Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  02.02.2024 07:03:19

Americký trh práce zatím zůstává napjatý (Ranní zpráva z finančního trhu)

Pozornost investorů dnes bude soustředěna na odpolední americká data. Klíčová budou ta mapující lednovou situaci na tamním trhu práce. Dosažení předpandemické úrovně v počtu pracovních míst se blíží, trh práce tak sice zatím zůstává napjatý, je ale pouze otázkou času, kdy se dosavadní přísná měnová politika začne negativně projevovat. Tamní míra nezaměstnanosti již zřejmě vzrostla na 3,8 % z prosincových 3,7 %.

Nezaměstnanost v USA nepatrně vzrostla

Pokračující napětí na americkém trhu práce potvrdí dnešní odpolední statistiky. Podle našeho odhadu přidala americká ekonomika během ledna 165 tisíc nových pracovních míst v nezemědělském sektoru v lednu. To je zároveň průměr předešlých tří měsíců, přičemž z toho 105 tisíc tvořily sektory vládní a zdravotnictví, které dohánějí předpandemickou úroveň zaměstnanosti. Tržní konsensus je ovšem ohledně tohoto čísla optimističtější. Obáváme se tedy zklamání, což podporuje i ve středu zveřejněný ADP report. Jakýkoliv horší výsledek, a to i z oblasti výdělků, by mohl vést ke korekci dolarových zisků.

Středoevropský ekonomický kalendář je prázdný. Silnější dolar byl jedním z faktorů působících v tomto týdnu proti české koruně. Případná korekce by v závěru týdně mohla otupit tlaky na oslabování české měny nad 24,90 CZK/EUR, a naopak pomoci část dosavadních ztrát umazat.

Hladina 24,90 CZK/EUR pod tlakem

Euro včera proti dolaru mírně korigovalo ztráty z předchozího dne. Kvůli středečnímu jestřábímu vyznění jednání FOMC zahajoval dolar včerejší evropskou seanci na relativně silných úrovních u 1,078 USD/EUR. Prezident Fedu J. Powell totiž hodně přivřel vrátka pro březnové snížení dolarových sazeb, na které část trhu spekulovala. Během dne euro vyšplhalo nad 1,085 USD/EUR. Inflace za celou eurozónu skončila za leden o desetinu nad tržním očekáváním, a to díky stejnému překvapení u jádrové složky. Bez větší odezvy trhu pak skončila odpolední americká data, která opět vůbec nedopadla špatně: podle předběžných dat byl vzestup tamní produktivity během Q4 23 rychlejší, než se čekalo, naopak jednotkové náklady práce rostly pomaleji. Týdenní počet nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti rostl sice o něco rychleji, nicméně stále se jedná o číslo konzistentní s utaženým trhem práce. A v neposlední řadě pozitivně překvapily lednové indikátory průmyslové aktivity z USA.

Koruna včera opět testovala slabší úrovně, když se pod tlak dostala hladina 24,90 CZK/EUR. Příliš povzbudivě nedopadl lednový PMI průmyslové aktivity, i když našeho pesimistického předpokladu naštěstí dosaženo nebylo. Firmy nadále trápí pokles zakázek, redukují stavy zásob i pracovníků. Při pohledu do budoucna ale již předpokládají, že během letošního roku výroba vzroste. Ministerstvo financí pak odpoledne publikovalo výsledky hospodaření státního rozpočtu ke konci ledna. Meziroční prohloubení schodku jde primárně na vrub obtížné srovnatelnosti načasování některých položek na výdajové straně. Z příjmové strany lze vyčíst náznaky zlepšující se poptávkové situace. Podrobněji jsme tato data komentovali v reportu zde https://bit.ly/3vYUmHb.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.04.2024Americký trh práce zůstává odolný (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
19.10.2023Americký trh práce zůstává napjatý (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.08.2023Americký trh práce zůstává nadále napjatý (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688