ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  31.01.2024 11:38:00

Komise navrhuje, aby se zemědělci v EU mohli po dobu jednoho roku odchýlit od některých zemědělských pravidel

Komise povoluje odchylku od některých zemědělských pravidel

Evropská komise dnes navrhuje, aby zemědělci v EU mohli pro rok 2024 využívat odchylky od pravidel společné zemědělské politiky, které jim ukládají povinnost zachovat určité neproduktivní plochy. Návrh Komise, který byl dnes zaslán členským státům, které o něm budou hlasovat na schůzi výboru, představuje první konkrétní politickou reakci na obavy zemědělců týkající se příjmů. Navazuje rovněž na žádosti, které na zasedáních Rady pro zemědělství nastínilo několik členských států.

Aby zemědělci získali podporu v rámci SZP, na niž mají nárok, musí dodržovat zdokonalený soubor devíti norem příznivých pro životní prostředí a klima. Tato zásada podmíněnosti se vztahuje na téměř 90 % využívané zemědělské plochy v EU a hraje důležitou úlohu při začleňování udržitelných zemědělských postupů. Tento soubor základních norem se označuje jako DZES, což znamená „dobré zemědělské a environmentální podmínky“.

Standard DZES 8 mimo jiné vyžaduje, aby byl minimální podíl orné půdy vyčleněn na neprodukční plochy nebo prvky. Posledně jmenované se obvykle vztahuje na půdu ponechanou ladem, ale také na znaky, jako jsou živé ploty nebo stromy. Zemědělské podniky s méně než deseti hektary orné půdy jsou z této povinnosti obvykle vyňaty. Komise dnes poskytuje všem zemědělcům v EU možnost, aby byli od tohoto požadavku osvobozeni a byli stále způsobilí pro svou základní přímou platbu v rámci SZP.

Zemědělci v EU pěstující plodiny, které vážou dusík (např. čočka, hrach nebo favas) a/nebo meziplodiny na 7 % orné půdy na 7 % své orné půdy, budou místo ponechání půdy ladem nebo neproduktivní. Meziplodiny jsou rostliny, které rostou mezi dvěma hlavními plodinami. Tyto plodiny mohou sloužit jako krmivo pro zvířata nebo jako zelený hnůj. Používání plodin a meziplodin, které vážou dusík, přináší řadu environmentálních přínosů pro zdraví půdy, včetně biologické rozmanitosti půdy a omezení vyplavování živin. Plodiny mají být pěstovány bez přípravků na ochranu rostlin, aby byly zachovány ambice SZP v oblasti životního prostředí.

Návrh Komise je pečlivě nastaven tak, aby zajistil správnou rovnováhu mezi nabídkou vhodné pomoci zemědělcům, kteří čelí četným krizím, na jedné straně a ochranou biologické rozmanitosti a kvality půdy na straně druhé.

O opatření budou v nadcházejících dnech hlasovat členské státy, které se sejdou na schůzi výboru. Poté Komise přistoupí k formálnímu přijetí. Nařízení se použije se zpětnou platností ode dne 1. ledna 2024. Členské státy, které chtějí uplatnit odchylku na vnitrostátní úrovni, musí tuto skutečnost oznámit Komisi do 15 dnů, aby o tom mohli být zemědělci informováni co nejdříve.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlásila:

„Zemědělci jsou páteří potravinového zabezpečení EU a srdcem našich venkovských oblastí. Trvalý závazek Komise je realizován prostřednictvím našeho rozpočtu společné zemědělské politiky v hodnotě 386,7 miliardy eur, který pomáhá stabilizovat příjmy evropských zemědělců a zároveň odměňuje jejich úsilí v oblasti klimatu a udržitelnosti. Dnešní opatření nabízí zemědělcům dodatečnou flexibilitu v době, kdy se potýkají s četnými problémy. Budeme i nadále spolupracovat s našimi zemědělci, abychom zajistili, že SZP dosáhne správné rovnováhy mezi reakcí na jejich potřeby a zároveň i nadále zajišťovat veřejné statky pro naše občany.“

Pozadí

Zemědělci čelí mimořádným obtížím a nejistotám. V minulém roce se zejména vyznačoval značným počtem extrémních meteorologických jevů, včetně sucha, přírodních požárů a záplav v různých částech Unie. Tyto události ovlivňují výstupy a příjmy, jakož i provádění a harmonogram běžných agronomických postupů, což představuje silný tlak na zemědělce, aby se přizpůsobili.

Vysoké ceny energií a vstupů v důsledku ruské agrese vůči Ukrajině, životní náklady/inflace, změny mezinárodních obchodních toků a potřeba podporovat Ukrajinu vyvolaly další nejistoty a tlak na trhu. Cena obilovin ve srovnání s rokem 2022 rovněž prudce poklesla, což vedlo k poklesu hodnoty produkce obilovin v EU-27 z 80,6 miliardy EUR v roce 2022 na 58,8 miliardy EUR v roce 2023, což představuje snížení o téměř 30 %. Za těchto podmínek může mít povinnost vyjmout ornou půdu z produkce významný krátkodobý negativní dopad na příjmy některých zemědělců.

Podpora, kterou Komise poskytuje zemědělskému odvětví, je konstantou Evropské unie. Na období 20232027 bude evropským zemědělcům v rámci strategických plánů SZP přiděleno 300 miliard EUR. Od roku 2014 Komise rovněž schválila výjimečná opatření ve výši 2,5 miliardy eur na podporu tohoto odvětví v tvář četným krizím.

Pro více informací

Návrh prováděcího nařízení, kterým se stanoví odchylka pro standard DZES 8 pro rok podání žádosti 2024

Media

Drought - France 2022-08-21

Quote

Zemědělci jsou páteří potravinového zabezpečení EU a srdcem našich venkovských oblastí. Trvalý závazek Komise je realizován prostřednictvím našeho rozpočtu společné zemědělské politiky v hodnotě 386,7 miliardy eur, který pomáhá stabilizovat příjmy evropských zemědělců a zároveň odměňuje jejich úsilí v oblasti klimatu a udržitelnosti. Dnešní opatření nabízí zemědělcům dodatečnou flexibilitu v době, kdy se potýkají s četnými problémy. Budeme i nadále spolupracovat s našimi zemědělci, abychom zajistili, že SZP dosáhne správné rovnováhy mezi reakcí na jejich potřeby a zároveň i nadále zajišťovat veřejné statky pro naše občany.
Ursula von der Leyen, President of the European Commission 2024-01-30

Přijetím těchto stabilizačních opatření můžeme pomoci zmírnit tlak, který vnímáme naši zemědělci, aby se zajistilo, že v těchto obdobích vysoké nejistoty zůstanou ekonomicky životaschopné.
Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled 2024-01-30

Návrhem této dočasné odchylky Komise prokazuje flexibilitu a solidaritu s evropskými zemědělci, kteří čelí mimořádným obtížím. Tím, že tato odchylka umožňuje produkci plodin, které vážou dusík, a meziplodin bez použití přípravků na ochranu rostlin, nastoluje rovnováhu mezi krátkodobou potřebou podpory zemědělců a dlouhodobou potřebou chránit naše klima, zdraví půdy a biologickou rozmanitost.
Janusz Wojciechowski, komisař pro zemědělství 2024-01-30

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688