Vlada.cz (Vláda)
Kriminalita a bezpečnost  |  31.01.2024 17:44:00

Bezpečnostní rada státu se zabývala návrhem opatření reagujících na tragickou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy

Bezpečnostní rada státu se ve středu 31. ledna 2024 na mimořádném zasedání za účasti prezidenta republiky Petra Pavla zabývala podrobnou analýzou útoku střelce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, k němuž došlo 21. prosince 2023. Projednala i návrh opatření, která mají omezit riziko opakování této tragické události do budoucna.

Ministr vnitra předložil Bezpečnostní radě státu první komplexní hodnoticí materiál k tragickému útoku vraha, k němuž došlo loni 21. prosince na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

„Masová střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy je bezprecedentní událost, která otřásla celou společností a u mnoha lidí i pocitem bezpečí a jistoty. Samozřejmě stále platí, že Česká republika patří mezi nejbezpečnější země na světě, na tom se nic nemění. Musíme přemýšlet nad tím, jak tuto bezpečnost udržovat, jak ji ještě vylepšit, a hledáme i poučení z té tragické události. Zvýšení bezpečnosti země není samozřejmě jen záležitostí státu, jakkoliv právě stát má v této věci rozhodující a neoddiskutovatelnou roli, ale je to záležitost nás všech. V tomto smyslu jde určitě o sdílenou odpovědnost,“ připomněl premiér Petr Fiala.

Ministerstvo vnitra předložilo návrh 33 preventivních a bezpečnostních opatření reagujících na tragickou střelbu na vysoké škole. Nejde jen o aktivity Ministerstva vnitra, policie a hasičů, ale půjde i o aktivity Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy atd. Opatření budou rozdělena do několika oblastí. Policie České republiky zlepší analytické nástroje, znovu prověří aktuální postupy a výcvik a zaměří se i na osvětu a vzdělávání v oblasti měkkých cílů. Hasičský záchranný sbor připraví nový způsob rychlého informování obyvatel. Ministerstvo vnitra zajistí školení, semináře a posilování kapacit provozovatelů veřejných míst a ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví zajistí také přípravu na nový zákon o zbraních, důslednou digitalizaci systému a provázání registrů a výměnu informací. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy pak vytvoří bezpečnostní standardy pro vysoké školy, zajistí potřebná školení a bude pokračovat v poskytování psychologické pomoci na univerzitách,“ vypočítal hlavní směry navrhovaných opatření předseda vlády.

Bezpečnostní rada státu poté uložila 1. místopředsedovi vlády a ministrovi vnitra předložit vládě návrh dopodrobna rozpracovaných opatření do 26. června 2024.

Další informace naleznete v tiskové zprávě Ministerstva vnitra.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688