mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  02.02.2024 09:47:00

Český aerospace průmysl měl na Dubai Airshow 2023 silné zastoupení

Český aerospace průmysl měl na Dubai Airshow 2023 silné zastoupení

27.11.2023 / 11:44 | Aktualizováno: 02.02.2024 / 09:47

Prezentace českého leteckého a vesmírného průmyslu na letošním ročníku prestižního veletrhu Dubai Airshow ve dnech 13. – 17. listopadu 2023 proběhla pod záštitou Asociace leteckého a kosmického průmyslu (ALKP) ve spolupráci s rezorty obrany, průmyslu a zahraničí. Vedoucím české delegace čítající zástupce 12 českých podniků, včetně firem jako jsou Aero Vodochody, Aircraft Industries (dřívější Let Kunovice) či PBS Group, byl náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec. Akce, která byla realizována formou projektu ekonomické diplomacie (PROPED) a Českých oficiálních účastí, se zúčastnil i velitel vzdušných sil ČR generálmajor Ing. Petr Čepelka, velvyslanec Josef Koutský a prezident ALKP Josef Kašpar.

Kromě českých výrobců letadel Aero Vodochody a Aircraft Industries byly v české firemní delegaci přítomny i státní opravárenský podnik LOM PRAHA a jeho dceřiná společnost VR GROUP, ERA a Mesit ze skupiny OMNIPOL, technologický holding LPP, specialisté na nedestruktivní testování ze společnosti Radalytica, výrobce leteckých podvozku Charvát AXL, CSG Aerospace, PBS, MGM Compro či Ray Service. Česká národní expozice se představila ve velkoryse koncipovaném dvoupatrovém výstavním pavilonu moderního designu v podobě letiště, který vynikal i mezi světovou konkurencí zvučných jmen. Na stojánce mezinárodního dubajského letiště Al Maktoum International Airport pak byl k vidění i kunovický letoun L 410 NG, který na akci přiletěl z ČR. Josef Koutský, velvyslanec ČR v SAE, k silné české účasti a prezentaci na Dubai Airshow poznamenal, že „Česká republika jako země se silnou tradicí v leteckém a obranném průmyslu nemůže na Dubai Airshow chybět. Letošní česká účast navazuje na úspěšnou českou misi na Dubai Airshow v roce 2021 a nepochybně přispěje k posílení vzájemného vztahu se Spojenými arabskými emiráty v těchto důležitých odvětvích“.

Veletrh Dubai Airshow se řadí mezi největší letecké veletrhy na světě, což odráží význam SAE na poli leteckého průmyslu. Veletrh má záběr jak na vojenské, tak na civilní letecké technologie. Na 18. ročníku Dubai Airshow se sešlo více než 1400 vystavovatelů, 180 vystavených letounů, 20 národních pavilónů a 390 armádních a civilních delegací. Z významných dohod uzavřených na letošním veletrhu stojí za zmínku objednávka 95 letounů Boeing 777X a 787 Dreamliner pro aerolinii Emirates v celkové hodnotě 52 mld. USD. K tomu ještě společnost Emirates přihodila objednávku na dalších 15 letadel Airbus A350-900 za 6 mld. USD. Letecká společnost Flydubai pak na veletrhu podepsala smlouvu na dodávku 30 letounů Boeing 787-9 Dreamliner za 11 mld. USD. Kromě těchto „highlights“ byla na veletrhu uzavřena řada významných dohod o spolupráci SAE a světových výrobců týkajících se akvizic ale i technologického transferu pokročilých leteckých systémů do SAE.

Jakub Jaroš, ekonomický a obchodní rada, Zastupitelský úřad ČR v Abu Dhabi

Galerie


Dubai Airshow 2023


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688