mmr.cz (MMR)
Dotace  |  31.01.2024 16:55:00

MMR poskytne téměř dvě miliardy korun na sociální byty. Díky novým podmínkám bude podpora pro žadatele atraktivnější

Integrovaný regionální operační program (IROP) vyhlásil čtyři výzvy na podporu sociálního bydlení ve výši 1,9 miliardy korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR). Ministerstvo pro místní rozvoj v nich uplatnilo nové podmínky, díky kterým bude čerpání podpory atraktivnější pro více žadatelů. Obce, neziskové organizace a církve mají možná poslední možnost získat dotaci, která pokryje 70–85 % nákladů na výstavbu, rekonstrukci nebo pořízení bytů.
„Programy podpory sociálního bydlení připravené ještě před rokem 2021 byly pro žadatele natolik neatraktivní, že o ně v podstatě nebyl zájem. Pro obce nebo neziskové organizace představovaly hlavně neúnosnou finanční zátěž. Vyslyšeli jsme je a zapojili do přípravy i zahraniční experty,” vysvětluje místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Nové podmínky podpory sociálního bydlení zohledňují skutečné náklady na stavební práce a materiál, které v posledních letech rychle rostly. Pokrytí přímých nákladů projektu jsme nově navýšili o více než pětinu na až 68 000 korun na m2. Výzvy mohou podpořit výstavbu, rekonstrukce a pořízení bytů, bytových domů i nebytových prostor a jejich úpravu pro potřeby sociálního bydlení. Pomohou také s pořízením nezbytného základního vybavení. MMR dále zjednodušilo správu nájemních smluv v podpořených projektech a umožnilo je uzavírat až na pět let.

V podpořených bytech budou mít možnost bydlet lidé, kteří nevlastní nemovitost a splňují některá kritéria bytové nouze – například žijí v přeplněné domácnosti, nebo jim hrozí ztráta bydlení. Zároveň jejich příjmy nesmí přesáhnout částku, která u jednočlenných domácností zhruba odpovídá běžnému důchodu. Cílem je, aby z podpořených sociálních bytů nemuseli lidé odcházet i kvůli nepatrnému navýšení svých příjmů. Celkem je v cílové skupině podpory sociálního bydlení asi 130 000 osob.

„Trend v oblasti veřejné podpory nejen bydlení je jasný. Míra dotace se bude postupně snižovat a nahradí ji zvýhodněné úvěry. Sociální byty v IROPu jsou na dlouhou dobu možná poslední příležitostí, jak mohou žadatelé pokrýt své investiční náklady ze 70–80 %. Budu opravdu rád, když ji hlavně obce a neziskové organizace využijí naplno,” prohlásil Bartoš.

Zapojit se do výzvy mohou obce, kraje, organizace zřizované nebo zakládané kraji/obcemi, příspěvkové organizace, organizační složky státu, církve, církevní organizace a nevládní neziskové organizace při splnění konkrétních podmínek.

Detailní informace o výzvách IROP na podporu sociálního bydlení 101., 102., 115., 116., jednotlivých kategoriích regionů a semináři pro žadatele a příjemce je možné najít na uvedených odkazech a webových stránkách IROP.
MMR poskytne téměř dvě miliardy korun na sociální byty. Díky novým podmínkám bude podpora pro žadate
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688