Sokola. Ukázky ze San Franciska doplnilo několik zajímavostí z Los Angeles, které získal generální konzul ze soukromých sbírek potomků krajanů. Všechny předměty – jejichž velkou část už přímo v sídle GK shlédl vloni generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš – budou předány do sportovní sbírky Historického muzea NM, respektive do sbírek krajanských publikací Náprstkova muzea NM, Národní knihovny a knihovny Libri Prohibiti.

Po otevření výstavy představil generální konzul Olša, Jr. krajanské obci také nové prostory GK, které budou používány pro kulturní a společenské akce jak vlastní tak krajanské, prezentace firem apod. V dosud nepřestavěných prostorách pak J. Olša, Jr. seznámil krajany s historií českých spolků, konzulátů a krajanů v Los Angeles, které začínají už v 80. letech 19. století.

 

Výstava bude otevřená v pracovní době generálního konzulátu do začátku léta t.r.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688