ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  31.01.2024 15:30:00

EU a sociální partneři se ve Val Duchesse zavázali posílit sociální dialog a řešit výzvy v oblasti práce

EU a sociální partneři se zavázali posílit sociální dialog

Evropská komise           EU2024BE

Na summitu sociálních partnerů ve Val Duchesse dnes Evropská komise, belgické předsednictví Rady EU a evropští sociální partneři podepsali „Tripartitní prohlášení v zájmu úspěšného evropského sociálního dialogu“. Toto prohlášení je obnoveným závazkem posílit sociální dialog na úrovni EU a spojit sily při řešení klíčových výzev, jimž čelí naše ekonomiky a trhy práce. Jeho cílem je podpořit prosperující podniky, kvalitní pracovní místa a služby a také zlepšit pracovní podmínky.

Sociální dialog, tedy dialog mezi zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů, je základním prvkem evropského sociálního modelu. Přispívá k hospodářské prosperitě, zlepšuje životní a pracovní podmínky, posiluje konkurenceschopnost evropských podniků a pomáhá předvídat a zvládat změny, například v kontextu ekologické a digitální transformace.

Hlavní výsledky summitu

V rámci závazku posílit sociální dialog se Komise, belgické předsednictví Rady EU a evropští sociální partneři dohodli:

  • řešit nedostatek pracovních sil a dovedností: kvalitní pracovní místa a pracovní síla se správnými dovednostmi jsou základním předpokladem konkurenceschopné EU. Téměř dvě třetiny (63 %) středně velkých podniků v nedávném průzkumu Eurobarometr uvedly, že jejich podnikání v současnosti brzdí nedostatek pracovních sil a dovedností. Komise ve spolupráci se sociálními partnery předloží na jaře roku 2024 akční plán pro řešení nedostatku pracovních sil a dovedností. Dále se všichni čtyři signatáři zavázali, že každý přispěje svým dílem k přivedení většího počtu lidí na trh práce, ke zlepšení pracovních podmínek, k usnadnění uznávání kvalifikací a k integraci pracovníků ze zahraničí.
  • učinit evropský sociální dialog středobodem naší společné budoucnosti: sociální partneři hrají zásadní úlohu v tom, jak EU reaguje na měnící se hospodářské a sociální podmínky a přizpůsobuje se jim, a to i s ohledem na ekologickou a digitální transformaci. V prohlášení se znovu zdůrazňuje závazek EU plně respektovat a podporovat úlohu sociálních partnerů a sociálního dialogu.
  • zřídit funkci vyslance pro evropský sociální dialog: Komise zřídí zvláštní funkci vyslance pro evropský sociální dialog, který bude prosazovat a dále posilovat úlohu sociálního dialogu na evropské a národní úrovni. Vyslanec bude podporovat a koordinovat realizaci sdělení Komise o posílení sociálního dialogu v EU a bude kontaktní osobou pro sociální partnery, aby se mohli navzájem informovat o otázkách týkajících se sociálního dialogu.
  • spustit Pakt pro evropský sociální dialog: na dvoustranných a trojstranných setkáních s cílem určit, jak dále posílit sociální dialog na úrovni EU. To zahrnuje institucionální a finanční podporu EU a budování kapacit, mimo jiné prostřednictvím Evropského sociálního fondu plus (ESF+), jakož i dohodnutý dvoustranný přístup k vyjednávání, podpoře a provádění dohod sociálních partnerů. Cílem je uzavřít pakt do začátku roku 2025.

