ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  02.02.2024 15:21:49

Trh práce v USA se utahuje, šance na rychlý pokles sazeb mizí

Lednová čísla z amerického trhu práce rozhodně neukazují to, co by si investoři nyní přáli. Nedochází k postupnému ochlazování, trh práce naopak v posledních dvou měsících nabírá na síle. Za leden vykázal 353 tisíc nových pracovních míst namísto očekávaných 185 tis. a při mírně vyšší hodnotě oproti prosinci.

Klíčové číslo reportu ministerstva práce zvedá silné nabírání lidí ve školství a zdravotnictví, specializovaných službách či obchodu a dopravě. Když pomineme propouštění v těžebním sektoru, který má minimální váhu, tak nebyl leden slabý v žádné důležité oblasti. A co je ještě podstatnější, po dnešních číslech a všech revizích se ukazuje, že zaměstnanost od 4Q loňského roku opětovně začíná zrychlovat.

Podobný trend pak sledujeme u mezd. Hodinová mzda se za leden zvedla o 0,6 procenta oproti konsensu 0,3 pct. Jde o nejvyšší číslo skoro za dva roky, anualizovaně by to bylo skoro 7,5 pct, a to určitě z pohledu centrální banky není konsistentní s poklesem inflace na 2procentní cíl. Meziroční růst mezd také zrychluje - na 4,5 procenta - což nám opět kreslí pomyslné dno dynamiky během posledního kvartálu loňského roku.

Průzkum v domácnostech hovoří o stagnující nezaměstnanosti na 3,7 procenta, zatímco trh počítal s mírným nárůstem na 3,8 pct. Míra participace zůstává níž, pracovní síly mírně ubylo a i z tohoto pohledu se trh práce spíše utahuje, než naopak.

Březnový termín snížení sazeb Fedu jsme odepsali už před časem, zatímco na finančních trzích se tato myšlenka ještě držela. Po dnešních datech implicitní pravděpodobnost dál klesla, ale asi 20 procent trhu na březen stejně sází. Podle nás je tato možnost už mimo; pokud by se trh práce vyvíjel dál podle současného trendu, tak visí vážný otazník i nad snižováním sazeb v květnu nebo v červnu. Data jsou však obecně dost volatilní a je možné, že únor nastolený trend ještě zpochybní.

Reakce dluhopisového trhu je učebnicová, tedy dochází k prudkému nárůstu výnosů. Akcie sice dostaly zásah, ale jsou nyní díky techům tak nastartované, že je otázkou, zda otázka úrokových sazeb dokáže nadšení zlomit. Vzhledem ke zkušenosti minulého roku vidíme slušnou šanci, že půjde jen o krátké zaváhání a odklad měkčí měnové politiky investoři dokáží přejít.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688