Citáty

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlásila: „Sociální dialog je ústředním prvkem naší jedinečné evropské sociální ekonomiky. Je tomu na den přesně 39 let, co zde ve Val Duchesse projekt evropského sociálního dialogu představil Jacques Delors. Dnes se do Val Duchesse vracíme, abychom v jeho odkazu pokračovali. Naše prohlášení je závazkem spolupracovat na posilování sociálního dialogu a spojit síly při řešení klíčových výzev naší doby, jako je nedostatek pracovních sil a dovedností. Spravedlivá a společná řešení, která budou stejnou měrou přínosem pro zaměstnance i konkurenceschopnost v Evropě, nalezneme jen tehdy, budeme-li spolupracovat.“

Belgický premiér Alexander De Croo uvedl: „Zajištění naší konkurenceschopnosti je klíčovou prioritou belgického předsednictví. Konkurenceschopnost je základem našeho budoucího blahobytu, sociální soudržnosti a ekologické transformace. Proto je naprosto nezbytné řešit nedostatek pracovních sil a dovedností. Potřebujeme více kvalifikovaných pracovníků ve všech odvětvích hospodářství, aby naše zelená budoucnost uspěla a stala se skutečným motorem růstu. Zásadní roli přitom hrají sociální partneři v celé Evropě spolu s vládami na všech úrovních. Posílený a oživený sociální dialog je klíčem k našemu společnému úspěchu.

Souvislosti

Summitu sociálních partnerů ve Val Duchesse v roce 2024 se zúčastnili předsedkyně von der Leyenová, premiér De Croo, místopředseda Schinas, komisař Schmit, belgičtí ministři Dermagne, Vandenbroucke a Clarinval, jakož i zástupci EKOS, Business Europe, SME United a SGI Europe.

Summit oznámila předsedkyně von der Leyenová ve svém projevu o stavu Unie v roce 2023 a v prohlášení o záměru, jakož i v pracovním programu Komise na rok 2024. Schůzka je také vyústěním doporučení Rady z roku 2023 o posílení sociálního dialogu a kolektivního vyjednávání na vnitrostátní úrovni a dále sdělení Komise o posílení a podpoře sociálního dialogu na úrovni EU. První setkání ve Val Duchesse, na kterém se zrodil projekt evropského sociálního dialogu, inicioval bývalý předseda Komise Jacques Delors v roce 1985. Výkonný místopředseda Dombrovskis, místopředseda Schinas a komisař Schmit dále rozpracují opatření vyplývající ze summitu, a to zejména akční plán pro řešení nedostatku pracovních sil a dovedností.

Sociální partneři sehrávají úlohu při zlepšování pracovních podmínek a produktivity, zvyšování konkurenceschopnosti evropských podniků a posilování prosperity a odolnosti Evropy. To je důležité zejména s ohledem na změny, které přinášejí nové technologie, a na potřebu spravedlivého přechodu ke klimatické neutralitě. Sociální partneři mají rovněž zásadní význam pro zaručení spravedlnosti a začlenění na trh práce a pro zajištění toho, aby nikdo nebyl opomenut.

Sociální dialog je zakotven ve Smlouvě o fungování Evropské unie (SFEU) a zdůrazněn v zásadě 8 evropského pilíře sociálních práv a v akčním plánu pilíře. Článek 154 SFEU stanoví povinnost Komise konzultovat se sociálními partnery legislativní návrhy v oblasti sociální politiky a umožnit jim sjednávat dohody, které lze provést prostřednictvím práva EU.

Další informace

Tripartitní prohlášení v zájmu úspěšného evropského sociálního dialogu

Sociální dialog

Komise přichází s konkrétními opatřeními pro větší zapojení sociálních partnerů na vnitrostátní úrovni a na úrovni EU

Quote

Sociální dialog je ústředním prvkem naší jedinečné evropské sociální ekonomiky. Je tomu na den přesně 39 let, co zde ve Val Duchesse projekt evropského sociálního dialogu představil Jacques Delors. Dnes se do Val Duchesse vracíme, abychom v jeho odkazu pokračovali. Naše prohlášení je závazkem spolupracovat na posílení sociálního dialogu a spojit síly při řešení klíčových výzev naší doby, jako je nedostatek pracovních sil a dovedností. Spravedlivá a společná řešení, která budou stejnou měrou přínosem pro zaměstnance i konkurenceschopnost v Evropě, nalezneme jen tehdy, budeme-li spolupracovat.
Ursula von der Leyen, President of the European Commission 2024-01-30

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688